VIDEO: Με λαμπρότητα και υπό τη «σκιά» του κορωνοϊού ο εορτασμός του Αγίου Νικοδήμου (φώτος)

Άγιος Νικόδημος, Νάξος
Newsroom
15/07/2020 03:35
 
 
 

 

Κάτω από διαφορετικές συνθήκες γιορτάστηκε φέτος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Νάξιος Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στη Νάξο.

Ο κόσμος πολύ λιγότερος από τα προηγούμενα χρόνια, Μητροπολίτες δεν ήρθαν στο νησί από άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως δεν ήρθε και η φιλαρμονική ορχήστρα του Λιμενικού Σώματος ενώ στην κεντρική πλατεία της παραλίας δεν τελέστηκε δέηση όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια της λιτάνευσης της ιερής εικόνας και των τιμίων λειψάνων του Αγίου για να μην παρατηρηθεί συγχρωτισμός…

 Αρχικά η Μητρόπολη Παροναξίας είχε αποφασίσει να μην τελεστεί η λιτανεία που αποτελεί την κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Νικοδήμου όμως στη συνέχεια μετά από σύσκεψη με φορείς αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί, όπως και έγινε.

 

Άγιος Νικόδημος, Νάξος

Αυτό που δεν έλειψε από τη λιτανεία ήταν τα δεκάδες βεγγαλικά που κάθε χρόνο φροντίζει ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να πέσουν προσφέροντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

Λιτάνευση της εικόνας και των λειψάνων του Αγίου Νικοδήμου

Άγιος Νικόδημος, Νάξος

Στις 9.00 το βράδυ της Τρίτης 14 Ιουλίου, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας και των Τιμίων Λειψάνων του Αγίου διά της παραλιακής οδού προς τον Μητροπολιτικό Ναό όπου εψάλη η Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Στη διάρκεια της λιτανείας μόνο μία στάση πραγματοποιήθηκε, κάτω από την εκκλησία της Παντάνασσας στην παραλία.

Άγιος Νικόδημος, Νάξος

Τη λιτανεία, εκτός από το Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο, τους ιερείς, τους επίσημους και τον κόσμο, συνόδευσε η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παιανίζοντας εμβατήρια…

περιέφεραν

Την ιερή εικόνα του Αγίου Νικοδήμου περιέφεραν στους ώμους τους ναύτες από το Ναυτικό Παρατηρητήριο της Νάξου, άνδρες του λιμενικού καθώς και μέλη του ΑΜΣ Φιλωτίου Νάξου με παραδοσιακές φορεσιές.

Άγιος Νικόδημος, Νάξος

Άγιος Νικόδημος, Νάξος

Άκρως εντυπωσιακά ήταν τα δεκάδες βεγγαλικά που στόλισαν τον ουρανό πάνω από την Νάξο, μαγεύοντας μικρούς και μεγάλους.

Επίσημοι και κόσμος

Άγιος Νικόδημος, Νάξος

Στις λατρευτικές και λοιπές εκδηλώσεις το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν: Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης, οι βουλευτές της ΝΔ Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππος Φόρτωμας, ο έπαρχος Νάξου Γιάννης Μαργαρίτης, η γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου Ευδοκία Κατσάνη, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός, , ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Μαυρομάτης, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι νομικών προσώπων, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Νάξου Μάκης Μαυρογιάννης, καθώς και εκπρόσωποι των αρχών, του στρατού και φορέων της Νάξου.

Άγιος Νικόδημος, Νάξος

 

Αρκετός κόσμος ακολούθησε τη λιτανεία -πολύ λιγότεροι ωστόσο από ότι τα προηγούμενα χρόνια- που συνέρρευσαν από όλη τη Νάξο αλλά και άλλες περιοχές της χώρας για να παρακολουθήσουν τις θρησκευτικές εκδηλώσεις και να προσευχηθούν στη χάρη του Νάξιου Αγίου Νικόδημου του Αγιορείτη.

