Ο Πύργος του Χειμάρρου Νάξου αναμένει με αγωνία την επέμβαση της Πολιτείας – Του Γιάννη Βλασερού

Άκης Αξαόπουλος
05/08/2020 13:09
 
 
 

Στην περιοχή Χείμαρρος Φιλωτίου Νάξου ορθώνεται υπερήφανα ο ομώνυμος Πύργος ένα θαυμάσιο ελληνιστικό μνημείο.

Πριν από 25 περίπου χρόνια το μνημείο μπήκε σε μια διαδικασία διάσωσης και ανάδειξης του. Δυστυχώς οι εργασίες αποκατάστασης του διακόπηκαν αιφνιδιαστικά μετά από την πραγματοποίηση ανασκαφικών εργασιών στον περιβάλλοντα χώρο.

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το μνημείο είναι αισθητικά απαράδεκτη αλλά και δομικά επικίνδυνη. Η εξωτερική του επιφάνεια περιβάλλεται από σιδερένιες σκαλωσιές. Η εσωτερική του εικόνα απαρτίζεται από ένα δάσος σιδερένιων δοκών που λειτουργούν και υποστηρικτικά σε τμήματα του τοιχώματος του Πύργου.

Από εξαετίας υφίσταται εγκεκριμένη μελέτη αναστήλωσης του Πύργου η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί υπό συγκεκριμένους όρους.

Στο διάστημα που μεσολάβησε δεν υπήρχε ουσιαστική εξέλιξη παρά τις διαπιστώσεις για το κίνδυνο πού διατρέχει το μνημείο και τις όποιες διαμαρτυρίες.

Πριν μερικούς μήνες το Κίνημα Αλλαγής μετά από προσωπική μου παρέμβαση κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή για την τύχη του έργου. Στην απάντηση της η υπουργός Πολιτισμού κυρία Μενδώνη ανέφερε ότι το έργο είναι σε φάση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του χώρου του μνημείου μετά την πραγματοποίηση της οποίας θα αναζητηθεί τρόπος χρηματοδότησης του έργου.

Απάντηση που μόνο σε αισιοδοξία δεν προδιαθέτει.

Με αυτά τα δεδομένα υποστήριξα την ανάγκη να πάρει πρωτοβουλία ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου για να μεθοδεύσει ενέργειες και πιέσεις για την έναρξη της συνέχισης τού έργου. Στην προ διμήνου πραγματοποιηθείσα συγκέντρωση του Συλλόγου στην οποία συμμετείχαν συλλογικά μέλη, φορείς, εκπρόσωπος του Δήμου Νάξου και εκπρόσωποι των κομμάτων ο έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Αθανασούλης έκανε μια ουσιαστική ανάλυση του θέματος και αναγνώρισε την ανάγκη της μεμονωμένης σωστικής αποκατάστασης του κτιρίου του Πύργου ανεξάρτητα από το συνολικό έργο.

Έκτοτε αναμένουμε ενέργειες…

Η προ ολίγων ημερών επίσκεψή μου στο χώρο του μνημείου με προβλημάτισε ακόμη περισσότερο για την τύχη του.

Ο Πύργος δεν είναι μόνο «σιδηροδέσμιος» περιβεβλημένος από τις σιδερένιες σκαλωσιές αλλά και « πάσχων». Ή εικόνα που αντίκρυσα εισερχόμενος στο εσωτερικό του με κάποια ετοιμόρροπα τμήματα του να υποστηρίζονται πρόχειρα με ανησύχησε ιδιαίτερα για την ασφάλεια του.

Απαιτείται άμεση έναρξη των σωστικών εργασιών του Πύργου.
Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη χωρίς καμία καθυστέρηση να κάνει το καθήκον της απέναντι στο κινδυνεύον περικαλλές αυτό αρχαίο μνημείο της Νάξου.

Ο Γιάννης Βλασερός είναι Ιατρός καρδιολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠ Αθηνών Αν γραμματέας Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής

(Visited 197 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.