Έτοιμος να επιστρέψει στις βουνοκορφές της Νάξου νεαρός «Σκανιάς» μετά από νοσηλεία στο «ΑΛΚΥΟΝΗ»

Newsroom
19/10/2020 02:18
 
 
 

 

Άκρας υγείας χαίρει το πανέμορφο και επιβλητικό Όρνιο (Σκανιάς) από τη Νάξο, που πριν από 25 ημέρες είχε βρεθεί τραυματισμένο και ανήμπορο να πετάξει, στον Απόλλωνα Νάξου.

Ο νεαρός «Σκανιάς» είναι έτοιμος να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον αφού μετά από νοσηλεία στο «ΑΛΚΥΟΝΗ» είναι καλά στην υγεία του χάρη στη φροντίδα των ανθρώπων του Συλλόγου Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων.

Ταχύτατη ανάρρωση

Το Όρνιο βρέθηκε τραυματισμένο από το Χρήστο Σιδερή στον Απόλλωνα Νάξου στις 26 Σεπτεμβρίου. Ο Σύλλογος «Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου», ειδοποιήθηκε και ανέλαβε το άτυχο όρνιο που αδυνατούσε να πετάξει αφού διαπιστώθηκε κάταγμα στο δεξί πόδι του. Δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και ο «Σκανιάς» μεταφέρθηκε στην Πάρο όπου εκεί το ανέλαβαν οι άνθρωποι του Συλλόγου Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων «ΑΛΚΥΟΝΗ».

Το επιβλητικό Όρνιο ανάρρωσε ταχύτατα χάρη στη φροντίδα που έλαβε και στις μεθόδους θεραπείας που χρησιμοποιήθηκαν στο «ΑΛΚΥΟΝΗ».

Επιστρέφει στη Νάξο …με δορυφορικό πομπό

Σύμφωνα με το Σύλλογο Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων «ΑΛΚΥΟΝΗ», η ταχύτατη διαδικασία ανάρρωσης του νεαρού Όρνιου από τη Νάξο και η αξιοσημείωτη ζωτικότητα που επιδεικνύει επέτρεψε μάλιστα ακόμα και τη σήμανση του με δορυφορικό πομπό, λίγες ημέρες πριν την επανένταξή του στο φυσικό του περιβάλλον.

Ερευνητές της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ επισκέφτηκαν προχθές το πρωί τις εγκαταστάσεις της ΑΛΚΥΟΝΗΣ και μαζί με το προσωπικό του Κέντρου τοποθέτησαν στο Όρνιο τον πομπό, ο οποίος θα δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τις μετακινήσεις του πουλιού και τον προσδιορισμό του ζωτικού του χώρου.

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος του έργου LIFE IP 4 NATURA, στο πλαίσιο του οποίου υλοποιείται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τρία είδη γυπών (Όρνιο, Μαυρόγυπας, Γυπαετός).

H θεραπεία, το ρίσκο, οι αποφάσεις και η επιτυχία!

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων «ΑΛΚΥΟΝΗ», η εφαρμογή της ιατρικής απαιτεί τη λήψη μιας σειράς αποφάσεων που σε κάθε βήμα της θεραπείας ενδέχεται να έχουν ρίσκο για την υγεία και τη θεραπεία του ασθενούς.

Αυτό δυστυχώς είναι αναπόφευκτο και απαιτεί την απόλυτη συγκέντρωση της σκέψης του θεραπευτή, την όσο το δυνατόν σφαιρικότερη γνώση του επί του αντικειμένου και τα απαραίτητα εκείνα εργαλεία που θα βοηθήσουν στην εφαρμογή της προτεινόμενης θεραπείας.

«Το ρίσκο δεν οδηγεί πάντα στο επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά σε αυτή την περίπτωση στο όρνιο που βρέθηκε τραυματισμένο στη Νάξο, το ρίσκο που πήραμε να ΜΗΝ ακολουθήσουμε δύο βασικούς κανόνες της ιατρικής μας οδήγησε στη σύντομη θεραπεία του ασθενούς. Το Όρνιο ήρθε στο «ΑΛΚΥΟΝΗ» με συντριπτικό, απλό και κλειστό κάταγμα στο μηρό» σημειώνει ο Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων «ΑΛΚΥΟΝΗ» και προσθέτει:

«Κανόνας Νο. 1 που καταστρατηγήσαμε: Το κάταγμα στο μηρό των πτηνών θεραπεύεται μόνο με χειρουργείο.
Κανόνας Νο. 2 που καταστρατηγήσαμε: Ο νάρθηκας στο καταγμένο οστό απαιτεί για την επιτυχή του πώρωση, την ακινητοποίηση των παρακείμενων αρθρώσεων.
Σκεφτήκαμε πως το πουλί αυτό είναι πολύ νεαρό και το χειρουργείο (εξωτερικής οστεοσύνδεσης), θα προκαλούσε κρίσιμα προβλήματα στην ανάπτυξη του οστού.

Θεωρήσαμε με βάση τον χαρακτήρα του είδους και πολύ περισσότερο εκτιμώντας το χαρακτήρα του συγκεκριμένου ατόμου, ότι θα ανταποκριθεί καλά στην απαιτούμενη ακινησία για την πώρωση του οστού.

Και πράγματι εάν ήταν άνθρωπος και μιλούσαμε την ίδια γλώσσα, δεν θα είχαμε καλύτερη συνεργασία και ανταπόκριση στη θεραπεία.

Το πουλί ήταν για έντεκα ημέρες ακίνητο και δέχονταν φαγητό κομμάτι-κομμάτι με λαβίδα, ώστε να μην χρησιμοποιεί και να μην κινεί καθόλου το σπασμένο πόδι.

Αφού λόγω της θέσης του μηριαίου οστού, μέσα στο σώμα του πουλιού δεν μπορούσαμε να ακινητοποιήσουμε ταυτόχρονα τις αρθρώσεις του ισχίου και του γονάτου, εφαρμόσαμε έναν «ιδιόμορφο νάρθηκα», που με περίδεση της κνήμης έφερε το πόδι σε κλειστή θέση κολλημένο πάνω στο σώμα και στηριγμένο τόσο στη λεκάνη όσο και στους ώμους.

Αυτό δεν ακινητοποίησε το οστό εντελώς, αλλά κρατούσε το πόδι στον αέρα και δεν επέτρεπε στο πουλί να το πατήσει, για όλο το διάστημα των έντεκα ημερών της πώρωσης.

Η αρχική μας σκέψη ήταν να κρατήσουμε το νάρθηκα στο πουλί για 14 έως 20 ημέρες, αλλά εξετάζοντας το πόδι είδαμε «με έκπληξη» στην ενδέκατη ημέρα, πως το οστό είχε πωρωθεί απολύτως και αφαιρέσαμε το νάρθηκα».

Δύο μέρες μετά, το όρνιο πατούσε το πόδι του κανονικά, κουτσαίνοντας λίγο λόγω πόνου.

Ο …Ναξιώτης «Σκανιάς», σήμερα έχει αποκατασταθεί πλήρως και προετοιμάζεται για την επιστροφή του στο νησί και την απελευθέρωση του στις αγαπημένες του βουνοκορφές της Νάξου.

(Visited 1.737 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*