Απαγορεύτηκε το ελεύθερο κάμπινγκ στη Δονούσα

Άκης Αξαόπουλος
25/05/2020 2:56
  •  
  •  
  •  

 

Στο Αιγαίο πέλαγος, δεκατέσσερα ναυτικά μίλια από την Αμοργό και 25 ν.μ. από τη Νάξο, βρίσκεται η Δονούσα, η οποία φέτος το καλοκαίρι δηλώνει έτοιμη να υποδεχτεί τους τουρίστες, Έλληνες και ξένους όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Δονούσας Δημήτρης Πράσινος.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του νησιού είναι ότι σε δύο από τις πανέμορφες παραλίες του επιτρέπεται το ελεύθερο κάμπινγκ, και για το λόγο αυτό, κάθε χρόνο, την επισκέπτονται χιλιάδες κατασκηνωτές.

Φέτος όμως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά σύμφωνα με τον κ. Πράσινο. «Θέλουμε να εξαλείψουμε την κατασκήνωση, είναι πληγή για το νησί» σημειώνει ο αντιδήμαρχος Δονούσας, τονίζοντας ότι επί της ευκαιρίας του κορονοϊού, «δοκιμαστικά, φέτος δεν θα επιτρέψουμε την ελεύθερη κατασκήνωση» έτσι ώστε να γνωρίζουν επ’ ακριβώς ποιοι βρίσκονται στο νησί και που μένουν.

Η όμορφη Δονούσα, με έκταση μόλις 13 τετρ. χλμ., με τους 150 μόνιμους κατοίκους, διαθέτει περιφερειακό ιατρείο με μόνιμη γιατρό και υγειονομικό υλικό, ενώ σε πιθανό κρούσμα κορονοϊού, διακομιδή θα γίνεται με ελικόπτερο στην Αθήνα. «Είμαστε ένας ασφαλής προορισμός, δίχως ούτε ένα κρούσμα από κορονοϊό, κρατάμε την αγνότητα και τις παραδόσεις μας και καλούμε τους τουρίστες να μας επισκεφτούν άφοβα» τονίζει ο αντιδήμαρχος Δονούσας.

Στη Δονούσα τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργούν 12 ταβέρνες, 2 καφέ μπαρ, 2-3 καφενεία, ενώ υπάρχει φούρνος, ζαχαροπλαστείο, παντοπωλείο, σουβλατζίδικο, πρακτορείο για έκδοση εισιτηρίων, μηχάνημα ΑΤΜ. «Υπό κανονικές συνθήκες, τέτοια εποχή είχαμε πολλούς περιπατητές από Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία» δηλώνει στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος, ενώ οι Ελληνες επισκέπτονται το νησί από τα μέσα Ιουλίου.

Δωμάτια από 40 ευρώ

Σε ότι αφορά την υποδομή στο νησί, υπάρχουν 50-60 επαγγελματίες που ενοικιάζουν καταλύματα και συνολικά η δυναμικότητα φιλοξενίας είναι περί τις 700- 800 κλίνες, ενώ με τα σπίτια βραχυχρόνιας μίσθωσης ο αριθμός ανεβαίνει περί τις 1.000 κλίνες. Σχετικά με τις τιμές, όπως αναφέρει ο κ. Πράσινος, «ξεκινούν από 40 – 50 ευρώ το δίκλινο, ενώ για τα διαμερίσματα από 70 – 80 ευρώ».

Πρόσβαση

Η πρόσβαση στο Σταυρό -ή Κάμπος όπως τον ονομάζουν οι ντόπιοι-, κέντρο και λιμάνι του νησιού, γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα με το «Εξπρές Σκοπελίτης» (από Αμοργό το πρωί και από Νάξο το απόγευμα) και με το «Blue Star» τρεις φορές την εβδομάδα μέχρι τέλος Ιουλίου, και τέσσερις φορές Ιούλιο – Σεπτέμβριο στο δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος – Νάξος – Δονούσα – Αιγιάλη – Αστυπάλαια. Να σημειώσουμε ότι η Δονούσα, μαζί με την Ηρακλειά, τη Σχοινούσα και τα Κουφονήσια, αποτελούν το σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων που ανήκουν στο δήμο Νάξου.

(Visited 836 times, 1 visits today)