Τι λένε οι τουριστικοί πράκτορες για τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Άκης Αξαόπουλος
28/06/2022 23:21
 
 
 

 

Η σημαντική αύξηση στην τιμή των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, η οποία φτάνει το 25%-30% και αποτελεί μία επιπλέον σημαντική επιβάρυνση για όσους θέλουν να επισκεφθούν κάποιο νησί το φετινό καλοκαίρι, δεν αναμένεται να έχει ως συνέπεια την ακύρωση προγραμματισμένων διακοπών με οργανωμένο πακέτο, τόσο από την πλευρά των Ελλήνων όσο και από εκείνη των αλλοδαπών τουριστών.

Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικού Συνδέσμου Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού (FED-HATTA), Λύσανδρος Τσιλίδης, σημειώνοντας ότι υπάρχει ενδεχόμενο να ακυρώσουν τις διακοπές τους, εξαιτίας των ακριβότερων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, μόνο κάποιοι από εκείνους που διατηρούν κατοικία σε κάποιο νησί και σχεδιάζουν να την επισκεφθούν για λίγες ημέρες το φετινό καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος της FED-HATTA σημείωσε ακόμα ότι η φετινή τουριστική σαιζόν θα είναι, αναμφισβήτητα, πολύ καλύτερη σε σύγκριση με αυτή του 2021, ωστόσο, θα απέχει πολύ από τα δεδομένα του 2019, αφού για διάφορους λόγους ακόμα δεν έχει βρει τους κανονικούς ρυθμούς της η αγορά. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι και εξαιτίας της ακρίβειας τα οργανωμένα τουριστικά πακέτα που θα πάρουν οι Έλληνες τουρίστες, θα είναι μειωμένα κατά 40%-45% σε σχέση με την προ κορονοϊού περίοδο.

Σε ό,τι αφορά τις αιτίες που δημιουργούν προβλήματα στη φετινή τουριστική περίοδο, ο κ. Τσιλίδης αναφέρει την πανδημία του κορονοϊού, η οποία δείχνει ακόμα τα «δόντια» της κυρίως το γεγονός ότι φέτος στην ελληνική επικράτεια δεν υπάρχει κανένα covid-19 ξενοδοχείο, αλλά και τις τραγικές εικόνες με τις τεράστιες καθυστερήσεις στις πτήσεις που καταγράφονται στα διεθνή αεροδρόμια. Σημειώνει ότι στα ελληνικά αεροδρόμια η κατάσταση είναι πολύ καλή, ωστόσο, αναμφισβήτητα επηρεαζόμαστε και εμείς από το διεθνές γίγνεσθαι, μια και αποτελούμε χώρα υποδοχής τουριστών.

Οι τουρίστες έχουν προϋπολογίσει το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Ως σημαντικό χαρακτηρίζει το πρόβλημα της αύξησης στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ο κ. Τσιλίδης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δε θα υπάρχουν ακυρώσεις διακοπών, αφού το επιπλέον κόστος έχει προϋπολογιστεί από τους τουρίστες.

«Το πρόβλημα με τις αυξήσεις των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων δεν είναι καθόλου αμελητέο και ίσα-ίσα θα το χαρακτήριζα ως σοβαρό, αφού θα πρέπει οι τουρίστες να επιβαρυνθούν το επιπλέον κόστος στα οργανωμένα πακέτα. Ωστόσο, αυτό έχει προϋπολογιστεί από τους τουρίστες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ακυρώσεις διακοπών εξαιτίας του. Ο Ευρωπαίος τουρίστας, που έχει επιλέξει κάποιο ελληνικό νησί για τις διακοπές του και θα κάνει τόσα χιλιόμετρα για να έρθει εδώ, δε θα ακυρώσει τις διακοπές του λόγω της αύξησης στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Θεωρώ δεδομένο ότι έχει προϋπολογίσει και αυτό το κόστος. Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες που θέλουν να κάνουν διακοπές στα νησιά με κάποιο οργανωμένο πακέτο και οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με περίπου 20% αυξημένες τιμές, λόγω της γενικότερης ακρίβειας, πιστεύω ότι και αυτοί έχουν προϋπολογίσει το κόστος των ακριβότερων εισιτηρίων. Άλλωστε, φέτος υπάρχουν και φτηνότερα πακέτα διακοπών, τα οποία θα υπερκαλύψουν τις γενικότερες αυξήσεις. Ίσως να ακυρώσουν τις διακοπές τους εξαιτίας των εισιτηρίων κάποιοι από αυτούς που έχουν σπίτι σε νησί. Όμως, οι περισσότεροι πηγαίνουν σε αυτά με τις οικογένειές τους και κάθονται πολλές ημέρες, οπότε, κάνοντας οικονομία σε κάτι άλλο, θα ξεπεράσουν το κόστος του ακριβότερου εισιτηρίου», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τσιλίδης.

