Αγωνία στους ξενοδόχους της Νάξου – Πολλά ξενοδοχεία ίσως να μην ανοίξουν φέτος

Newsroom
09/05/2020 03:50
 
 
 

 

Αγωνία επικρατεί στους επαγγελματίες του ξενοδοχειακού κλάδου της Νάξου για το πότε και πώς θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία, καθώς τα νέα που έρχονται από το μέτωπο των κρατήσεων δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του naxostimes.gr.

Αιτία για τις «αναταράξεις» στον τουρισμό είναι η πανδημία και η πρωτόγνωρη κατάσταση που επικρατεί στις αερομεταφορές καθώς και η αδιάκοπη επέλαση του κορωνοϊού σε αρκετές χώρες που αποτελούν παραδοσιακά σημαντικές αγορές για το νησί.

Όπως εξηγούν, πολλοί από αυτούς εξετάζουν το ενδεχόμενο ακόμα και να μην ανοίξουν καν τα ξενοδοχεία τους.

Επίσης, κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει η κρίση του κορωνοϊού στις βασικές αγορές που τροφοδοτούν με τουρίστες τις μονάδες τους, ποια θα είναι η οικονομική τους θέση, πόσο θα έχει πληγεί η απασχόληση, ποια θα είναι η καταναλωτική δύναμη των τουριστών και κυρίως ποια θα είναι τα μέτρα εκείνα που θα ληφθούν και πώς θα λειτουργήσουν φέτος τα ξενοδοχεία.

Μανώλης Μπαρδάνης: «Είμαστε όλοι μετέωροι»

«Το τοπίο είναι θολό και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί φέτος το καλοκαίρι» σημειώνει στο naxostimes.gr ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου Μανώλης Μπαρδάνης.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρδάνη τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου είναι καθημερινά σε επαφή και συζητούν τις εξελίξεις που υπάρχουν για τον κλάδο. «Αυτό που όλοι μας περιμένουμε είναι τα πρωτόκολλα, ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουμε να δουλέψουμε και εάν κάποια από τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν. Είμαστε όλοι μας μετέωροι. Τα μικρότερα ξενοδοχεία ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως οικογενειακές επιχειρήσεις με λίγο ή χωρίς προσωπικό. Όλοι μας είμαστε προβληματισμένοι» σημείωσε.

Σε ότι αφορά τις κρατήσεις ο Μανώλης Μπαρδάνης είπε ότι αυτή τη στιγμή ναι μεν υπάρχει η δυνατότητα κράτησης και μάλιστα από πολλά ξενοδοχεία με μια έκπτωση έως 20%, όμως οι κρατήσεις είναι σχεδόν μηδενικές.

«Υπάρχει ένα κάποιο ενδιαφέρον για τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη από ξένους και κάποιοι Έλληνες έχουν ξεκινήσει δειλά-δειλά να ρωτούν. Ωστόσο προσπαθούμε μέσω του voucher να τους κατευθύνουμε προς Αύγουστο, Σεπτέμβρη ή αλλιώς για το 2021» τόνισε.

«Είναι όλα πολύ ρευστά. Κάθε μέρα έχουμε και νέα δεδομένα. Μην ξεχνάτε ότι το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και υγείας. Εάν βρεθεί ένα κρούσμα σε ένα νησί, τι θα γίνει;» σημείωσε. Ο Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων δεν απέκλεισε ακόμα και το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τον Αύγουστο ή ακόμα και καθόλου.

«Ψάχνουμε μια νότα αισιοδοξίας όμως αυτή τη στιγμή για τίποτα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι» υπογράμμισε.

Ωστόσο, ο κ. Μπαρδάνης επισήμανε ότι «τώρα είναι και μια ευκαιρία για τη Νάξο να κάνει μια επανεκκίνηση για τον τουρισμό με ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και ένα μακροπρόθεσμο πλάνο».

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Είμαστε σε αναμονή»

«Τα πράγματα είναι δύσκολα. Έτσι όπως έχει η κατάσταση, θα πάμε μάλλον μόνο για εσωτερικό τουρισμό και κάποιες μεμονωμένες πτήσεις εξωτερικού» σημειώνει στο naxostimes.gr το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου και εκλεγμένο μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιάννης Πολυχρονάκος.

«Είμαστε εν αναμονή των ανακοινώσεων για το πρωτόκολλο λειτουργίας των ξενοδοχείων. Γίνονται παρεμβάσεις να μην περάσουν κάποια σκληρά μέτρα όπως το 50% της δυναμικότητας που θα είναι η αφορμή να μείνουν κλειστά πολλά ξενοδοχεία» σημείωσε ο κ. Πολυχρονάκος που εξέφρασε τον προβληματισμό του σε ότι αφορά το μέλλον των επιχειρήσεων τουρισμού.

Όπως τόνισε σημασία έχει «να δούμε πως θα πάει επιδημιολογικά ο Μάιος και ο Ιούνιος γιατί αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει, αφού όλα μπορεί να αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη προς το καλό ή όχι».

Ο κ. Πολυχρονάκος σημείωσε παράλληλα ότι ναι μεν οι ακυρώσεις σταμάτησαν να γίνονται, όμως δεν γίνονται και νέες κρατήσεις.

