«Η ζωή αλλιώς»: Το ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ και η Ίνα Ταράντου παρουσιάζουν τη Νάξο (video)

Newsroom
28/11/2021 13:53
 
 
 

 

Τη Νάξο επισκέφτηκε το προσωποκεντρικό, ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ «Η ζωή αλλιώς» με την Ίνα Ταράντου που μεταδίδεται από την ΕΡΤ κάθε Σάββατο.

Η Ίνα Ταράντου μέσα από τρία επεισόδια παρουσίασε το κυκλαδίτικο νησί με το δικό της ξεχωριστό τρόπο αναδεικνύοντας τον «πλούτο» του.

Η παρουσιάστρια της εκπομπής ταξίδεψε στην ενδοχώρα του νησιού, στα γραφικά χωριά, περπάτησε στα μονοπάτια και τα σοκάκια, επισκέφτηκε πύργους αλλά και μιτάτα.
Έκανε μαθήματα surf και ενθουσιάστηκε από τις μοναδικές της παραλίες.

Η Ίνα Ταράντου συνομίλησε με ναξιώτες και μέσα από τις αφηγήσεις τους ζωντάνεψε την κουλτούρα και τη μαγεία αυτού του τόπου…

Χθες (Σάββατο) μεταδόθηκε το τρίτο μέρος της εκπομπής.

Δείτε ολόκληρα τα επεισόδια στο ERTFLIX

Μια..γεύση και από τα τρία μέρη:

Το ντοκιμαντέρ – αφιέρωμα στη Νάξο όπως περιγράφεται από την ΕΡΤ: «Η ζωή αλλιώς στη Νάξο… αυτόνομη και τίμια»

Η Νάξος είναι ένα νησί που τα έχει όλα με αποτέλεσμα να μην χωράει σε ένα μόνο αφιέρωμα. Τι να προλάβεις να δεις σε ένα μόνο αφιέρωμα; Τις απέραντες αμμουδιές; Τη γραφική ενδοχώρα; Τους επιβλητικούς πύργους ή τα ταπεινά μητάτα; Τις αρχαιότητες; Ή τα λιμανάκια;

Το πρώτο αφιέρωμα της Νάξου «Η Ζωή Αλλιώς» παρακολουθεί το νησί μέσα από τα μάτια των ντόπιων οι οποίοι αγαπούν αυτόν τον τόπο και το έδειξαν μέσα από τις ιστορίες τους. Είναι όλα εκεί και είναι όλα γνώριμα, οικεία.

Ξεκινώντας με μαθήματα surf, κάτω από την επιβλητική Πορτάρα, η οποία παραμένει εντυπωσιακή τόσο για το μέγεθος όσο και την κατασκευή της, o Σταμάτης μας έμαθε πλαγιοδρομία, πρίμα και όρτσα, μιλώντας για την κατεύθυνση του ανέμου.

Από τη θάλασσα, μάς άνοιξε η όρεξη και με μεταφερθήκαμε στο χωριό Κινίδαρο όπου μας υποδέχτηκε ο Βασίλης στον ιστορικό καφενέ του που λειτουργεί από το 1931. Δοκιμάσαμε το ξακουστό φαγητό του Βασιλαρακιού και στο μεταξύ η κυρία Σοφία μοιράστηκε μαζί μας τη συγκινητική ιστορία της ζωής της. Καθαρίσαμε σταφύλια με την κυρία Ιωάννα και ακούσαμε τα γεμάτα ευλάβεια όνειρά της κυρίας Φωφώς.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το χωριό Χαλκί και την κυρία Ειρήνη, η οποία μας μίλησε για την καλλιέργεια και απόσταξη κίτρου που γίνεται από την οικογένειά της 5 γενιές τώρα. Η κυρία Ειρήνη μας μίλησε για ισορροπία και για ήθος, έννοιες που συναντήσαμε και στο Φιλώτι και τον κύριο Νίκο Μουστάκη, ο οποίος επέστρεψε στον τόπο του, μετά από πολλά χρόνια ως ορκωτός λογιστής, αναβιώνοντας τη γειτονιά του όπως ήταν τη δεκαετία του ’40.

Τα συμπεράσματά μας από το πρώτο αφιέρωμα στη Νάξο; Να μην κάνεις εκπτώσεις, να μην κυνηγάς το εύκολο κέρδος, να είσαι τίμιος. Να βρεις κάτι που να κάνεις καλά, κάτι που θα δικαιώσει τους κόπους και τις προσπάθειες σου. Γιατί μόνο τότε θα είσαι υπερήφανος για μια ζωή. Και είτε ζεις στη Νάξο, είτε αλλού, αυτό που έχει σημασία είναι να είναι ο μέσα κόσμος σου γαλήνιος, αγνός και φωτεινός.

Tο ταξίδι είναι ο προορισμός και η ζωή βιώνεται μέσα από τα μάτια όσων συναντάμε.

 

(Visited 1.772 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*