Εισαγγελέας Πρωτοδικών Νάξου για το παστούρωμα: «Βαρύτατη κακοποίηση των ζώων που διώκεται ποινικά» (video)

Άκης Αξαόπουλος
16/12/2019 13:34
 
 
 

 

Τα επιχειρήματα και τις αντιρρήσεις των κτηνοτρόφων για το παστούρωμα των ζώων κατέρριψε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Νάξου Πόπη Παπανδρέου, κατά την διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Προστασία, ευζωία και κακοποίηση των ζώων συντροφιάς, ιπποειδών και παραγωγικών. Νομοθετικό πλαίσιο και προοπτικές» που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημοτικό Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» στο Δημαρχείο της Νάξου.

Είχε προηγηθεί η πραγματοποίηση της ίδιας ημερίδας το απόγευμα του Σαββάτου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου Φιλωτιτών στο Φιλώτι.

«Βαρύτατη κακοποίηση των ζώων»

Η κα Παπανδρέου υποστήριξε ότι οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να αφήσουν πίσω τους την πατροπαράδοτη μεν, αλλά πλέον αποδεδειγμένα επίπονη πρακτική του παστουρώματος, καθώς πρόκειται για βαρύτατη κακοποίηση των ζώων και διώκεται ποινικά.

«Από την στιγμή που είναι ποινικό αδίκημα, θα εφαρμοστεί ίσα για όλους τους πολίτες ο νόμος. Το αν θα επιλέξει ο καθένας από εσάς να συνεχίσει να παραβιάζει τον νόμο, φυσικά είναι δική του απόφαση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουμε αντεπιχείρημα έναντι του νόμου ότι αυτό είναι ένα έθιμο και μία πρακτική και δεν κάνουμε κάτι κακό» ανέφερε στη συνέχεια η κα Παπανδρέου, η οποία δεν δέχθηκε την άποψη που διατυπώθηκε ότι οι εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να αντικαταστήσουν την «παστούρα» είναι κοστοβόρες.

Σημειώνεται ότι η δίωξη για το αδίκημα του παστουρώματος κινείται αυτεπάγγελτα, δηλαδή δεν απαιτείται προηγούμενη καταγγελία. Ο Εισαγγελέας μπορεί να παρέμβει αυτεπαγγέλτως, με οποιονδήποτε τρόπο πληροφορηθεί διάπραξη συγκεκριμένου εγκλήματος που προβλέπεται στον οικείο νόμο. Το ίδιο οφείλει – και είναι υποχρεωμένη – να πράξει και η Αστυνομία, καθώς και οι αρμόδιες λιμενικές αρχές και οι αρμόδιοι διοικητικοί υπάλληλοι που είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση της νομοθεσίας. Επίσης, η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να επιβάλλει και τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα, τα οποία είναι ανεξάρτητα από τις ποινές.

Εφόσον δε, υπάρχουν οι προϋποθέσεις, τηρείται κανονικά η αυτόφωρη διαδικασία, που σημαίνει την άμεση σύλληψη και παραπομπή του υπαιτίου, όσο και την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο.

(Visited 1.477 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*