Νάξος: Στο πλευρό των σμυριδεργατών σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο

Newsroom
01/10/2020 15:53
 
 
 

 

Στο πλευρό των σμυριδεργατών της Νάξου τάχθηκε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στη συνεδρίαση του που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, την Τετάρτη το βράδυ.

Αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος το οποίο θα υπερασπίζεται τα αιτήματα των σμυριδεργατών που είναι το άνοιγμα και η εξόρυξη στο ορυχείο της Νάξου αλλά και η επαρκής ασφάλιση των σμυριδεργατών.

Κωνσταντάκης: «Η κατάσταση έχει φτάσει σε αδιέξοδο»

Ο πρόεδρος της Κορώνου που εκπροσώπησε και το Σύνδεσμο Σμυριδεργατών στη συνεδρίαση, επανέλαβε τα αιτήματα των εργαζομένων στα ορυχεία, περιγράφοντας τις ενέργειες που έχουν γίνει και την κατάσταση που επικρατεί. «Η κατάσταση έχει φτάσει σε αδιέξοδο» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η αδιαλλαξία του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη «στραγγαλίζει την κοινωνική πολιτική».

«Δεν μου αρέσει η στάση του κ. Χατζηδάκη, δεν μου εμπνέει εμπιστοσύνη. Εμείς μέσα σε αυτή την αδιαλλαξία απευθυνθήκαμε στον πρωθυπουργό από τον οποίο ζητήσαμε ακρόαση. Υπήρξε απάντηση από το γραφείο του ότι επεξεργάζονται το αίτημα μας…» σημείωσε ο κ. Κωνσταντάκης και ζήτησε από όλους να «ευθυγραμμιστούν» με το ψήφισμα του Συνδέσμου Σμυριδεργατών.

Πάσουλας: «Να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις»

Το λόγο στη συνεδρίαση πήρε και ο πρόεδρος του Σκαδού (π. πρόεδρος σμυριδεργατών) Μιχάλης Πάσουλας ο οποίος υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να λυθεί το θέμα εάν δεν γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις».

«Εάν δε δοθεί εντολή να ανοίξουν τα ορυχεία μέχρι 15 Οκτωβρίου, να κλείσουμε το λιμάνι και να κάνουμε κινητοποιήσεις και στην Αθήνα. Να μη μας κοροϊδεύουν» πρότεινε ο κ. Πάσουλας.

Χατζηανδρέου: «Χρυσή ευκαιρία η επίσκεψη Χατζηδάκη στη Νάξο»

«Σήμερα και πάλι βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο… Έχουμε δημιουργήσει ένα “χαρτοπόλεμο” χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό αφού ο αρμόδιος υπουργός θα πρέπει αν πάρει μια καθαρά πολιτική απόφαση και να ανοίξουν τα ορυχεία με εξόρυξη» σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λεονάρδος Χατζηανδρέου.

Ο κ. Χατζηανδρέου, σημείωσε επίσης ότι θα είναι «χρυσή ευκαιρία» μια συνάντηση αντιπροσωπίας με τον κ. Χατζηδάκη, ο οποίος θα επισκεφτεί τη Νάξο στις 13 Οκτωβρίου.

«Θα πρέπει να συναντήσουμε τον υπουργό ο οποίος θα επισκεφτεί τη Νάξο. Πέρα από το ψήφισμα που σήμερα θα εκδώσουμε να προκαλέσουμε μια σύσκεψη με τον υπουργό, να δει από κοντά και να καταλάβει τα μεγάλα προβλήματα» τόνισε ο κ. Χατζηανδρέου υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πέρα από το φετινό άνοιγμα των ορυχείων με νομοθετική ρύθμιση να επανέλθει το καθεστώς ασφάλισης των σμυριδεργατών «να αρθεί η αδικία και η “κλοπή” του ιδρώτα των εργατών».

Βρούτσης: «Πέρα από το σήμερα να απαιτήσουμε και μια βιώσιμη μακροχρόνια λύση»

Για την εξεύρεση μιας βιώσιμης μακροχρόνιας λύσης στο θέμα του σμυριδικού έκανε λόγο ο Βασίλης Βρούτσης.

«Κάθε χρόνο μιλάμε για το «τώρα και το σήμερα» και όχι για μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση ώστε να μην υπάρχουν κάθε χρόνο τα ίδια προβλήματα» σημείωσε και υπογράμμισε ότι ο ίδιος και η παράταξη του στέκονται στο πλευρό των σμυριδεργατών.

«Λέμε “ναι” στο ψήφισμα αλλά να βγούμε όλοι μαζί προς τα έξω με αντικείμενο συζήτησης μιας λύσης όχι μόνο γι αυτό το χρόνο αλλά και για τους επόμενους» τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας».

Κορρές: «Χρειάζεται πολιτική βούληση για να επιλυθεί το θέμα»

«Το θέμα είναι πολιτικό και δεν έχει σχέση με τον εκάστοτε υπουργό. Χρειάζεται πολιτική βούληση για να επιλυθεί και ευθύνονται όλα τα πολιτικά κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια που φτάσαμε ως εδώ. Η πολιτική ευθύνη υπάρχει και δε χρειάζονται συναντήσεις» σημείωσε ο Γιάννης Κορρές.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης αφού εξέφρασε τη στήριξη του στα αιτήματα των σμυριδεργατών ζήτησε τη δέσμευση του δημοτικού συμβουλίου ότι θα συμμετέχει σε ενδεχόμενες κινητοποιήσεις. Επίσης πρότεινε στο ψήφισμα να συμπεριληφθεί η άποψη της παράταξης του δηλαδή η διαχείρηση των σμυριδορυχείων να γίνεται από δημόσιο φορέα με πλήρη ασφάλιση των εργαζομένων.

«Να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις και να μην αφήσουμε τον υπουργό να κάνει φιέστες» είπε ο κ. Κορρές.

Λιανός: «Σε εξέλιξη εκπόνηση μελέτης για τα ορυχεία της Νάξου»

Στο πλευρό των σμυριδεργατών και ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ο οποίος όπως είπε, αν και δεν είναι στις αρμοδιότητες του, ασχολείται συστηματικά με το θέμα.

Όπως είπε ο κ. Λιανός βρίσκεται σε εξέλιξη από το αρμόδιο υπουργείο διαδικασία εκπόνησης μελέτης σκοπιμότητας για τα ορυχεία της Νάξου. «Η εταιρεία που έχει αναλάβει τη μελέτη συλλέγει πληροφορίες και στοιχεία, ενώ πρόκειται μάλιστα να επισκεφτεί και τη Νάξο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να καταλήξει σε συμπεράσματα και να καταθέσει προτάσεις για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση των σμυριδορυχείων» είπε.

Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων υπογράμμισε ότι αυτό που θα πρέπει να διεκδικηθεί τώρα είναι το «άμεσο άνοιγμα» των ορυχείων και να κατατεθούν προτάσεις μέσω του ψηφίσματος.
«Θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι, για συγκεκριμένη πρόταση» τόνισε.

Ο κ. Λιανός ενημέρωσε επίσης το σώμα ότι ο δήμος έχει διαβιβάσει το ψήφισμα του Συνδέσμου σμυριδεργατών στον αρμόδιο υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη καθώς και στους βουλευτές του νομού.

Στη συνεδρίαση συμφωνήθηκαν τα όσα θα περιλαμβάνει το ψήφισμα το οποίο θα συνταχθεί και στη συνέχεια θα σταλεί στις παρατάξεις και τους σμυριδεργάτες ώστε να οριστικοποιηθεί, να εκδοθεί και να σταλεί αρμοδίως.

(Visited 242 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*