Νάξος: Προβολή ταινίας και ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του «Έτους Ιάκωβου Καμπανέλλη»

iakovos kampanellis
Newsroom
29/11/2021 12:06
 
 
 

 

Με τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη στις 2 Δεκεμβρίου και την κήρυξη από το Υπουργείο Πολιτισμού του έτους 2022 ως Έτους Καμπανέλλη, ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανοίγει την αυλαία των εκδηλώσεων με την κινηματογραφική προβολή της ταινίας “Το κανόνι και τ΄αηδόνι”, καθώς και την προβολή του ντοκιμαντέρ “Η ιστορία των χρόνων μου”.

Οι προβολές θα γίνουν την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021 στις 19:30 στο Δημοτικό Θέατρο Ι. Καμπανέλλης στο δημαρχείο Νάξου.

Θα προηγηθεί χαιρετισμός από την κόρη του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Κατερίνα.

2022 έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ανακηρύσσει το 2022 ως «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του. Στις 2 Δεκεμβρίου 2021, ημέρα των γενεθλίων του, θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια εκδήλωση του «Ετους Ιακώβου Καμπανέλλη». Το σύνολο των εκδηλώσεων, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους, τελούν υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ.

H διαδικασία για την κήρυξη «Ετους Ιάκωβου Καμπανέλλη» ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, μετά από την επιστολή της κυρίας Αννας Ψαρούδα-Μπενάκη, ως Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στην οποία «η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εκφράζει την ένθερμη υποστήριξή της στην ανακήρυξη του έτους Δεκέμβριος 2021-Δεκέμβριος 2022 ως «Ετους Ιακώβου Καμπανέλλη, κατόχου της έδρας της Θεατρικής Δραματουργίας της Ακαδημίας, επί δώδεκα έτη συναπτά». Να σημειωθεί ότι το ίδιο αίτημα είχε υποβάλει ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τόπος καταγωγής του θεμελιωτή του σύγχρονου νεοελληνικού θεάτρου.

«Η ανακήρυξη του 2022 ως “Έτους Καμπανέλλη”», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, «αποτελεί ελάχιστο αντίδωρο στο τεράστιο πνευματικό έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης στο αξεπέραστο έργο του, κατέγραψε με μοναδικό τρόπο την ελληνική ιστορία και την κοινωνική πραγματικότητα της μεταπολεμικής περιόδου. Κατάφερε, όσο κανείς άλλος, να συνθέσει, με ρεαλισμό αλλά και λυρισμό, τις δυσκολίες, τον αγώνα, αλλά και τη δύναμη και την ελπίδα του ελληνικού λαού. Εκτός όμως από τη διαχρονική αξία του έργου του, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, υπήρξε σπουδαίος Έλληνας. Ένας πνευματικός άνθρωπος, ένας ανήσυχος πολίτης και ένας θαρραλέος αγωνιστής, σύμβολο αντίστασης κάθε μορφής φασισμού. Ο Καμπανέλλης υπήρξε ένας μοναδικός άνθρωπος. Οσοι είχαμε την τιμή και την χαρά να τον γνωρίσουμε, διδαχθήκαμε πολλά από αυτή την συναναστροφή. Ευφυής, καλοσυνάτος, μεγάθυμος, ευαίσθητος, ποιητικός, νησιώτης».

*Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα για τον περιορισμό διάδοσης του Covid-10

 

(Visited 251 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*