Να βάλει άμεσα στο «χαρτί» τα έργα για την διασύνδεση της Αστυπάλαιας και των νησιών σε ΒΑ και Νότιο Αιγαίο καλεί η ΡΑΕ τον ΔΕΔΔΗΕ

Newsroom
25/08/2023 14:37
 
 
 

 

Να προγραμματίσει τα αναγκαία έργα ανάπτυξης του δικτύου προκειμένου να προχωρήσουν οι διασυνδέσεις με την Αστυπάλαια, τα νησιά του Βορειοδυτικού Αιγαίου και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου καλεί τον ΔΕΔΔΗΕ η ΡΑΕ, όπως προκύπτει από την απόφαση έγκρισης του Προγράμματος Ανάπτυξης του Δικτύου Διανομής για την περίοδο 2022-2026.

Ειδικότερα, η απόφαση αναφέρει ότι ο Διαχειριστής καλείται μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να ενημερώσει τη ΡΑΕ σχετικά με τον προγραμματισμό των αναγκαίων έργων ανάπτυξης του Δικτύου τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στο Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου και σχετίζονται με τις διασυνδέσεις με το Σύστημα Μεταφοράς και το Δίκτυο Διανομής, του ηλεκτρικού συστήματος της Αστυπάλαιας, των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου (περιλαμβανομένης της Σκύρου) και των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 785/2010 απόφαση της Αρχής και τον προγραμματισμό των αντίστοιχων έργων επέκτασης του Συστήματος Μεταφοράς.

Ο Διαχειριστής καλείται να ενσωματώσει τα παραπάνω έργα στην επόμενη αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάπτυξης του Δικτύου, καθώς τα εν λόγω δεν έχουν περιληφθεί στο ΣΑΔ 2022-2026.

Ειδικότερα, τα έργα είναι τα εξής:

α) Κυκλάδες: Η διασύνδεση της Αστυπάλαιας υπό μέση τάση. Για τη διασύνδεση αυτή, στο ΣΑΔ 2021-2025 ο ΔΕΔΔΗΕ ανέφερε ότι θα επανεξεταστεί τεχνικά καθώς λόγω του μεγάλου μήκους (της τάξης των 60 km) είναι πιθανό να υπάρχουν θέματα μη επιτρεπτών τάσεων.

β) Νότιο Αιγαίο: Ο υποσταθμός ΥΤ/ΜΤ Καρπάθου και οι διασυνδέσεις μέσης τάσης των νήσων Πάτμος, Σύμη και Αρκιοί.

γ) Βορειοανατολικό Αιγαίο: Οι υποσταθμοί Χίου, Σάμου και Σκύρου και η διασύνδεση μέσης τάσης της νήσου Αγαθονήσι.

Τα παραπάνω έργα, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση της ΡΑΕ, δεν είχαν περιληφθεί στην εισήγηση του Διαχειριστή για το ΣΑΔ 2021-2025 και ο Διαχειριστής είχε κληθεί να προγραμματίσει την υλοποίησή τους και να τα εντάξει στην επόμενη αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάπτυξης του Δικτύου.

Με δεδομένο ότι δεν εντάχθηκαν ούτε στο νέο σχέδιο που εκπονήθηκε και εγκρίθηκε για την περίοδο 2022-2026, η ΡΑΕ καλεί τον Διαχειριστή (εντός μηνός από την δημοσίευση της απόφασης σε ΦΕΚ, όπως προαναφέρθηκε) να ενημερώσει σχετικά με τον προγραμματισμό των έργων και την ένταξή τους στην επόμενη αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύου.

Πηγή: energypress.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 52 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*