Ευχαριστήρια Dr. Tristan Carter για τις ανασκαφές στη Στελίδα

admin
26/08/2015 15:10
 
 
 

Τις ευχαριστίες του εκφράζει ο  Dr. Tristan Carter (καθηγητής McMaster University, Hamilton, Canada και Συνδιευθυντής στο Αρχαιολογικό Πρόγραμμα Στελίδας Νάξου) για τη στήριξη που παρείχαν στο έργο του με τις ανασκαφές στη Στελίδα, ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ και άλλοι φορείς αλλά και οι κάτοικοι της Νάξου.

Ιδιαιτέρως ευχαριστεί τον πρόεδρο του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Γιάννη Τσολάκη του οποίου η υποστήριξη ήταν καθοριστικής σημασίας για τη διαμονή και την εργασία της ομάδας του κ. Carter. Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσολάκης φρόντισε ώστε να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες στον ξενώνα των Τριπόδων ουτοσώστε να φιλοξενηθούν εκεί όλοι όσοι συμμετείχαν στις ανασκαφές στη Στελίδα οι οποίες έφεραν στην επιφάνεια ιδιαίτερα σπουδαία ευρήματα που ρίχνουν φως στην ιστορία του τόπου. 

Ο Dr. Tristan Carter

Η ευχαριστήρια επιστολή του κ. Carter:

Ως Συνδιευθυντής στο Αρχαιολογικό Πρόγραμμα Στελίδας Νάξου, και εκ μέρους του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα, θα ήθελα να εκφράσω θερμότατες ευχαριστίες στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το Δήμαρχο Μανώλη Μαργαρίτη, τον πρόεδρο του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Γιάννη Τσολάκη, τον πρόεδρο της κοινότητας Βίβλου Σπύρο Σκάρκο, την Επιμελήτρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Νάξου Ειρήνη Λεγάκη καθώς και το προσωπικό του Μουσείου Νάξου, για την υποστήριξή τους στο έργο μας. Ιδιαίτερη μνεία οφείλεται στον κο Γιάννη Τσολάκη, του οποίου η υποστήριξη, εκ μέρους του Δήμου Νάξου και του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ, υπήρξε καθοριστική για τη διαμονή και εργασία μας.

Σημαντική παράμετρο της προσπάθειάς μας αποτελούν οι συνθήκες παραμονής και εργασίας στη Νάξο. Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον εκ μέρους των Ναξιωτών είναι σημαντικό για εμάς καθώς στόχο αποτελεί η καθιέρωση ενός μακροπρόθεσμου ερευνητικού εγχειρήματος στη Νάξο. Σε αυτά τα πλαίσια, η παραμονή μας στη Βίβλο υπήρξε πολύ ευχάριστη χάρη στη φιλοξενία της τοπικής κοινωνίας. Παρομοίως, η φιλοξενία που μας παρείχε η Σχολή Ουρσουλίνων ήταν πολύ ευχάριστη. Η ξενάγηση στο Βιομηχανικό Πάρκο Κορώνου από τον κο Μανώλη Μανωλά ήταν πολύ σημαντική για το έργο μας. Στα επόμενα χρόνια, επιδίωξή μας αποτελεί να επικοινωνήσουμε περισσότερο με την τοπική κοινωνία και να εξηγήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες το έργο μας στη Στελίδα.

Ελπίζουμε ότι το έργο μας θα ωφελήσει την κοινωνία της Νάξου και θα συμβάλλει στην πολιτισμική ανάπτυξη του νησιού.

Dr. Tristan Carter

Αναπληρωτής Καθηγητής (McMaster University, Hamilton, Canada)

 

Λίγα λόγια για την ανασκαφή

Η ανασκαφή λαμβάνει χώρα στο λόφο και την ακτογραμμή της Στελίδας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και διεπιστημονική ομάδα υπό την αιγίδα του Καναδικού Ινστιτούτου υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Tristan Carter του Πανεπιστημίου McMaster. Η διεθνής διεπιστημονική ομάδα πλαισιώνεται από Έλληνες, Καναδούς, Αμερικανούς και Σέρβους αρχαιολόγους, γεωλόγους, κλιματολόγους και ανθρωπολόγους, με σκοπό να εξαχθούν ασφαλείς και ακριβείς χρονολογίες κατά τις οποίες ο πρώιμος ανθρώπινος τύπος επισκέφθηκε αυτήν τη θέση.

Η Στελίδα είναι πηγή πυριτόλιθου, δηλαδή της πρώτης ύλης που χρησιμοποιούνταν πριν την ανακάλυψη της μεταλλουργίας. Η συνεργασία των επιστημόνων έχει σκοπό να αποδείξει ότι στην περιοχή έγινε εκμετάλλευση πυριτόλιθου τουλάχιστον 250.000 χρόνια πριν από σήμερα, γεγονός που την καθιστά μακράν την αρχαιότερη θέση στις Κυκλάδες.

Τα έως τώρα ανασκαφικά δεδομένα δείχνουν ότι η Στελίδα χρησιμοποιήθηκε από τον Homo Sapiens, τον Νεάντερνταλ και πιθανώς από το πρώιμο ανθρώπινο τύπο της Χαϊδελβέργης.

Όπως επισήμαναν οι επικεφαλής της ανασκαφής στη συνομιλία τους με το Δήμαρχο Νάξου, το ερευνητικό πρόγραμμα στη Στελίδα είναι πολύ πιθανόν να επαναπροσδιορίσει την κατανόηση πώς οι πρώιμοι ανθρώπινοι τύποι προσήλθαν στην Ευρώπη. Τέλος, το αποτέλεσμα που θα εξαχθεί θα κάνει γνωστή τη θέση της Στελίδας σε όλη την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως, σε επιστήμονες, σε μελετητές και φοιτητές αρχαιολογικών σχολών διεθνώς.

 

THANK YOU LETTER

As the co-director of the Stelida Naxos Archaeological Project, on behalf of the Canadian Institute in Greece, I wish to express the warmest thanks to the Municipality of Naxos and the Small Cyclades, Mayor Manolis Margaritis, the President of Vivlos Community Spyros Skarkos, the Curator of Naxos Archaeological Museum Irini Legaki as well as the Museum Staff, for their support of our work. Special mention is owed to the President of NOPPAPPPA Yiannis Tsolakis. Our work would not have been possible without the hospitality of these people and institutions.

Our stay in Vivlos in 2015 has been delightful and we have received warm hospitality from the local community. Likewise, we have greatly enjoyed our stay in the Ursuline Monastery in 2014. The support and interest expressed by the inhabitants of Naxos has been very important for us as we establish a long- term research project on the island. In this light, the kind tour to the Emery Industrial Park in Koronos by Mr Manolis Manolas was highly appreciated. In the following years, we hope to interact more with the local community and tell you more about our work on Stelida.

We hope that our work will benefit all the people of Naxos, and contribute to the island’s cultural development.

 

Dr. Tristan Carter,

Associate Professor (McMaster University, Hamilton, Canada)

(Visited 66 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*