VIDEO: Μήπως τελικά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων …χρωστάει στο δήμο Νάξου;

admin
18/11/2015 21:28
 
 
 
Θετικές είναι οι εξελίξεις σχετικά με το θέμα του φερόμενου ως χρέος του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ένα θέμα που ταλανίζει το δήμο εδώ και μια πενταετία. Το Τ.Π. και Δ. απαιτεί από το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων το ποσό του 1.186.000 ευρώ, κάτι που ο δήμος δεν έχει αποδεχτεί αφού θεωρεί ότι αυτό το χρέος δεν είναι υπαρκτό. Ανάμεσα στις πολλές κινήσεις που έχουν γίνει, από τη στιγμή που το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ζητά από το δήμο το παραπάνω ποσό, ήταν και η ανάθεση στην κ. Μαρίνα Λεοντίου (στις 28-02-2012) από τον αρμόδιο για τα οικονομικά αντιδήμαρχο Αργύρη Ανευλαβή, της έρευνας για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Η κ. Λεοντίου μετά από σκληρή δουλειά όλα αυτά τα χρόνια παρουσίασε τη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο τα αποτελέσματα, τα οποία χαρακτηρίζονται θετικά, αφού μέχρι τώρα τα στοιχεία κάνουν λόγο για χρέος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων της τάξεως των 790.713 ευρώ!
 
Αναλυτικότερα, όπως ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο η κ. Λεοντίου, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, υπήρχε ένας ξεχωριστός λογαριασμός που αφορούσε τα μικρά κοινωφελή έργα και στον οποίο συλλέγονταν οι χρηματοδοτήσεις που έδινε το κράτος για να γίνουν τα έργα αυτά. 
Από την αρχή υπήρχε η υποψία ότι εκεί, σε αυτόν το λογαριασμό υπήρχαν χρήματα για τη Νάξο και τα Μικρά νησιά. Έγινε η πρώτη απόπειρα και από αυτό το ταμείο ο δήμαρχος Δρυμαλίας, τότε, (Γιάννης Τζουάνης), πήρε χρήματα… μετά είχαμε “κλείσει” και τη Χώρα Νάξου, όμως είχαν παραμείνει όλες οι κοινότητες που ανήκαν τότε στο δήμο Νάξου (Άγιος Αρσένιος, Γλινάδο, Γαλανάδο, Γαλήνη, Σαγκρί, Τρίποδες κ.λπ.), όπως δεν είχαν κλείσει και τα 4 νησιά των Μικρών Κυκλάδων, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί, οι πολιτιστικοί οργανισμοί και άλλα Νομικά Πρόσωπα” είπε χαρακτηριστικά η κ. Λεοντίου.
 
Όπως πρόσθεσε, το Ταμείο έχει ήδη αποδεχτεί τα παραπάνω, αφού έχει ήδη δώσει χρήματα στον π. δήμο Δρυμαλίας και στη Χώρα Νάξου, όμως δεν έχει δώσει στους υπόλοιπους (δηλαδή στα χωριά που απάρτιζαν τον π. δήμο Νάξου, στις Μικρές Κυκλάδες και στα νομικά πρόσωπα). Ωστόσο, αυτό που η κ. Λεοντίου διευκρίνισε ότι στην έρευνα που έχει κάνει, έχουν χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά τα στοιχεία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κι έτσι τα αποτελέσματα να είναι πέρα για πέρα ασφαλή. 
Μετά την έρευνα και τη μελέτη των στοιχείων, αυτό που έχει ανακύψει είναι ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων “χρωστάει” στις Μικρές Κυκλάδες 120.075 ευρώ και  για τις κοινότητες (που απάρτιζαν τον π. δήμο Νάξου) 670.638 ευρώ. 
 
Αυτό δίνει και την απάντηση για το πως δημιουργήθηκε το έλλειμμα” σημείωσε η κ. Λεοντίου και πρόσθεσε ότι πολλά έργα που πραγματοποιήθηκαν από τους ΟΤΑ και είχαν χρηματοδοτήσεις δεν πληρώθηκαν ποτέ… 
 
Σύμφωνα με τη Μαρίνα Λεοντίου, τα παραπάνω στοιχεία έχουν ήδη δοθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα έχουν δεχτεί κι αυτό που μένει είναι να ολοκληρωθεί η έρευνα και να βγουν τα ποσά για τη Χώρα Νάξου, τους παιδικούς σταθμούς, πολιτιστικούς οργανισμούς και άλλα νομικά πρόσωπα κάτι το οποίο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας. 
 
Έτσι λοιπόν, από εκεί που ο δήμος φερόταν να έχει χρέος 1.186.000 ευρώ, ήδη το ποσό των 790.713 ευρώ είναι αναγνωρισμένο χρέος του Τ.Π.& Δ. προς το δήμο και αναμένονται και τα υπόλοιπα ποσά (Χώρα Νάξου, παιδικοί σταθμοί κ.λπ.) που πιθανόν -όλα μαζί- να φτάσουν ή …και να ξεπεράσουν το φερόμενο “χρέος” του δήμου.
 
Δημοτική αρχή και μειοψηφία έδωσαν συγχαρητήρια στην κ. Λεοντίου για τη δουλειά που έχει κάνει και φυσικά εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίηση τους για τη θετική εξέλιξη του θέματος που αποτελούσε “βραχνά” για το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

{youtube}dfVggdKZLWY{/youtube}

(Visited 134 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*