Πώς θεσπίστηκε το απαγορευτικό απόπλου που υπάρχει μόνο στην Ελλάδα

Άκης Αξαόπουλος
31/12/2019 14:45
 
 
 

 

Το μέτρο της απαγόρευσης απόπλου «λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών», λεγόμενο κοινώς απαγορευτικό απόπλου, υπάρχει μόνο στην Ελλάδα και θεσπίστηκε μετά την τραγωδία του οχηματαγωγού «Ηράκλειον» το 1966, που απέπλευσε από Χανιά με άνεμο 9 και πλέον μποφόρ, ακολουθώντας τη μέχρι τότε τακτική του «απόπλου κατά κρίση πλοιάρχου», με αποτέλεσμα στη συνέχεια να υποστεί μετατόπιση φορτίου και να βυθιστεί, με εκατοντάδες νεκρούς.

Το απαγορευτικό όμως αυτό ισχύει κάθε φορά μόνο για επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία υπό ελληνική σημαία. Συνεπώς δεν περιλαμβάνονται φορτηγά πλοία, εμπορικά, ιστιοφόρα, πολεμικά, ιδιωτικά και πάσης φύσεως υπό ξένη σημαία.

Το προστατευτικό αυτό μέτρο επιβάλλεται από τις ελληνικές λιμενικές Αρχές όταν η ΕΜΥ εκδώσει δελτίο θυελλωδών ανέμων ή γενικώς δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων με ανέμους 9 μποφόρ και άνω (ισχύει από τα 8 Μποφόρ για τα μικρότερα πλοία), όχι μόνο για τον λιμένα απόπλου αλλά και για οποιαδήποτε περιοχή που περιλαμβάνεται στη διαδρομή του προς απόπλου πλοίου.

 

 

(Visited 752 times, 1 visits today)