Δήλωση Πλακιωτάκη για την πιθανή αύξηση στα ακτοπλοϊκά εισητήρια

Άκης Αξαόπουλος
10/03/2020 20:40
 
 
 

 

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Πλακιωτάκης σε ερώτηση του Βουλευτή Κυκλάδων, Φίλιππου Φόρτωμα για τη χρήση στη ναυτιλία, καυσίμου μειωμένης περιεκτικότητας σε θείο καθώς και για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει η Κυβέρνηση με σκοπό την στήριξη της ελληνικής ακτοπλοΐας και την προστασία των νησιωτών από μια πιθανή αύξηση κόστους των εισιτηρίων, εξαιτίας της εφαρμογής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Κανονισμού ΙΜΟ, απάντησε ως ακολούθως:

  1. Ο νέος Κανονισμός ΙΜΟ ο οποίος εφαρμόζεται από 1/1/2020, ως αποτέλεσμα μακροχρόνιων διεργασιών και διαβουλεύσεων, περιορίζει το όριο περιεκτικότητας ναυτιλιακών καυσίμων σε θείο και την εκπομπή ρύπων, γεγονός ωφέλιμο για την υγεία των κατοίκων, κυρίως νησιωτικών περιοχών.
  2. Η Ελλάδα πρωτοστατώντας στην ανάδειξη της νησιωτικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαμόρφωσε μέσω της «Διακήρυξης της Βαλέττα», το δυνητικό πλαίσιο παρεμβάσεων για την ενίσχυση της κοινωνικής και εδαφικής συνοχής των νησιών, θεσπίζοντας παράλληλα ευνοϊκότερους όρους χρηματοδοτήσεων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.
  3.  Η πολιτεία επιδοτεί τις εταιρείες, με τη σύναψη μονοετών ή πολυετών δημοσίων συμβάσεων προκειμένου να εξυπηρετηθούν δρομολογιακές γραμμές, για να καλυφθεί το αυξημένο λειτουργικό κόστος των πλοίων.

Τέλος, ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στις υπόλοιπες δρομολογιακές γραμμές, όπου οι πλοιοκτήτες προβαίνουν σε ελεύθερη τιμολόγηση των υπηρεσιών με βάση τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, υποστηρίζοντας ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν παρατηρηθεί μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων παρά την επιβάρυνση των εταιριών από το νέο καύσιμο.

Διαβάστε την απάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας Ιωάννη Πλακιωτάκη

(Visited 156 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*