Τραγική η εικόνα στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της Δονούσας – SOS εκπέμπει ο πρόεδρος του νησιού

Newsroom
14/02/2024 21:41
 
 
 

 

Επιστολή διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγείας στη Δονούσα απέστειλε ο πρόεδρος του νησιού Ηλίας Πράσινος προς τους βουλευτές του νομού, την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και τον αντιδήμαρχο Δονούσας, περιγράφοντας την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νησί εξαιτίας της σχεδόν ανύπαρκτης στελέχωσης του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου, κάτι που περίτρανα αναδείχθηκε για ακόμα μία φορά, μέσα από το περιστατικό με 36χρονο σοβαρά τραυματισμένο την περασμένη Παρασκευή.

«Η Δονούσα έχει ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο μόνο κατ΄ όνομα. Στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο ένας αγροτικός γιατρός ο οποίος αλλάζει κάθε 10- 15 μέρες μέχρι να βρεθεί κάποιος να καλύψει τη θέση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» σημειώνει ο κ. Πράσινος και προσθέτει ότι ενώ προβλέπεται θέση γιατρού και νοσηλευτή στο ΠΠΙ του νησιού, αυτή ποτέ δεν καλύπτεται μόνιμα και σταθερά.

Σύμφωνα με τον κ. Πράσινο, το κτήριο που στεγάζεται το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της Δονούσας είναι παντελώς ακατάλληλο, καθώς στεγάζεται σε όροφο χωρίς ανελκυστήρα, όπου για να φτάσεις πρέπει να ανέβεις 20 σκαλοπάτια, με αποτέλεσμα ένας μη περιπατητικός ασθενής να μην μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό, ενώ ούτε το ασθενοφόρο όχημα δεν έχει πρόσβαση σε αυτό. Την όλη τραγική εικόνα συμπληρώνει και το γεγονός ότι η θέση του οδηγού ασθενοφόρου είναι και αυτή κενή, με αποτέλεσμα το υπερσύγχρονο ασθενοφόρο που δωρίσθηκε στο νησί το 2021, να είναι σε ακινησία και ο πολύτιμος εξοπλισμός του να μη χρησιμοποιείται και σταδιακά να αχρηστεύεται.

Η επιστολή διαμαρτυρίας του προέδρου της Κοινότητας Δονούσας Ηλία Μ. Πράσινου

Αγαπητοί,

Ξεκινάμε αυτή την επιστολή ενημέρωσης- διαμαρτυρίας επικαλούμενοι το Σύνταγμα της Ελλάδας στο άρθρο 101 παράγραφος 4.

«Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους».

Εν έτη 2024 κατοικώντας μόνιμα σε ένα μικρό νησί των Κυκλάδων τη Δονούσα, οφείλουμε να διαμαρτυρηθούμε για την πλήρη υποβάθμιση των ιατρικών υπηρεσιών του νησιού μας.

Πριν από μερικές μέρες ένα βαρύ περιστατικό, έπρεπε να μεταφερθεί με ελικόπτερο στην Αθήνα, κάτι το οποίο δεν έγινε. Το δε πλωτό του λιμενικού που τον μετέφερε στο νοσοκομείο της Νάξου δεν είχε μέσα γιατρό, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να πάει ο αγροτικός μας γιατρός μαζί, αφήνοντας ουσιαστικά το νησί χωρίς γιατρό για μερικές ώρες.

Αυτό το περιστατικό μας αναγκάζει να στείλουμε αυτή την επιστολή διαμαρτυρίας προκειμένου να βρεθεί επιτέλους λύση σε μία σειρά προβλημάτων.

Η Δονούσα έχει ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο μόνο κατ΄ όνομα. Στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο ένας αγροτικός γιατρός ο οποίος αλλάζει κάθε 10- 15 μέρες μέχρι να βρεθεί κάποιος να καλύψει τη θέση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ενώ προβλέπεται θέση γιατρού και νοσηλευτή αυτή ποτέ δεν καλύπτεται μόνιμα και σταθερά. Το αποτέλεσμα είναι ο αγροτικός γιατρός – ο οποίος πολύ συχνά είναι χωρίς εμπειρία- να προσπαθεί να τα βγάλει πέρα μόνος του με εξουθενωτικά ωράρια και σε διαρκή ετοιμότητα 24/7. Η μη ύπαρξη μόνιμου γιατρού και νοσηλευτή και οι κατά συνέπεια αντίξοες συνθήκες εργασίας που περιγράφουμε, λειτουργούν ως αντικίνητρο για όλους τους νέους αγροτικούς γιατρούς που θέλουν να έρθουν στο νησί μας.

Το δε κτήριο όπου στεγάζεται το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (Π.Π.Ι.) Δονούσας είναι παντελώς ακατάλληλο, καθώς στεγάζεται σε όροφο χωρίς ανελκυστήρα, όπου για να φτάσεις πρέπει να ανέβεις 20 σκαλοπάτια. Ένας μη περιπατητικός ασθενής δεν έχει πρόσβαση σε αυτό, όπως επίσης και το ασθενοφόρο όχημα δεν έχει πρόσβαση σε αυτό.

Την ίδια στιγμή η θέση του οδηγού ασθενοφόρου είναι και αυτή κενή, με αποτέλεσμα το υπερσύγχρονο ασθενοφόρο που δωρίσθηκε στο νησί μας το 2021, να είναι σε ακινησία και ο πολύτιμος εξοπλισμός του να μη χρησιμοποιείται και σταδιακά να αχρηστεύεται.

Αν σε όλο αυτό προσθέσουμε και το γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχει ελικόπτερο στη Σύρο για την άμεση αεροδιακομιδή των ασθενών, όπως υπήρχε παλιότερα, τότε μπορείτε να αντιληφθείτε πλήρως το κλίμα ανασφάλειας που βιώνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Δονούσας.

Αγαπητοί,

Η χώρα μας είναι νησιωτική και αυτό πρέπει να είναι πλεονέκτημα για τους κατοίκους της και όχι μειονέκτημα. Ζητάμε να απολαμβάνουμε και εμείς τα στοιχειώδη δικαιώματα κάθε Έλληνα πολίτη στην υγεία και την ασφάλεια. Η νησιωτικότητα όπως αναφέραμε και στην αρχή της επιστολής προβλέπεται και προστατεύεται από το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι της Δονούσας θέλουν να ζουν στο νησί, χωρίς να αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Με αυτή την επιστολή ζητάμε από όλους τους αρμοδίους φορείς να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου:

α) Να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις του ΠΠΙ Δονούσας σε γιατρό και νοσηλευτή.
β) Να φτιαχτεί άμεσα νέο σύγχρονο κτήριο ιατρείου.
β) Να προσληφθεί άμεσα οδηγός ασθενοφόρου.
δ) Να επιστρέψει άμεσα το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στην πτητική βάση της Σύρου.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δονούσας
Ηλίας Μ. Πράσινος

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 325 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*