Γονικές παροχές με χρήματα από …το στρώμα – Τι εντόπισε η ΑΑΔΕ

Newsroom.
31/05/2024 16:36
 
 
 

 

Στα δίχτυα της ΑΑΔΕ πιάστηκαν χιλιάδες υποθέσεις γονικών παροχών με τη χρήση μετρητών και δωρεών χρηματικών ποσών μέσω τριγωνικών συναλλαγών, με αποτέλεσμα να καταλογιστούν οι προβλεπόμενοι φόροι αφού δεν τηρήθηκε η υφιστάμενη νομοθεσία, που ισχύει από τον Οκτώβριο του 2021.

Η γονική παροχή – δωρεά μετρητών μέχρι 800.000 ευρώ είναι αφορολόγητη εφόσον γίνει με μεταφορά του ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή σε τραπεζικό λογαριασμό του δωρεοδόχου.

Εάν ο γονέας καταθέσει χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του παιδιού, τότε δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο και η Εφορία επιβάλει φόρο γονικής παροχής σε ολόκληρο το ποσό, από το πρώτο ευρώ.

Εάν, για παράδειγμα, ένας πατέρας καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό της κόρης του ή του γιου του ένα χρηματικό ποσό ύψους 10.000 ευρώ σε μετρητά, τότε η κόρη ή ο γιος θα υποχρεωθεί να καταβάλει φόρο γονικής παροχής 10% επί ολόκληρου του ποσού των 20.000 ευρώ, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.000 ευρώ. Σε αρκετές περιπτώσεις που προσέφυγαν και στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών καταλογίστηκε ο προβλεπόμενος φόρος 10%.

Όλες με μετρητά
Είναι χαρακτηριστικό ότι 1.580 υποθέσεις χρηματικών γονικών παροχών έχουν φτάσει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών από φορολογούμενους οι οποίοι ζητούν να ακυρωθούν οι φόροι και τα πρόστιμα που τους έχει επιβάλει η εφορία. Όπως προκύπτει από τις προσφυγές που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, πρόκειται για δωρεές και γονικές παροχές από 10.000 έως και 200.000 ευρώ οι οποίες έγιναν με μετρητά!

Πηγή: imerisia.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 85 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*