4η Γιορτή Φάβας στη Σχοινούσα

admin
30/06/2015 13:07
 
 
 

Για 4η συνεχή χρονιά, η Σχοινούσα, ένα από τα τέσσερα νησιά των Μικρών Κυκλάδων με μόλις 200 μόνιμους κάτοικους, πραγματοποιεί την καθιερωμένη και δημοφιλή ετήσια Γιορτή της Φάβας το Σάββατο 4 Ιουλίου στις 21:00.

Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί τελικά στον προαύλιο χώρο του κτιρίου του Συλλόγου Νέων στη Χώρα, προσαρμόζοντας το αρχικό πλούσιο μουσικό νησιωτικό γλέντι, σε ένα πρόγραμμα πιο απλό, οικογενειακό, χαριτωμένο και διαδραστικό.
Όσοι παραστούν στην εκδήλωση θα μπορούν να παρακολουθήσουν παραδοσιακό αλώνισμα με γαϊδουράκια, να συμμετέχουν ενεργά στο μαγείρεμα της φάβας και να απολαύσουν την βραδιά στο μεγάλο «οικογενειακο τραπεζι», παρέα με τους παράγωγους, επιχειρηματίες και φίλους επισκέπτες που βρίσκονται στη Σχοινούσα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες: Βασιλική (Λίλα) Κλαουδάτου, μέλος Συλλόγου Νέων Σχοινούσας (+30 6983 979 039).


 

Λίγα λόγια για την φάβα της Σχοινούσας

Στη μικρή Σχοινούσα, ο σπόρος και η γνώση της παραγωγής του πέρασαν από γενιά σε γενιά, αναλλοίωτα, κι έτσι, σήμερα το φάβα Σχοινούσας (όπως το λένε οι ντόπιοι) είναι ένα αγροτικό προϊόν υψηλής ποιότητας. Αυτό, σε συνδυασμό με την συνεχή αναζήτηση για αυθεντικότητα, έχουν αναδείξει το φάβα Σχοινούσας σε προϊόν μεγάλης ζήτησης.

Η ανάπτυξη του προϊόντος  έφερε πίσω στο νησί νέους αγρότες με όρεξη και όραμα, με αποτέλεσμα αυτός ο χρυσός σπόρος να αναζωογονήσει το νησί. Η ποικιλία φάβας της Σχοινούσας είναι γνωστή με την ονομασία κατσούνι, λόγω του σχήματος του φυτού. Σύμφωνα με τους ντόπιους παραγωγούς, ο σπόρος από το κατσούνι  καλλιεργήθηκε αρχικά στο γειτονικό νησί της Αμοργού (όπου καλλιεργείται μέχρι σήμερα). Μεταφέρθηκε στη Σχοινούσα όταν οικογένειες από την Αμοργό μετακινήθηκαν στη Σχοινούσα στις αρχές του 19ου αιώνα.

Στη Σχοινούσα η καλλιέργεια της φάβας έχει παράδοση πολλών ετών, καθώς το έδαφος του νησιού, που είναι σχετικά επίπεδο, με χαμηλούς λόφους, λίγες βροχοπτώσεις και ήπιους νότιους ανέμους, είναι ιδανικό για την καλλιέργεια αυτού του φυτού.  

Κάθε οικογένεια είχε τότε τη δική της παραγωγή, σε ποσότητες που κυμαίνονταν από 300 έως 400 κιλά το χρόνο συνολικά σε όλο το νησί. Σήμερα οι ποσότητες αυξήθηκαν σε περίπου πέντε τόνους, και η ποσότητα αυτή προβλέπεται να διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί στα επόμενα χρόνια, όπως εκτιμούν οι ντόπιοι παραγωγοί.

 

(Visited 29 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*