VIDEO: Οι σμυριδεργάτες της Νάξου απαιτούν να ανοίξουν τα ορυχεία – Στο πλευρό τους ο δήμος

Newsroom
01/11/2019 04:11
 
 
 

 

Την αντίθεση τους στη λύση που δίνει ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σχετικά με τα σμυριδορυχεία της Νάξου εξέφρασαν οι σμυριδεργάτες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων την Τετάρτη το βράδυ.

Οι σμυριδεργάτες τόνισαν ότι η μοναδική λύση του σμυριδικού θέματος είναι το άνοιγμα των ορυχείων και η εξόρυξη σμύριδας.

Το παρών στη συνεδρίαση έδωσαν ο πρόεδρος του Σωματείου Σμυριδεργατών Όρμου Λιώνα Νίκος Κουμερτάς, οι πρόεδροι των «σμυριδοχωριών» της Νάξου, κοινοτικοί σύμβουλοι καθώς και πλήθος σμυριδεργατών.

Η «λύση» Χατζηδάκη

Νωρίτερα την ίδια ημέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μετά από συνάντηση του με τον Ναξιώτη Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση υπέγραψε απόφαση που εμφανίζεται ως λύση στο σμυριδικό και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: 1. Επιτρέπεται η εργασία διαλογής ήδη εξορυγμένης σμύριδας, η οποία δεν έχει παραληφθεί από το Δημόσιο για λόγους μη κατάλληλης ποιότητας (Α ́ ή Β ́).
 2. Επιτρέπεται η εργασία διαλογής ήδη εξορυγμένης σμύριδας, η οποία έχει αποτεθεί εντός της Αποθήκης του Δημοσίου στο Καμπί Απειράνθου, αλλά έχει απορριφθεί για λόγους μη κατάλληλης ποιότητας (Α ́ ή Β ́).
 3. Καλούνται όλοι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Σμυριδεργατών Νάξου να προσέλθουν στην Αποθήκη του Δημοσίου στο Καμπί Απειράνθου και αφού προβούν σε εργασίες διαλογής ή μεταφοράς και απόθεσης σμύριδας, να παραδώσουν στο Γραφείο Σμυριδωρυχείων Νάξου την απαιτούμενη για την ασφάλισή τους ποσότητα.

Είναι μια «λύση»… μπλόφα

«Είναι μια μπλόφα. Μια απόφαση για να μας ξεφορτωθούν. Τη «λύση» αυτή την έχουμε απορρίψει όλοι μας. Δε γίνεται να διαλέξουμε τα διαλεγμένα» τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου των σμυριδεργατών Νίκος Κουμερτάς.

«Η απόφαση μας βρίσκει πέρα για πέρα αντίθετους. Αυτό που θέλουμε είναι να ανοίξουν τα ορυχεία και να γίνει εξόρυξη όπως κάθε χρόνο. Δεν υπάρχει σμυρίγλι στις αποθήκες. Να διαλέξουμε τι; Να ζυγίσουμε τι;» σημείωσε από την πλευρά του ο π. Πρόεδρος του σωματείου και πρόεδρος του Σκαδού Μιχάλης Πάσουλας. Ο κ. Πάσουλας ισχυρίστηκε ότι αυτή η «λύση» δόθηκε από το υπουργείο προκειμένου να δαπανηθούν τα 440.000 ευρώ «ως δόλωμα» και μέχρι τον επόμενο χρόνο να κλείσουν τα ορυχεία.

Άμεση συνάντηση με τον Υπουργό

Αυτό που τελικά αποφασίστηκε μετά από συζήτηση και τοποθετήσεις τόσο των σμυριδεργατών όσο και των αιρετών είναι να συνεδριάσουν εκτάκτως οι κοινότητες της ορεινής Νάξου – τα σμυριδοχώρια – και να εκδώσουν αποφάσεις όπως και το σωματείο σμυριδεργατών, ώστε σε μια κοινή με το δημοτικό συμβούλιο επιστολή προς τον υπουργό να απαιτηθεί η άμεση λειτουργία για εξόρυξη των ορυχείων.
Επίσης, άμεσα, να προγραμματιστεί συνάντηση επιτροπής αποτελούμενης από το δήμαρχο, εκπροσώπους των παρατάξεων της μειοψηφίας, προέδρους κοινοτήτων της ορεινής Νάξου και εκπροσώπους των σμυριδεργατών, με τον αρμόδιο Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως είπε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Μαυρομάτης, μεταξύ άλλων αυτό που θα τονιστεί είναι ότι το δημοτικό συμβούλιο και η τοπική κοινωνία τάσσεται υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των ορυχείων και της διατήρησης της εξόρυξης, πώλησης και ασφάλισης των εργατών. Θα τονιστούν επίσης τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στις ορεινές κοινότητες του νησιού σε περίπτωση μη λειτουργίας των ορυχείων και να διευκρινιστούν οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας και των ορεινών περιοχών της Νάξου.

Τέλος να σημειωθεί ότι οι σμυριδεργάτες, σε περίπτωση που δεν ανοίξουν τα ορυχεία, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις τόσο στη Νάξο όσο και στην Αθήνα.

Η κοινότητα Κορώνου στο πλευρό των σμυριδεργατών

Ωστόσο άμεση ήταν η συνεδρίαση της Κοινότητας Κορώνου που εξέδωσε την παρακάτω απόφαση:

Σήμερα 31/10/2019 μετά από Πρόσκληση του Προέδρου της Κοινότητας Κορώνου Γιάννη Κωνσταντάκη για έκτακτο Συμβούλιο με θέμα: Του μη ανοίγματος των σμυριδορυχείων της ορεινής Νάξου:

Ο πρόεδρος  του Κοινοτικού Συμβουλίου Γιάννης Κωνσταντάκης και οι Σύμβουλοι: Ματίνα Επταημέρου, Δημήτριος Μελισσουργός, Νικόλαος Χουζούρης και Μαρίνα Μαγγιώρου, αποφάσισαν ομόφωνα τα παρακάτω:

Απόφαση

Α) Δεν αποδεχόμαστε την πρόταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι σμυριδεργάτες να εργαστούν στο Καμπί.
Β) Η πρόταση μας είναι ξεκάθαρη όπως και του Συνδέσμου των Σμυριδεργατών να ανοίξουν άμεσα τα ορυχεία χωρίς καμία καθυστέρηση.
Γ) Προτείνουμε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων  να κλείσει ραντεβού με τον αρμόδιο υπουργό κ. Χατζηδάκη και να γίνει συνάντηση με επιτροπή που θα ζητήσει να ανοίξουν τα σμυριδωρυχεία χωρίς καμία καθυστέρηση, επειδή δεν έχουμε χρονικά περιθώρια και το κυριότερο ότι τα έξι σμυρυριδοχώρια χωρίς τη σμύριδα και με κλειστά τα ορυχεία θα εξαφανιστούν τελείως από τον χάρτη της Νάξου!
Δ) Τέλος σε περίπτωση που ο υπουργός θα είναι αρνητικός και δεν ανοίξουν τα ορυχεία, εμείς σαν Κοινότητα Κορώνου θα στηρίξουμε τις όποιες έννομες κινητοποιήσεις του Συνδέσμου των Σμυριδεργατών.

(Visited 861 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*