Συνάντηση για την εγγραφή της κυκλαδίτικης τυροκομίας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Newsroom
07/12/2023 10:52
 
 
 

 

Συνάντηση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων σχετικά με την προετοιμασία του Φακέλου Υποψηφιότητας για την εγγραφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO 2003) της «Παραδοσιακής Τυροκομίας των Κυκλάδων» διοργανώνουν την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 στις 18:00 η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Στον συγκεκριμένο Κατάλογο η Ελλάδα έχει εγγράψει πολλά στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως για παράδειγμα τη Μεσογειακή Δίαιτα, τη Μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο, την Τηνιακή Μαρμαροτεχνία, το Ρεμπέτικο κ.ά. (για περισσότερα μπορείτε να ανατρέξετε στο ιστότοπο για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά ayla.culture.gr).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από εκπροσώπους της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με:
•τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τις δυνατότητες που παρέχει για τη μελέτη, διαφύλαξη και ανάδειξη της ζωντανής κληρονομιάς,

•την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας και την ενεργό συμμετοχή όλων των Κυκλαδιτών, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με την τυροκομία και το τυρί (τυροκόμοι επαγγελματίες και μη, καταναλωτές και λάτρες του τυριού, εστιάτορες, ξενοδόχοι, αλλά και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων (μουσείων, φεστιβάλ, πολιτιστικών οργανισμών κτλ.),

• τη διαδικασία εγγραφής του στοιχείου στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο, αλλά και για τις δυνατότητες που παρέχει η επιτυχία της προσπάθειας σε ό,τι αφορά τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της τυροκομικής ταυτότητας των Κυκλάδων.

Προκειμένου η συνάντηση να προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο, όσοι και όσες ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου στις 12:00 συμπληρώνοντας τη φόρμα εδώ.

Το τυρί ως μέρος της διατροφικής πολιτιστικής κληρονομιάς
Το τυρί και οι τυροκομικές παραδόσεις αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας, καθώς το τυρί αποτέλεσε από τα προϊστορικά ακόμα χρόνια μέρος της διατροφής των ανθρώπων που κατοίκησαν στον ελληνικό χώρο.

Το τυρί είναι προϊόν μιας σύνθετης αλληλεπίδρασης φυσικών και βιολογικών διεργασιών, περιβάλλοντος και, βέβαια, του ανθρώπου, ο οποίος από την εποχή που ανακάλυψε τη δυνατότητα αξιοποίησης του γάλακτος για την παραγωγή τυριού έχει συσσωρεύσει γνώσεις και ιδιαίτερες τεχνικές που προσδίδουν στα τυριά τη συναρπαστική ποικιλία που τα χαρακτηρίζει.

Όλες αυτές οι συνθήκες καθιστούν την τυροκομία και τα προϊόντα της σύνθετα δημιουργήματα ανθρώπου και φύσης, χώρου και χρόνου, κοινωνίας και πολιτισμού.

Ένα από τα προπύργια της παραδοσιακής τυροκομίας του ελληνικού χώρου είναι αναμφισβήτητα οι Κυκλάδες. Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι καθένα από τα κυκλαδονήσια έχει να επιδείξει μια ιδιαίτερη τυροκομική ταυτότητα, που διαμορφώθηκε ιστορικά όχι μόνο από τα γεωκλιματικά δεδομένα του κάθε νησιού, το είδος, την ποιότητα και την ποσότητα του γάλακτος που παράγει, αλλά και από την ιστορική εμπειρία, τις σχέσεις και τις επαφές με τον κόσμο, τις επιρροές που δέχτηκε, τις πηγές που διαμόρφωσαν τη διατροφική του κουλτούρα και τον πολιτισμό του.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 72 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*