Με μετάθεση απειλούνται 5 πυροσβέστες από τη Νάξο – Συζήτηση για αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου

φωτιά Σκαδό
Newsroom
31/05/2021 16:29
 
 
 

 

 

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μετάθεσης τους στη Σύρο, βρίσκονται 5 πυροσβέστες από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου. Την ίδια στιγμή νέο πυροσβεστικό όχημα θα εδρεύει πλέον μόνιμα στη Χώρα της Νάξου επανδρωμένο με προσωπικό.

Ωστόσο 11 εποχικοί πυροσβέστες βρίσκονται ήδη στο νησί και αναμένεται η πρόσληψη για δύο ακόμα.

Εν αναμονή της σύνταξης ολοκληρωμένης πρότασης, αφού βρεθεί και δοθεί από το δήμο ο κατάλληλος χώρος στέγασης, για να αναβαθμιστεί σε σταθμό Δ τάξης (Υπηρεσίας) το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου. Τι δήλωσε στο naxostimes.gr ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νοτίου Αιγαίου Αρχιπύραρχος Παναγιώτης Κοτρίδης.

Μετάθεση 5 πυροσβεστών στη Σύρο

Σύμφωνα με απόφαση (28 Μαΐου) του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος τα κλιμάκια στα νησιά όπου υπηρετούν υπεράριθμοι πυροσβέστες θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν ελλείψεις. Η νομοθεσία είναι αυστηρή και εάν δε γίνει κάτι άμεσα το Κλιμάκιο της Νάξου θα αποδυναμωθεί.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του naxostimes.gr από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου, εάν κάτι δεν αλλάξει, θα πρέπει να μετακινηθούν 5 άτομα, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και για την πυροσβεστική κάλυψη του μεγαλύτερου νησιού των Κυκλάδων και των γύρω μικρών νησιών.

Η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νοτίου Αιγαίου από το 2020 είχε ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς αντί τη μετακίνηση πυροσβεστών από τη Νάξο, να αναβαθμιστεί το Κλιμάκιο σε Υπηρεσία ώστε να μη χρειαστεί να μετακινηθούν εργαζόμενοι πυροσβέστες αλλά και να αναβαθμιστεί η παροχή υπηρεσιών τόσο στο νησί της Νάξου όσο και στα γύρω νησιά.

«Θα αναγκαστούν 5 άτομα να φύγουν από το νησί. Με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνεται το κλιμάκιο της Νάξου. 5 οικογένειες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, να πάρουν τα παιδιά τους και να πάνε να νοικιάσουν σε άλλο νησί. Θα είναι καταστροφικό γι αυτούς» σημειώνει αναγνώστης στο naxostimes.

Ενημέρωση των αρχών

Οι πυροσβέστες της Νάξου έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου ώστε να αποτραπεί έστω και την τελευταία στιγμή αυτή η απόφαση, τη στιγμή που στη Νάξο πλέον υπάρχει νέο όχημα της πυροσβεστικής που θα εδρεύει, με προσωπικό, μόνιμα στη Χώρα Νάξου.

Από νωρίς το πρωί τη Δευτέρα επισκέφτηκαν το δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανό καθώς και τον έπαρχο Γιάννη Μαργαρίτη, ώστε να αναδείξουν το θέμα που έχει προκύψει και να βρεθεί τρόπος της μη μετάθεσης των 5 Ναξιωτών πυροσβεστών, ενώ έχουν ενημερώσει βουλευτές και άλλους αρμόδιους.

Νέο πυροσβεστικό όχημα για την 24ωρη κάλυψη της Χώρας Νάξου – Εν αναμονή εύρεσης νέου χώρου στέγασης

Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος

Μιλώντας στο naxostimes.gr ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νοτίου Αιγαίου Αρχιπύραρχος Παναγιώτης Κοτρίδης σημείωσε ότι η παραπάνω απόφαση έχει ληφθεί από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και του Συμβουλίου Μεταθέσεων.

Ωστόσο, όπως σημείωσε βρίσκεται σε συνεννόηση με το δήμαρχο Δημήτρη Λιανό ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος ώστε να στεγαστεί η πυροσβεστική και να συνταχθεί ολοκληρωμένη πρόταση για την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου σε σταθμό Δ τάξης (Υπηρεσία).

Ο κ. Κοτρίδης μιλώντας για το νέο πυροσβεστικό όχημα που θα εδρεύει πλέον μόνιμα στη Χώρα Νάξου με προσωπικό, σημείωσε ότι αυτό θεωρήθηκε απαραίτητο λόγω της μεγάλης απόστασης της πόλης με την έδρα του Πυροσβεστικού Κλιμακίου στο Χαλκί. Επίσης ο κ. Κοτρίδης υπογράμμισε ότι θα πρέπει ο δήμος να φροντίσει ώστε να γίνει πύκνωση του υδροδοτικού δικτύου, να τοποθετηθούν περισσότερες σωλήνες μέσα στην πόλη.

«Περιμένουμε να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος στέγασης της υπηρεσίας και αμέσως μετά θα συντάξουμε ολοκληρωμένη πρόταση ώστε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου να αναβαθμιστεί σε σταθμό Δ Τάξεως το οποίο θα εξυπηρετεί και τα γύρω νησιά» σημείωσε ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νοτίου Αιγαίου.

Ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο

Με το θέμα ασχολήθηκε και το δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε τη Δευτέρα το μεσημέρι λίγο αργότερα από την ενημέρωση του δημάρχου από εκπροσώπους του Πυροσβεστικού Κλιμακίου.

Όπως ομόφωνα αποφασίστηκε θα εκδοθεί ψήφισμα που θα αποσταλεί σε όλες τις αρμόδιες αρχές, ώστε να μη μετατεθούν οι 5 πυροσβέστες από τη Νάξο στη Σύρο, αλλά αντιθέτως να επανδρωθεί το κλιμάκιο με περισσότερο προσωπικό.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός μίλησε για το νέο πυροσβεστικό όχημα που θα βρίσκεται όλο το 24ωρο στις επάλξεις στη Χώρα Νάξου και ανακοίνωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία ώστε να ενημερωθεί για τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί κτήριο ώστε να αναζητηθεί και να δοθεί στην υπηρεσία για στέγαση. Όπως είπε το κτήριο θα πρέπει να βρίσκεται στην πόλη της Νάξου ή όσο το δυνατόν κοντύτερα σε αυτήν.

Να σημειωθεί ότι και τον Απρίλιο του 2020 μπροστά στην απειλή της μετάθεσης σε άλλα νησιά βρέθηκαν 11 πυροσβέστες από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου κάτι που την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε.

(Visited 1.584 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*