«Με σχέδιο για τη Σύρο»: «Μεγαρέων δάκρυα» από τον Άρη Ρώτα για την Γυάρο και το Δημοτικό Συμβούλιο

Newsroom.
12/07/2024 07:44
 
 
 

 

Ανακοίνωση εξέδωσε ο επικεφαλής «με σχέδιο για τη Σύρο», Άρης Ρώτας, σχετικά με την δημοτική αρχή για το θέμα αξιοποίησης της Γυάρου, το οποίο βρίσκεται στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα:

Με την 68/2011 απόφασή του, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης είχε εγκρίνει τον αποχαρακτηρισμό μέρους της νήσου Γυάρου από ιστορικό τόπο, ώστε να επιτραπεί κατ’ εξαίρεση η εγκατάσταση ήπιων μορφών ενέργειας.

Την Δευτέρα 8/7/2024, στην απολογιστική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ήρθε προς συζήτηση το θέμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού της εταιρίας ALUMIL για την κατασκευή μουσείου και ερευνητικού κέντρου στο νησί της Γυάρου. Κατά τη συζήτηση του θέματος, πολλοί σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής – με πρωταγωνιστές κάποιους που κατά κύριο λόγο εκλέγονται από την περιφέρεια της Άνω Σύρου – άδραξαν την ευκαιρία να επικρίνουν το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ‘’άφησε απ’ έξω’’ το Δήμο και δήλωσαν για άλλη μια φορά υπερασπιστές και θεματοφύλακες της Γυάρου, καθότι βέβαια το νησί της Γυάρου ανήκε διοικητικά στον πρώην Δήμο Άνω Σύρου και νυν Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Πώς, όμως, φτάσαμε στο σημείο μια ιδιωτική επιχείρηση να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, αφήνοντας εκτός την τοπική αυτοδιοίκηση; Η απάντηση είναι απλή! Αν κοιτάξουμε στο πρόσφατο παρελθόν, θα αντιληφθούμε ότι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία για κανένα από τα σημαντικά ζητήματα.

Έτσι, επιτρέπουμε στην εκάστοτε υπουργό πολιτισμού να έρθει στη Σύρο να μας πει εκείνη τί θα κάνουμε με το Λοιμοκαθαρτήριο στα Λαζαρέτα, επιτρέπουμε στην Περιφέρεια να μας πει τί θα κάνουμε το «Κυκλαδικόν», επιτρέπουμε σε τρίτους να μας πουν τί θα κάνουμε με τη μαρίνα και το λιμάνι της Ερμούπολης (σε αυτή την περίπτωση βέβαια οι «ευαίσθητοι» θεματοφύλακες σύμβουλοι δεν ήταν και τόσο ευαίσθητοι όταν μια ιδιωτική επιχείρηση επέβαλε την γνώμη της στην τοπική αυτοδιοίκηση) και τώρα βρέθηκε μια ιδιωτική επιχείρηση να μας πει τί θα κάνουμε στη Γυάρο.

Αντί, λοιπόν, οι δημοτικοί σύμβουλοι να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και να προβαίνουν σε χαρακτηρισμούς της μελέτης και του εγχειρήματος, θα έπρεπε να είχαν μεριμνήσει ή να μεριμνούν ώστε ο Δήμος να αναλάβει τις δέουσες πρωτοβουλίες και να είναι «μπροστάρης» τόσο για το θέμα της Γυάρου, όσο και για πολλά άλλα θέματα ύψιστης σημασίας για το νησί, ώστε αυτός να οδηγεί τις εξελίξεις και να μην αφήνει χώρο σε κανέναν άλλο φορέα (ιδιωτικό ή δημόσιο) να χαράσσει πολιτική στα διοικητικά του όρια.

Για να γίνει, όμως αυτό, χρειάζεται μια δημοτική αρχή με ιδέες για το αύριο του νησιού, με στόχευση, με όρεξη και διάθεση για δουλειά. Αντί αυτού, ο Δήμαρχος κ. Αθανασίου δηλώνει με κάθε ευκαιρία «αναρμόδιος», ενώ στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο παρακολουθήσαμε τη Δημοτική Αρχή να μεμψιμοιρεί για το ότι δεν υπάρχουν χρήματα (μύθος!!!) και να μας αναλύει πόσα προβλήματα αντιμετωπίζει για τα θέματα που συζητήθηκαν, χωρίς όμως να προτείνει – κυριολεκτικά – ούτε μια λύση.

Για όραμα, ανάπτυξη ή κάποια πρόταση για το αύριο… .ούτε λόγος!

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 105 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*