Στη Νάξο το 7ο Πανελλήνιο Ονοματολογικό Συνέδριο – Παράταση στις δηλώσεις συμμετοχής

Newsroom
25/05/2020 04:18
 
 
 

 

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας αποφάσισε -λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί- να παρατείνει κατά 2 μήνες (έως 31 Ιουλίου 2020) την ημερομηνία κατάθεσης της σχετικής δήλωσης, του τίτλου της ανακοίνωσης καθώς και της αντίστοιχης περίληψης για συμμετοχή στο 7ο Πανελλήνιο Ονοματολογικό Συνέδριο που διοργανώνει με την οργανωτική συνδρομή και χορηγία του Δήμου Νάξου, της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας, της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.) και της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου (Ε.ΚΥ.Τ.).

Θυμίζουμε ότι το θέμα του Συνεδρίου είναι: «Ονοματολογικά Νάξου και Μικρών Κυκλάδων» και θα αφορά την επιστημονική μελέτη των κυρίων ονομάτων (βαφτιστικών, επωνύμων, παρωνυμίων, τοπωνυμίων, κ.λπ.) της Νάξου αλλά και των Μικρών Κυκλάδων, δηλαδή της Δονούσας, Σχοινούσας, Κουφονησίων και Ηρακλειάς.

Θα είναι αφιερωμένο στον πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, ομότιμο πανεπιστημιακό καθηγητή Φιλολογίας, κ. Ιωάννη Προμπονά, επιφανή Νάξιο και οτρηρό μελετητή του ναξιακού ιδιώματος και πολιτισμού.

Στόχος του Συνεδρίου

Γενικός στόχος του συνεδρίου είναι η ανάδειξη της επιστήμης της Ονοματολογίας στην Ελλάδα και των πολλαπλών δυνατοτήτων ευρύτερης συνεργασίας και αλληλεπίδρασης που εμφανίζει με επιστήμες όπως αυτές της Εθνογλωσσολογίας, της Κλασικής Φιλολογίας, της Λαογραφίας, της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας, της Λογοτεχνίας, της Γεωγραφίας, κ.λπ.

Ειδικότερος στόχος του συνεδρίου είναι η επιστημονική συγκέντρωση, ταξινόμηση, προβολή και μελέτη των κυρίων ονομάτων από περιοχές της Νάξου και των μικρών Κυκλάδων, που δεν έχουν τύχει έως τώρα της προσοχής των ερευνητών.

Οι εργασίες του Συνεδρίου, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα διεξαχθούν στη Νάξο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ιερού ναού Αγίου Νικοδήμου, στην πόλη της Νάξου, κατά το διάστημα 6-8 Νοεμβρίου 2020.
Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η διεξαγωγή του κατά την ανωτέρω ημερομηνία λόγω των υγειονομικών συνθηκών που θα επικρατούν στη χώρα, το Δ.Σ. της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας εξετάζει εναλλακτικές διεξόδους οι οποίες θα γνωστοποιηθούν εφόσον συντρέχουν οι αντίστοιχοι λόγοι.

Δηλώσεις συμμετοχής

Όσοι ερευνητές ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με ανακοίνωση στο συνέδριο καλούνται να το δηλώσουν ηλεκτρονικά έως τις 31 Ιουλίου 2020, αποστέλλοντας τον τίτλο και περίληψη (με έκταση έως 200 λέξεις) της ανακοίνωσής τους, όπως και ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, τηλέφωνο επικοινωνίας και ηλεκτρονική διεύθυνση, στις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις των μελών της οργανωτικής επιτροπής:
xtzavaras@yahoo.gr (Ξενοφών Τζαβάρας)
vrachion@hotmail.com (Μαρία Βραχιονίδου)
m.g.sergis@gmail.com (Μανόλης Σέργης)

Η διάρκεια της κάθε ανακοίνωσης θα είναι 20 λεπτά και προβλέπεται επιπλέον χρόνος 15 λεπτών για συζήτηση στο τέλος κάθε συνεδρίας.
Ως επίσημες Γλώσσες του Συνεδρίου ορίζονται η Ελληνική και η Αγγλική.

Mετά το πέρας του Συνεδρίου θα σταλούν αναλυτικές οδηγίες σε όλους τους ομιλητές για την εμπρόθεσμη υποβολή των εργασιών τους που θα δημοσιευθούν στα Πρακτικά του Συνεδρίου αποτελώντας τον 23ο τόμο του περιοδικού «Ονόματα».

Η εγγραφή στο συνέδριο θα είναι δωρεάν, ενώ προβλέπεται η κάλυψη των εξόδων διαμονής και μετακίνησης, με ευγενική χορηγία του Δήμου Νάξου για 40 συνέδρους-ομιλητές.
Σε περίπτωση κατά την οποία ο αριθμός των συνέδρων υπερβεί τον παραπάνω αριθμό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής. Στους συμμετέχοντες ακροατές (φοιτητές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, κ.λπ.) θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Τέλος, τα μέλη των Επιτροπών του Συνεδρίου είναι τα εξής:

Τιμητική Επιτροπή

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικος
Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος
Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου π. Νικόλαος
Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως και Θείρων κ.κ. Χρυσόστομος
Στέφανος Ήμελλος, Ακαδημαϊκός
Δημήτριος Λιανός, Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
Δημήτριος Καπούνης, Πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου
Ιωάννης Μαργαρίτης, Έπαρχος Νάξου
Ιωάννης Προμπονάς, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Στέφανος Ψαρράς, Ιστορικός
Αναστάσιος Ναυπλιώτης, πρ. Λυκειάρχης, συγγραφέας
Μανόλης Καλαϊτζής, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων
Γεράσιμος-Θεόδωρος Μαγκανιώτης, Πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικού Τύπου

Οργανωτική Επιτροπή

Αιδεσιμολογιότατος Κων. Κύλης
Μαρία Βραχιονίδου
Σοφία Κάγκανη
Μιχάλης Καλαϊτζής
Ελένη Παπαδοπούλου
Ξενοφών Τζαβάρας
Χρυσούλα Καραντζή

Επιστημονική Επιτροπή

Μαρία Βραχιονίδου
Γεράσιμος Γεωργιάδης
Χρίστος Δάλκος
Μαρία Ξεφτέρη
Ελένη Παπαδοπούλου
Μανόλης Σέργης
Ξενοφών Τζαβάρας
Αντώνης Τζιώτης
Άλκηστις Χιδίρογλου

(Visited 371 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*