Νάξος: Να μη μετατεθούν οι 5 πυροσβέστες και να αναβαθμιστεί το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου ζητά το δημοτικό συμβούλιο

Newsroom
02/06/2021 15:50
 
 
 

 

Να μη μετατεθούν οι 5 πυροσβέστες από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Νάξου στη Σύρο, αλλά και να αναβαθμιστεί σε Σταθμό Δ΄ Τάξης η υπηρεσία στο νησί, ζητά με απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας και ομόφωνα αποφασίστηκε να ζητηθούν η άμεση ανάκληση της υπ’ αριθμ. πρωτ. 30620 Φ.202.1/28-05-2021 απόφασης του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος για τη μετάθεση πέντε (5) πυροσβεστών από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου στη Σύρο, την άμεση αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Νάξου σε Σταθμό Δ΄ Τάξης. Επίσης η απόφαση αυτή να κοινοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Αναλυτικότερα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από διαλογική συζήτηση και αφού μεταξύ άλλων έλαβε υπόψη:

-Το γεγονός ότι όπως προκύπτει από το αναρτηθέντες δασικούς χάρτες το μεγαλύτερο ποσοστό δασικών εκτάσεων στις Κυκλάδες καταγράφεται στα νησιά των Μικρών Κυκλάδων, ήτοι στην Ηρακλειά και τα Κουφονήσια 79,7%, στην Δονούσα 69,1% και στην Σχοινούσσα 44,2%, ενώ στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τη Νάξο, δασικό καταγράφεται το 52,8% και χορτολιβαδικό το 4,7% και ενόψει της καλοκαιρινής αντιπυρικής περιόδου είναι επιτακτική ανάγκη όχι μόνο να παραμείνει ως έχει Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν και τα πέντε (5) νησιά του Δήμου μας, αλλά και να ενισχυθεί, προκείμενου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες δασοπυρόσβεσης.


Διαβάστε επίσης: Με μετάθεση απειλούνται 5 πυροσβέστες από τη Νάξο – Συζήτηση για αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου – Αναλυτικό ρεπορτάζ


– Το γεγονός ότι ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων λόγω της μοναδικότητας και ιδιαιτερότητας του καθότι είναι ο μοναδικός Δήμος πανελληνίως που αποτελείται από πέντε νησιά και αφετέρου για την προστασία των ορεινών και δύσβατων όγκων, απαιτείται κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου η συνεχή και αυξημένη επιτήρηση αυτών των περιοχών. Το δε νησί της Νάξου είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων με έκταση 436 τ.χλμ έχοντας πάρα πολλούς και διάσπαρτους οικισμούς, μεγάλες αποστάσεις και πολλών μεγάλων εκτάσεων δασικών, χορτολιβαδικών και αγροτικών εκτάσεων.

Επίσης:

– Την υπ’ αρ. 57/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, με την οποία ο Δήμος παραχωρεί δωρεάν χώρο στο ξενώνα της Κοινότητας Κορωνίδας, περίπου 70 τ.μ., για τη στέγαση του εποχικού πυροσβεστικού κλιμακίου, για την αντιμετώπιση της έκτακτης και κατεπείγουσας ανάγκης της λειτουργίας του κλιμακίου κατά την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο.

– Το γεγονός ότι ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων έχει κάνει ήδη ενέργειες για τη μετατροπή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου το οποίο εδρεύει στο Χαλκί, σε Σταθμό Δ΄ Τάξης και μάλιστα έχουν αποσταλεί και σχετικά έγγραφα τόσο προς το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης όσο και προς τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, στα οποία αναφέρονται ότι ο Δήμος προτίθεται να συμβάλει προς τούτο τόσο με την παραχώρηση χώρου για την στέγαση της υπηρεσίας αλλά και με κάθε άλλη αναγκαία βοήθεια.

– Το γεγονός ότι ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων προτίθεται να βρει στις απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, προκειμένου για την άμεση αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Νάξου σε Σταθμό Δ΄ Τάξης.

– Το γεγονός, ότι για όλους τους ανωτέρω αναφερόμενους λόγους και αιτίες το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου έχει άμεση ανάγκη επιπλέον ενίσχυσής του και όχι μείωσης του προσωπικού του.

– Το γεγονός επιπλέον ότι όλο το χρόνο, αλλά ιδιαιτέρως και ενόψει της καλοκαιρινής αντιπυρικής περιόδου υπάρχει κοινωνική αναγκαιότητα για την προστασία των δασικών και χορτολιβαδικών και αγροτικών εκτάσεων του Δήμου μας, οι οποίες είναι πολύ μεγάλες σε έκταση, αλλά και την προστασία του αστικού ιστού από οποιαδήποτε πυρκαγιά μπορεί να εκδηλωθεί.

Αποφασίζει ομόφωνα και αιτείται:

Α) Την άμεση ανάκληση της υπ’ αριθμ. πρωτ. 30620 Φ.202.1/28-05-2021 απόφασης του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος για τη μετάθεση πέντε (5) πυροσβεστών από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου στη Σύρο,

Β) Την άμεση αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Νάξου σε Σταθμό Δ΄ Τάξης.

Γ) Η παρούσα να κοινοποιηθεί:

1. Στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
2. Στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκο Χαρδαλιά.
3. Στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Αντιστράτηγος Π.Σ. ε.α. Βασίλειο Παπαγεωργίου.
4. Στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος, υπόψιν Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Π.Σ. Στέφανου Κολοκούρη.
5. Στο Επιτελείο του Πυροσβεστικού Σώματος, Κλάδος Διοικητικής Υποστήριξης Διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων.
6. Στους Βουλευτές του Νομού Κυκλάδων, κ.κ. Ιωάννη Βρούτση, Αικατερίνη Μονογυιού, Φίλιππο Φόρτωμα και Νικόλαο Συρμαλένιο.
7. Στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου.

Η απόφαση:

(Visited 407 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*