SOS από το κεδροδάσος της Αγίας Άννας – Αγωνία για τα αποτελέσματα των εξετάσεων

κεδροδάσος Αγία Άννα Νάξος
Newsroom
23/09/2020 21:08
 
 
 

 

Εν αναμονή της επιστημονικής εκτίμησης από το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ) για το τι συμβαίνει με το κέδρους στην Αγία Άννα βρίσκονται φορείς και κάτοικοι της Νάξου.

Μετά το φαινόμενο της ξήρανσης δέντρων ή μέρους αυτών, του κεδροδάσους της Αγίας Άννας, έντονη είναι η ανησυχία στο νησί για το τι μπορεί να συμβαίνει και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ώστε να μην υπάρξει μεγαλύτερη καταστροφή στους κέδρους.

Με τη γνωστοποίηση του συμβάντος, η Δασική Υπηρεσία της Νάξου, με το γεωπόνο κ. Βαρδάκη του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του επαρχείου, έλαβαν δείγματα από τα δέντρα τα οποία την Τρίτη εστάλησαν προς το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, ώστε να εξεταστούν και ανάλογα με τα αποτελέσματα να βρεθεί ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος, εάν φυσικά αυτός υπάρχει.

Σε αναμονή βρίσκεται και η αρμόδια υπηρεσία του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, όπως σημείωσε στο naxostimes.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Παντελιάς, ώστε να συνδράμει εφόσον χρειαστεί στην επίλυση του ζητήματος.

κεδροδάσος Αγία Άννα Νάξος

Σύμφωνα με μαρτυρίες η ξήρανση στα δέντρα είναι φαινόμενο των τελευταίων δέκα ημερών όμως αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και έντονο προβληματισμό είναι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται. «Το φαινόμενο είναι εκτεταμένο και πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα» δήλωσαν.

Ωστόσο να σημειώσουμε ότι ξήρανση παρουσιάζουν επίσης κέδροι που βρίσκονται εκτός τους δάσους και συγκεκριμένα στο δρόμο από τον Άγιο Προκόπιο προς της Αγία Άννα.

Όπως σημείωσε στέλεχος της Δασικής Υπηρεσίας Νάξου στο naxostimes.gr το φαινόμενο της ξήρανσης παρατηρείται τόσο σε γηραιότερα δέντρα 500-600 χρόνων όσο και σε νεότερους ηλικιακά κέδρους και όπως φαίνεται, είναι κάτι το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.

Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα από το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης.

(Visited 499 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*