«Είμαστε όλοι σε αναμονή. Είναι νωρίς να βγάλεις συμπεράσματα. Γι αυτό που μπορούμε να μιλάμε σήμερα είναι για ένα χαμένο Μάιο και όπως φαίνεται και για ένα χαμένο Ιούνιο. Εάν πάνε καλά επιδημιολογικά τα πράγματα και γίνουν πτήσεις, ο κόσμος θα έρθει. Ωστόσο, αν συνεχιστεί η κατάσταση όπως είναι σήμερα ή μπουν «σκληροί» περιορισμοί, τα μεγάλα ξενοδοχεία με μεγάλα λειτουργικά κόστη, δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν» σημείωσε.

Ο Γιάννης Πολυχρονάκος ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους εποχιακά εργαζόμενους (στη Νάξο είναι περίπου 1500-1700), οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα σε περίπτωση που ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ή καταστήματα εστίασης δεν θα ανοίξουν. «Αυτοί οι άνθρωποι που είχαν συνηθίσει να ζουν με την εποχιακή εργασία θα έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα και θα πρέπει να στηριχτούν» είπε.

«Εμείς θα προσπαθήσουμε να φέρουμε εσωτερικό τουρισμό, αλλά μην ξεχνάτε ότι ο εσωτερικός τουρισμός ούτε το 10% δεν μπορεί αν στηρίξει. Ωστόσο και οι Έλληνες είναι φοβισμένοι. Κάποιοι θα δυσκολευτούν να μπουν σε πλοίο ή αεροπλάνο και θα προτιμήσουν την ηπειρωτική χώρα για διακοπές. Επίσης σε αυτό το κομμάτι τουρισμού θα στραφούν και άλλοι ανταγωνιστικοί προορισμοί και άλλα νησιά» υπογράμμισε.

Ο κ. Πολυχρονάκος έκανε επίσης λόγο για ένα «πολύ δύσκολο χειμώνα», που οι επιχειρήσεις τουρισμού θα χρειαστούν στήριξη «αφού οι ζημιές τους θα είναι ανυπολόγιστες». «Θα κάνουμε 2-3 χρόνια να ορθοποδήσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος αναφερόμενος στο σχεδιασμό που θα έπρεπε να έχει γίνει από πλευράς δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τόνισε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα πλάνο να «χτυπήσουμε» κάποιες άλλες αγορές που ενδεχομένως θα μπορούσαν να τονώσουν τη φετινή τουριστική κίνηση».

Αντώνης Μανδηλαράς: «Σήμερα, μόνο ακυρώσεις και κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2021»

Για «αλλαγή πλάνου» έκανε λόγο ο ξενοδόχος Αντώνης Μανδηλαράς μιλώντας στο naxostimes.gr.

Ο κ. Μανδηλαράς θα είχε ανοίξει το ξενοδοχείο του στις 15 Απριλίου, όμως η πανδημία το κράτησε κλειστό και όλες οι κρατήσεις ακυρώθηκαν.

«Μεγάλα ξενοδοχεία κάνουν άνοιγμα στον εσωτερικό τουρισμό. Το δικό μου ξενοδοχείο δουλεύει πάντα με ξένους τουρίστες σε αναλογία 3.000 ξένοι, 50 Έλληνες… Τα πλάνα μας μετά από όλα όσα έχουν συμβεί, σίγουρα αλλάζουν. Πλέον απευθυνόμαστε κυρίως σε Έλληνες τουρίστες. Αυτό που όλοι περιμένουμε είναι τα πρωτόκολλα για να δούμε πώς θα δουλέψουμε φέτος και να πάρουμε κι εμείς τις δικές μας αποφάσεις» σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Μανδηλαράς οι ξενοδόχοι αρχικά αντιμετώπισαν τεράστιο πρόβλημα από τα early bookings, με τις ακυρώσεις αφού ήταν αναγκασμένοι να επιστρέψουν πίσω όλες τις προκαταβολές κάτι που οδηγούσε σε σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας. Ωστόσο με το νόμο που ψηφίστηκε για το voucher αρκετοί ήταν οι τουρίστες εκείνοι που το δέχτηκαν και μετατόπισαν τη διαμονή τους για το καλοκαίρι του 2021.

«Τώρα έχουμε μόνο ακυρώσεις… Ωστόσο ήδη έχουν γίνει αρκετές κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2021, είτε με voucher είτε όχι.
Ο κ. Μανδηλαράς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η σεζόν «θα ανοίξει» έστω και για Αύγουστο, Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη. Όπως είπε, ο ίδιος δεν έχει κάνει μείωση στους εργαζόμενους στο ξενοδοχείου του, οι οποίοι είναι stand by μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες να πιάσουν δουλειά.

«Αυτό που θα επιθυμούσαμε θα ήταν να υπάρχει η δυνατότητα να ελέγχονται όλοι οι ταξιδιώτες στα αεροδρόμια ή στα πλοία και να έρχονται εδώ «καθαροί». Εμείς θα τους αποδείξουμε μετά, ότι μπορεί στο ξενοδοχείο μας να είναι ασφαλείς. Μπορούμε να το διαχειριστούμε. Αυτό που δε θέλουμε είναι να γίνουμε νοσοκομείο» σημείωσε.

 

(Visited 1.744 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*