Οι Κ.Ο. Νάξου του ΚΚΕ για τα σμυριδορυχεία: «Να ανοίξουν άμεσα με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους»

σμυριδορυχείων
Newsroom
07/08/2021 12:31
 
 
 

Την αμέριστη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αίτημα των σμυριδορυκτών να ανοίξουν άμεσα τα ορυχεία εξέφρασαν οι Κ.Ο. Νάξου του ΚΚΕ.

Με ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι τα ορυχεία της σμύριδας και κατ’ επέκταση τα διαχρονικά δίκαια (και άλυτα) αιτήματα των εργαζομένων έχουν μετατραπεί σε πεδίο άσκησης πολιτικής για ψηφοθηρικούς σκοπούς από όλες τις κυβερνήσεις, σε αντίθεση με το ΚΚΕ που προχωρούσε στην υποβολή προτάσεων για τη μόνιμη και ουσιαστική λύση των προβλημάτων των σμυριδορυκτών.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση που εκδόθηκε, έχει ως εξής:

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο δίκαιο αίτημα των σμυριδορυκτών για το άμεσο άνοιγμα των ορυχείων που παραμένουν κλειστά, με κίνδυνο να μη προλάβουν να εξορύξουν την απαιτούμενη ποσότητα αποκλειστικά και μόνο για την ασφάλισή τους, αφού αυτό μόνο δικαιούται από την όλη εργασία τους.

Το πρόβλημα αυτό δεν είναι καινούριο. Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα ακολουθούσαν και ακολουθούν την ίδια, αλλά και άλλες παρεμφερείς τακτικές με τη σημερινή κυβέρνηση (όπως μείωση ποσότητας εξόρυξης, διάφορες «προτάσεις λύσης», άδικη αφαίρεση ενσήμων, υποσχέσεις) που οδηγούσαν παλιότερα μεν στην πώλησή του από το κράτος σε εξευτελιστικές τιμές σε εταιρείες του εξωτερικού, ενώ τα τελευταία χρόνια προωθούν το κλείσιμο των ορυχείων ή την παράδοση στους όποιους ενδιαφερόμενους ιδιώτες.

Ταυτόχρονα αξιοποιούν τους τοπικούς και πολιτικούς παράγοντες τους για ψηφοθηρικούς σκοπούς, αξιοποιώντας την ανάγκη επίλυσης των άμεσων προβλημάτων των σμυριδορυκτών για την ασφάλισή τους.

Το ΚΚΕ πάντα στήριζε και στηρίζει, όχι μόνο τα άμεσα δίκαια αιτήματα και άλυτα προβλήματα των σμυριδορυκτών τόσο μέσα στη βουλή, όσο και με τους εκλεγμένους εκπροσώπους του στους διάφορους φορείς και θεσμούς, αλλά και με επισκέψεις – συζητήσεις στελεχών του με τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων.

Ταυτόχρονα προχωρούσε σε προτάσεις για τη μόνιμη και ουσιαστική λύση των προβλημάτων των σμυριδορυκτών:

*Διαχείριση του Σμυριδικού, όπως και όλου του ορυκτού πλούτου της χώρας μας, από αποκλειστικά δημόσιο κρατικό φορέα, που θα έχει την ευθύνη για την εξόρυξη, την δημιουργία όλων των απαιτούμενων υποδομών, την επεξεργασία, με μια πρώτου βαθμού επεξεργασία στο νησί, τη μεταφορά, την όλη αξιοποίηση της σμύριδας και την εμπορία της, την ανάδειξη της σχετικής με τη σμύριδα πολιτιστικής κληρονομιάς.

*Έτσι μόνο θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.

*Οι εργαζόμενοι να αμείβονται και να ασφαλίζονται με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η πείρα όλα αυτά τα χρόνια οδηγεί στο συμπέρασμα ότι:

Η διεκδίκηση αποκλειστικά και μόνο του άμεσου ανοίγματος των ορυχείων για την ασφάλιση αλλά και ο τρόπος διεκδίκησής του μέσα από πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες, δε λύνει το ουσιαστικό πρόβλημα του σμυριδικού, ούτε συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανεργίας και στην ανάπτυξη της ορεινής Νάξου. Αντίθετα δικαιώνει αυτούς που λένε και σήμερα ότι «το σμυρίγλι περιέχει περισσότερη πολιτική από κορούνδιο».

(Visited 99 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.