Κορονοϊός και κατάσταση στα αεροδρόμια προβλήματα για τον τουρισμό

Η πανδημία του κορονοϊού, η οποία συνεχίζει να υφίσταται και μάλιστα φαίνεται να επανακάμπτει δυναμικά τις τελευταίες ημέρες αλλά και η δραματική κατάσταση στα διεθνή αεροδρόμια αποτελούν κατά τον κ. Τσιλίδη τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού τη φετινή περίοδο.

Ειδικά για την Ελλάδα μείζον πρόβλημα, το οποίο έχει αρνητικό αντίκτυπο στους αλλοδαπούς τουρίστες είναι το γεγονός ότι δε λειτουργούν πουθενά covid-19 ξενοδοχεία, αν και υπήρχαν αρκετά τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια.

Όλα τα παραπάνω, κατά τον κ. Τσιλίδη, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε κάποιες ακυρώσεις διακοπών το επόμενο διάστημα και να εμποδίσουν την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, ο οποίος έχει δεχθεί ήδη χτυπήματα και από άλλους παράγοντες, όπως τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού θα χάσουμε Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες αλλά και από τα προβλήματα στη χορήγηση βίζας σε Ινδούς τουρίστες.

«Αναμφισβήτητα, η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα και ανησυχίες. Ευτυχώς, δεν έχουμε ακόμα ακυρώσεις εξαιτίας του, ωστόσο, φοβόμαστε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει το επόμενο διάστημα. Επίσης, είναι πολύ αρνητικό ότι ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο covid-19 ξενοδοχείο σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Δεν μπορείς να καλείς τους τουρίστες να έρθουν για τις διακοπές τους στην Ελλάδα και να μην τους έχεις εξασφαλίσει προστασία την εποχή της πανδημίας. Αυτό είναι κάτι που δε συνέβαινε τα δύο τελευταία χρόνια. Οι ξενοδόχοι βλέπουν ότι φέτος έχουν δουλειά και δεν ενδιαφέρονται να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις του ως χώρους για τουρίστες με covid-19. Οι ξενοδόχοι κάνουν τη δουλειά τους, αλλά το κράτος θα έπρεπε να επέμβει. Οι διακοπές των αλλοδαπών τουριστών επηρεάζονται και από την πολύ δύσκολη κατάσταση στα διεθνή αεροδρόμια, όπου λόγω έλλειψης προσωπικού στις αεροπορικές εταιρείες σημειώνονται πολλές καθυστερήσεις. Ευτυχώς, στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα, αφού οι εταιρείες φρόντισαν να έχουν προσωπικό, όμως επηρεαζόμαστε από τις διεθνείς εξελίξεις, αφού είμαστε χώρα υποδοχής. Θα υπάρχουν σε κάποιο ποσοστό ακυρώσεις, όμως, πιστεύω ότι θα καλυφθούν από αλλού», λέει ο πρόεδρος της FED-HATTA.

Είμαστε πίσω σε σχέση με το 2019

Κατά τον κ. Τσιλίδη, αν και η κατάσταση στον ελληνικό τουρισμό είναι, αναμφισβήτητα, πολύ καλύτερη σε σχέση με την περυσινή πολύ κακή χρονιά, ωστόσο, απέχουμε αρκετά σε σύγκριση με το προ κορονοϊό έτος 2019.

«Είμαι αισιόδοξος για φέτος, θα είμαστε πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, όμως, θα απέχουμε από το 2019. Τα οργανωμένα τουριστικά πακέτα για τους Έλληνες θα είναι κατά 40%-45% λιγότερα σε σχέση με το 2019. Δυστυχώς, η αγορά ακόμα δεν έχει επανέλθει. Το πρώτο πεντάμηνο του έτους για τον τουρισμό έκλεισε κατά 50% μειωμένο σε σχέση με το 2019», υποστηρίζει ο πρόεδρος της FED-HATTA.

(Visited 187 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*