Αναστασία Ψάλτη: «Ο τουρισμός πρέπει να παραμείνει το όπλο μας. Να μην το μετατρέψουμε σε πρόβλημα»

Newsroom.
14/11/2024 14:17
 
 
 

 

«Οι “στρατηγικές επενδύσεις” δεν είναι δυνατόν να αξίζουν περισσότερο από το φυσικό περιβάλλον αυτού του νησιού» – Συμμεριζόμαστε την αγωνία των φορέων της Σαντορίνης και της Μυκόνου. Οι Κυκλαδίτες ξεσηκώνονται. Πρέπει να ενημερωθούμε όλοι.

Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες σε Μύκονο και Σαντορίνη, όπου οι Κυκλαδίτες ξεσηκώνονται καθώς ενημερώνονται για τις προβλέψεις των νέων Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ), που ετοίμασε η ανάδοχος εταιρία για αυτούς, χωρίς αυτούς, η Αναστασία Ψάλτη, Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αλλάζουμε» και Δημοτική Σύμβουλος Τήνου, θέλοντας να τονίσει τη σημασία αυτής της διαδικασίας για το μέλλον της Τήνου και κάνοντας έκκληση για άμεση συλλογική δράση, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει…

Ο τουρισμός είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας μας. Ήρθε πριν χρόνια, άλλαξε την οικονομική ζωή των κατοίκων, τη βοήθησε και το αναγνωρίζουμε όλοι αυτό.

Όπως, βέβαια, όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ο υπερτουρισμός οδηγεί στην περιβαλλοντική επιβάρυνση, στην υποβάθμιση του τοπίου και της βιοποικιλότητας και στην πολιτιστική αλλοίωση, στοιχεία που -εκτός των κοινωνικών επιπτώσεων- υποβαθμίζουν μακροπρόθεσμα και το ίδιο το τουριστικό προϊόν!

Η ορθή λύση στο πρόβλημα (που αποτελεί υπαρξιακό ζήτημα για όλη τη νησιωτική Ελλάδα) είναι να διαχειριζόμαστε τα οφέλη του τουρισμού, μέσα σε ένα πλαίσιο, προς το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε, με όρους βιωσιμότητας. Και αυτά δεν είναι απλά ωραίες λέξεις. Είναι σχέδιο, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο. Είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Τι πρέπει να κάνουμε

Στρατηγικά, να συνειδητοποιήσουμε ότι Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΣΙΣΤΕΙ ΣΤΟΝ “ΤΟΠΟ”. Ο τουρίστας πρέπει να έρχεται για να απολαμβάνει τον νησί μας και για να συμβεί αυτό, πρέπει να παρουσιάσουμε την ταυτότητά μας και να βασιστούμε σε αυτήν. Να καταλάβουμε, δηλαδή, ότι ο ίδιος ο τόπος μας είναι το πιο σημαντικό περιουσιακό μας στοιχείο, με την ύλη του αλλά και την άυλη ύπαρξη του στους αιώνες, που θα πρέπει να αναδείξουμε και να προστατεύσουμε.

Οικονομικά, να εφαρμόσουμε ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, που θα υπηρετεί και θα στηρίζει την τοπική οικονομία, βασισμένο στην κλίμακα του τόπου μας. Να δημιουργήσουμε, ουσιαστικά, έναν μηχανισμό διανομής των κερδών του τουρισμού σε όλη την τοπική κοινωνία, συνδέοντας την τουριστική ανάπτυξη με την τοπική παραγωγή και λειτουργία, στοιχείο που θα δώσει νέα ώθηση στην κοινωνία, στα αγροτικά μας προϊόντα, στην κτηνοτροφία, στη μεταποίηση, στις τέχνες. Αντίστοιχα και η οικοδομική δραστηριότητα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να προστατεύει την αρχιτεκτονική των οικισμών μας, να ενθαρρύνει την αναπαλαίωση των κτισμάτων τους, να διαμορφώσει και να ακολουθήσει τους όρους μιας ήπιας οικοδομικής ανάπτυξης εκτός σχεδίου, η οποία είναι σημαντικό να καθοριστεί -και να συμφωνηθεί- με την ίδια την κοινωνία, ως ανάγκη πλέον.

Πότε πρέπει να δράσουμε

Τα παραπάνω οφείλουν να αποτελούν τον πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής του νησιού μας και να θέσουν τα βασικά ερωτήματα, στα οποία ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ.

Γιατί μόνον αν ενεργήσουμε άμεσα, συλλογικά και συντονισμένα, θα μπορέσουμε, ως Δήμος, να διαμορφώσουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους βιώσιμης ανάπτυξης για το νησί μας κατά την κρίσιμη συζήτηση που ανοίγει το επικείμενο νέο χωροταξικό σχέδιο της Τήνου, που θα διαμορφώσει το πλαίσιο λειτουργίας για τα επόμενα χρόνια.   

Τι ακολουθεί

Μετά την αποδοχή της αλήθειας της παραπάνω στρατηγικής, απαιτείται η πολιτική απόφαση. Η αναγνώριση της Διοίκησης ότι υπάρχει ανάγκη υιοθέτησης της στρατηγικής της βιώσιμης ανάπτυξης, της συμπεριληπτικότητας στο επιχειρείν και των αρχών της αειφορίας και να ακολουθήσει η συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες,

Εδώ θυμίζουμε ότι «Η ολοκληρωμένη Μελέτη Βιώσιμης Ανάπτυξης της Τήνου υπό το πρίσμα της τουριστικής πίεσης” είναι σε εξέλιξη. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ο κ Γιάννης Σπιλάνης, ο Διευθυντής του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος και Ομότιμος Καθηγητής του τμήματος περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κεντρικός ομιλητής για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και νησιωτικότητας στον ελληνικό χώρο τους τελευταίους μήνες βρίσκεται και εργάζεται μαζί μας. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δράσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει, τα συμπεράσματα των οποίων θα συγκεκριμενοποιήσουν τις απαιτούμενες ενέργειες μας, που μπορούν να καθορίσουν την πορεία του τόπου, πάντα με τη συμμετοχή της κοινωνίας (μέσω διαβούλευσης και συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων), που σε όλη αυτή τη διαδικασία παραμένει ο ουσιαστικός πρωταγωνιστής.

Επόμενο βήμα, φυσικά, η χρηματοδότηση. Ευτυχώς, ζούμε στην εποχή που μπορούμε άνετα να πούμε ότι ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, τόσο κρατικά όσο και ευρωπαϊκά, αρκεί να γνωρίζουμε πού και πώς να τα αναζητήσουμε.

Το νέο Τοπικό Χωροταξικό Σχέδιο, που έρχεται, θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το «σε ποιο νησί θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας», που είναι το βασικό ερώτημα όλων μας. Η δική μας θέση είναι ότι κάθε επενδυτική πρωτοβουλία θα πρέπει να έχει στο επίκεντρο την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Αυτό είναι το βασικό πλαίσιο και Ο ΣΤΟΧΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ, για αυτό και καλώ τη δημοτική αρχή σε συλλογική και συντονισμένη δράση διεκδίκησης του Δήμου Τήνου ενόψει της επικείμενης συζήτησης. Οι «Αλλάζουμε» είμαστε ΠΑΝΤΑ με την πλευρά της κοινής διεκδίκησης και αυτό είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. 

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 46 times, 1 visits today)

2 Comments

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*