Αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων για σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου

Άκης Αξαόπουλος
06/04/2020 10:21
  •  
  •  
  •  

 

Κύριε πρόεδρε, δεδομένης της διαμορφωμένης κατάστασης με την πανδημία του κορονοϊού, ζητάμε την άμεση συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να αποφασίσουμε μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται (εργαζόμενοι, επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι).

Επίσης να καταθέσουμε αιτήματα στήριξης από την πολιτεία για όσα δεν περιλαμβάνονται στην αρμοδιότητα του Δήμου.

Εμείς προτείνουμε τα παρακάτω μέτρα και παρακαλούμε να τεθούν προς συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο:

Μέτρα που πρέπει να ληφθούν από το δήμο:

Απαλλαγή από τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.

Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά. Καθώς και των εργαζομένων που δούλευαν σε αυτά, είτε θα δούλευαν εποχιακά και έχουν μείνει άνεργοι.

Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Να παγώσουν όλες οι πληρωμές προς το Δήμο, για όλους που πλήττονται.

Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου, των Νομικών Προσώπων, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.

Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι” προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.

Εξασφάλιση μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου.

Διενέργεια συνεχών απολυμάνσεων σε Δημοτικά κτίρια, στα απορριμματοφόρα, σε κάδους και σε κοινόχρηστους χώρους.

Μέτρα που πρέπει να απαιτήσει ο Δήμος για τη θωράκιση της υγείας του λαού μας:

Άμεση πρόσληψη μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που θα καλύψει όλες τις ανάγκες του ΚΥ-Νοσοκομείου Νάξου και θα στελεχώσει όλα τα περιφερειακά αγροτικά ιατρεία, ώστε να εξασφαλιστεί η πρωτοβάθμια φροντίδα των δημοτών μας.

Να εξασφαλιστεί γενναία έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για τις ανάγκες σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό (ειδικά αναπνευστήρες, monitor, ατομικά μέσα προστασίας κ.ά) και υποδομές. Να εξασφαλιστεί η λειτουργία αν χρειαστεί αεροδιακομιδών σε νοσοκομείο αναφοράς.

Να εξασφαλιστούν τεστ διαγνωστικού ελέγχου στο Νοσοκομείο και εξασφάλιση μεταφοράς σε εργαστήριο αξιολόγησης δείγματος.

Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας, καθώς και των ιδιωτών γιατρών κυρίως (πνευμονολόγων, παθολόγων) και ένταξη τους στον κρατικό σχεδιασμό για να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα.

Να απαιτήσουμε μέτρα στήριξης των αγροτών – κτηνοτρόφων:

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι εξαιρούνται από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση λόγω του
κορονοϊού. Πρακτικά δηλαδή οι αγρότες – κτηνοτρόφοι – μελισσοκόμοι των νησιών μας, αν και έχουν κάνει τεράστια έξοδα για να παράγουν προκειμένου να ζήσουν τις οικογένειες τους, δεν θα καταφέρουν να
βγάλουν ούτε τα έξοδα τους αφού όπως φαίνεται δεν θα υπάρξει τουριστική σεζόν που διαθέτουν τα
περισσότερα προϊόντα τους. Η κυβέρνηση ενώ γνωρίζει τα προβλήματα μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει
ούτε ένα μέτρο στήριξης των αγροτών – κτηνοτρόφων. Αντίθετα για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους έχει φροντίσει να τους χρηματοδοτήσει με δισεκατομμύρια ευρώ και να τους προσφέρει πλήθος διευκολύνσεων στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις (600 εκατ. ευρώ μόνο για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ σε βιομηχάνους, εφοπλιστές, κλινικάρχες,).

Τα άμεσα μέτρα διεκδίκησης που προτείνουμε για την επιβίωση των παραγωγών είναι:

Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσους τα προϊόντα τους έχουν πληγεί λόγω του κορονοϊού και σε όσα προϊόντα θα πληγούν, με μορφή έκτακτης χρηματικής κρατικής ενίσχυσης.

Να διαγραφούν οι ασφαλιστικές εισφορές για όσο διαρκεί η πανδημία, ενώ αν δεν υπάρξει καθόλου τουριστική σεζόν να διαγραφούν για όλο το 2020. Αυτοί οι μήνες ασφαλιστικών εισφορών να καλυφθούν από την κυβέρνηση στα πλαίσια των μέτρων στήριξης.

Κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια. Αφορολόγητο πετρέλαιο στους παραγωγούς. Να διασφαλιστεί η ύπαρξη αγροτικών εφοδίων.

Για όσο διάστημα χρειαστεί να ανασταλούν προς το δημόσιο, τράπεζες , τις ΔΕΚΟ , το Δήμο, όλοι οι πλειστηριασμοί, κατασχέσεις, διακοπές νερού – ρεύματος και κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης.

Να δοθεί 13η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους αγρότες.

Να δοθεί παράταση για όσο χρειαστεί στις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, χωρίς να υπάρχει καμία ποινή στις αγροτικές επιδοτήσεις.

Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ.

Απαγόρευση εισαγωγών αμνοεριφίων και των άλλων αγροτικών προϊόντων που μπορεί να καλύψει η τοπική παραγωγή.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Η δημοτική αρχή να διευκολύνει τους παραγωγούς προκειμένου να διατεθεί λιανικά όσο μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής γίνεται δεδομένης της κατάστασης με την σεζόν.

(Visited 763 times, 1 visits today)