Κορωνοϊός – Ακτοπλοΐα: «Μαύρη τρύπα» εκατομμυρίων από τις ακυρώσεις κρατήσεων

kabos ploia limani
Άκης Αξαόπουλος
08/04/2020 12:31
 
 
 

 

Οι ακυρώσεις κρατήσεων στην ακτοπλοΐα που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ είναι μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του κλάδου. Χρήματα τα οποία έχουν εισπράξει οι εταιρείες ως προκαταβολές για κρατήσεις εισιτηρίων κυρίως για το προσεχές καλοκαίρι. Τα ποσά είναι μεγάλα και προκαλούν όχι απλώς πονοκέφαλο, αλλά πανικό.

Πρόκειται για τουρίστες από το εξωτερικό που προγραμματίζουν από νωρίς το ταξίδι τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας έχει στείλει επιστολή στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου, μεταξύ άλλων αιτημάτων, ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο για τα δρομολόγια που έχουν ήδη ακυρωθεί ή θα ακυρωθούν λόγω του κορωνοϊού να περιοριστεί η ευθύνης του πλοιοκτήτη σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των επιβατών που δεν ταξίδεψαν ή δεν θα ταξιδέψουν στα συγκεκριμένα δρομολόγια και στην παροχή δυνατότητας του επιβάτη να εκτελέσει το ταξίδι την επόμενη διετία χωρίς να υπάρχει υποχρέωση επιστροφής ναύλου.

Η κατάσταση είναι ανησυχητική, διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στη νομοθετική ρύθμιση στην οποία προβεί η κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα αύριο Πέμπτη προκειμένου να υπάρξει μέριμνα για το μείζον ζήτημα των ακυρώσεων και των επιστροφών σε προκαταβολές που έχουν δοθεί για τουριστικά πακέτα και κρατήσεις και λόγω κορωνοϊού ακυρώνονται, δεν περιλαμβάνεται η ακτοπλοΐα. Στις αερομεταφορές, ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία θα δίνεται η δυνατότητα να αποζημιώνουν τους πελάτες τους με την έκδοση κουπονιών (vouchers) τα οποία θα έχουν 18μηνη διάρκεια. Οι επιχειρήσεις της Ακτοπλοίας μέχρι ώρας παραμένουν εκτός.

Στο μεταξύ, οι μεγάλοι ακτοπλοϊκοί όμιλοι σε όσους το ζητούν τους επιστρέφουν τα χρήματα. Υπάρχουν και εκείνοι που δέχονται να γίνει ανοιχτό το εισιτήριό τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

«Κλείνουν νωρίς τα εισιτήρια κυρίως από Αμερική γιατί είναι όνειρο ζωής να επισκεφθούν τα ελληνικά λιμάνια», επεσήμανε στο ΝΜ στέλεχος ακτοπλοϊκού Ομίλου, ενώ συνάδελφός του σε άλλη εταιρεία επεσήμανε: «Όποιοι μας το ζητούν τους επιστρέφουμε τα χρήματα. Προσπαθούμε όμως να τους πείσουμε να κάνουν ανοιχτό το εισιτήρια για να ταξιδέψουν στο προσεχές χρονικό διάστημα».

Υπάρχουν όμως και τρεις εταιρείες που ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιστρέψουν χρήματα αλλά δίνουν το δικαίωμα στους ταξιδιώτες να τα χρησιμοποιήσουν έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2022. Σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά. Πρόκειται για τη Seajets, Golden Star Ferries και Aegean Speed. Το θέμα είναι ότι βάσει της Χάρτας Δικαιωμάτων του επιβάτη, οι εταιρείες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μεμονωμένες κινήσεις.

 

Πηγή: newmoney.gr

(Visited 132 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*