Άγιος Νικόδημος, Νάξος

Μητροπολίτης Παροναξίας: Φέτος γιορτάζουμε μέσα από διαφορετικές συνθήκες

Η πομπή κατέληξε στο Μητροπολιτικό ναό όπου ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος χαιρέτησε και ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πανδημία του κορωνοϊού που άλλαξε τη ζωή όλων μας αλλά και τον τρόπο που γιορτάστηκε φέτος ο Άγιος Νικόδημος.

Άγιος Νικόδημος, Νάξος

«Μέσα από διαφορετικές συνθήκες γιορτάζουμε φέτος τον Άγιο Νικόδημο το Νάξιο και ασφαλώς αισθανόμαστε όλοι μας μια χαρμολύπη. Χαρά, ευφροσύνη και αγαλλίαση πνευματική για την πανήγυρη του Αγίου μας και συγχρόνως όμως και λύπη διότι δεν έγινε ο εορτασμός όπως άλλες χρονιές αλλά και για άλλα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας που θλίβουν την καρδιά μας και δημιουργούν αισθήματα πόνου αλλά και αγωνίας για το μέλλον της πατρίδας μας» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος.

«Εύχομαι ο Θεός να μην επιτρέψει δοκιμασία γιατί ορισμένοι θα σπεύσουν να την αποδώσουν και στο συγχρωτισμό της λιτανείας»

Άγιος Νικόδημος, Νάξος

«Η σημερινή πανήγυρις αποτελεί αφορμή δοξολογίας προς το Θεό που μας αξίωσε μετά από μια δοκιμασία να φτάσουμε να γιορτάζουμε ελεύθερα τη γιορτή του Αγίου Νικοδήμου, σε σχέση με αυτό που ζήσαμε το τρίμηνο Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου, όπου οι εκκλησίες δεν λειτουργούσαν κανονικά, όπου είχαμε τη δοκιμασία κι εμείς οι ιερείς να λειτουργούμε κεκλεισμένων των θυρών τις ιερές ακολουθίες. Εν συνεχεία με πολλές προφυλάξεις που ορισμένες ισχύουν ακόμα, όσο ισχύουν …γιατί από ότι βλέπω, δεν ισχύουν… Αυτός ήταν και ο λόγος που είχα μια αγωνία και μια επιφύλαξη για την αποψινή λιτανεία. Εύχομαι ο Θεός να μην επιτρέψει δοκιμασία γιατί ορισμένοι θα σπεύσουν να την αποδώσουν και στο συγχρωτισμό της λιτανείας» τόνισε.

Άγιος Νικόδημος, Νάξος

Ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Νικοδήμου και ευχήθηκε του χρόνου όλοι μαζί να «είμαστε και πάλι εδώ κάτω από διαφορετικές συνθήκες να γιορτάσουμε τον προστάτη Άγιο της Νάξου. «Να είμαστε καλύτερα και καλύτεροι» σημείωσε.

Ο εορτασμός

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Νικοδήμου ξεκίνησαν τη Δευτέρα 13 Ιουλίου όπου στις 8.00 το βράδυ όπου τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου και στις 10.00 ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία.

Άγιος Νικόδημος, Νάξος

Την Τρίτη 14 Ἰουλίου στις 7.00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου.
Στις 7.30 το βράδυ της Τρίτης τελέστηκε η Ακολουθία Μεθεόρτιου Αρχιερατικού Εσπερινού και Παρακλήσεως του Αγίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Καλλινίκου. Στις 9.00 το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας και των Τιμίων Λειψάνων του Αγίου Νικοδήμου διά της παραλιακής οδού προς τον Μητροπολιτικό Ναό όπου εψάλη η Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Άγιος Νικόδημος, Νάξος

Άγιος Νικόδημος, Νάξος

Άγιος Νικόδημος, Νάξος

Άγιος Νικόδημος, Νάξος

Άγιος Νικόδημος, Νάξος

Άγιος Νικόδημος, Νάξος

Άγιος Νικόδημος, Νάξος

Άγιος Νικόδημος, Νάξος

Άγιος Νικόδημος, Νάξος

Άγιος Νικόδημος, Νάξος

Άγιος Νικόδημος, Νάξος

 

 

(Visited 1.549 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*