Συνάντηση Νίκου Συρμαλένιου με το σωματείο σμυριδεργατών Νάξου

Άκης Αξαόπουλος
04/11/2019 19:37
 
 
 

 

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από το βουλευτή Κυκλάδων Νίκο Συρμαλένιο, τον συντονιστή Μιχάλη Φραγκίσκο και μέλη της νομαρχιακής της Ν.Ε. Κυκλάδων καθώς και μέλη του συντονιστικού της οργάνωσης μελών Νάξου, πραγματοποίησε συνάντηση την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στην Κόρωνο, με τον νέο πρόεδρο του σωματείου σμυριδεργατών Νίκο Κουμερτά, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τον πρόεδρο της δημοτικής Κοινότητας Γιάννη Κωνσταντάκη, καθώς επίσης και τους πρώην προέδρους του σωματείου Μιχάλη Πάσουλα και της κοινότητας Νίκο Χουζούρη.

Στη συνάντηση συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα της εκμετάλλευσης του σμυριγλιού και η προοπτική του. Στη συνάντηση επίσης, απορρίφθηκε κατηγορηματικά η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση που επιλέγει να γίνει η ασφάλιση των εργατών για το 2019 μέσω του παράνομου και ανεφάρμοστου τρόπου της διαλογής του ήδη παραδομένου σμυριγλιού και του ανύπαρκτου τυχόν εξορυγμένου. Έγινε σαφές ότι χωρίς άνοιγμα των ορυχείων δεν μπορεί να υπάρξει η απαιτούμενη ποσότητα για την ασφάλιση των εργατών.

Από την πλευρά της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε ενημέρωση για τις δρομολογημένες ενέργειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τονίστηκε ότι με πρόσχημα το πραγματικό ζήτημα των μέτρων ασφαλείας που προβάλει η Επιθεώρηση Μεταλλείων, επιχειρείται η απαξίωση και το σταδιακό κλείσιμο των ορυχείων. Αν δε, δεν είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το κονδύλι της ασφάλισης και του εργατικού δικαιώματος δεν θα συζητούσαν σήμερα καθόλου το θέμα. Επίσης τονίστηκε ότι η προοπτική της βιώσιμης λύσης θα πρέπει να συζητηθεί με τους σμυριδεργάτες αλλά και τους κατοίκους των χωριών της περιοχής, έτσι ώστε αφενός μεν να συνεχίζεται η εξόρυξη και αφετέρου η λύση να εντάσσεται και να συνδέεται με ένα πρόγραμμα συνολικής ανασυγκρότησης της ορεινής Νάξου.

Το σωματείο ανακοίνωσε ότι έχει ζητηθεί επείγουσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και ότι αν δεν προκύψουν θετικές λύσεις, τότε μαζί με το δήμο και τους κοινωνικούς φορείς της Νάξου θα κατέλθει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Συμπερασματικά συμφωνήθηκαν τόσο η συνεχής επικοινωνία και η συνέχιση της αλληλοενημέρωσης, όσο και η αυτονόητη στήριξη στους αγώνες για την διασφάλιση της βιωσιμότητας μέσω ενός συνολικού σχεδίου ανασυγκρότησης – εκσυγχρονισμού των ορυχείων και αξιοποίησης της παράδοσης και της ιστορίας της σμύριδας.

(Visited 267 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*