Απόβλητα με το «ζύγι»: Πώς θα διαμορφώνονται τα τέλη στους μεγάλους Δήμους

Άκης Αξαόπουλος
11/05/2022 11:18
 
 
 

 

Το δόγμα στα απόβλητα “ο ρυπαίνων πληρώνει” θα αρχίσει σταδιακά να περνάει στους πολίτες καθώς τίθεται σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα από τα υπ. Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, το πρόγραμμα που θα ανοίξει αφορά την κατάθεση προτάσεων από τους Δήμους για την εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο πετάω» γνωστό στη διεθνή κοινότητα ως «pay-as-you-throw» (PAYT) με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση των απορριμμάτων με την εμπλοκή όσων τα παράγουν.

Ουσιαστικά το νέο αυτό πρόγραμμα θα βασίζει τις χρεώσεις τελών στους δημότες ανάλογα με την ποσότητα των σκουπιδιών που πετούν. Έτσι, βέβαια, θα επιβραβεύονται και όσοι παράγουν λιγότερα απόβλητα ή και ανακυκλώνουν περισσότερο.

«Όπως ο καταναλωτής πληρώνει ανάλογα με το ρεύμα ή το νερό που καταναλώνει, έτσι θα γίνεται και με τα σκουπίδια, ανέφερε ο κ. Γραφάκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο κάθε Δήμος θα μπορεί να εφαρμόζει την δική του πολιτική και το δικό του σύστημα «χρέωσης των σκουπιδιών».

Στην Ελλάδα, το συγκεκριμένο σύστημα θα καταστεί υποχρεωτικό για όλους τους Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και άνω των 20.000 κατοίκων από την 1η Ιανουαρίου 2028. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους μήνες οι δήμοι θα πρέπει να αποκτήσουν τις κατάλληλες υποδομές για να εφαρμοστεί σωστά και με δίκαιο τρόπο το μέτρο ενώ οι καταναλωτές καλούνται να υιοθετήσουν μια νέα φιλοσοφία όσον αφορά στην παραγωγή αποβλήτων και την ανακύκλωση.

Να σημειωθεί ότι σήμερα η χώρα έχει τα χαμηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης που φτάνουν το 20% του συνόλου των αποβλήτων ενώ βέβαια θα πρέπει να φτάσει μέχρι το 2030 σε ποσοστά της τάξης του 60% με βάση τους κοινοτικούς στόχους.

Μείωση των παράνομων ΧΥΤΑ

Την ίδια ώρα αγώνας δρόμου γίνεται για να φύγει η χώρα από τη θέση του “ουραγού” στο θέμα της λειτουργίας παράνομων χωμαστερών. Σημειώνεται ότι με βάση το ΥΠΕΝ, από 60 τα πρόστιμα για αντίστοιχους παράνομους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμάτων (ΧΥΤΑ) στην χώρα μας έχουν πλέον μειωθεί στα 42 και αναμένεται επιπλέον μείωση κατά 9 ακόμη μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ήδη, όπως αναφέρεται, βρίσκονται σε εξέλιξη από το Υπουργείο 12 διαγωνισμοί για την δημιουργία Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και Μονάδα Επεξεργασίας ΒιοΑποβλήτων (ΜΕΒΑ).

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα υπογράφονται 2 συμβάσεις ΜΕΑ για Χίο (μειοδότης η εταιρεία Θαλής Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες Α.Ε) προϋπολογισμού 3,7 εκατ ευρώ και Κεφαλλονιά προύπολογισμού 20,5 εκατ ευρώ ενώ μέσα σο επόμενο διάστημα αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων για τις ΜΕΒΑ σε Μήλο και Κάρπαθο καθώς για την ΜΕΑ στην Σητεία της Κρήτης.

Είσης μέχρι τέλος καλοκαιριού αναμένεται ο διαγωνισμός για την ΜΕΑ στο Ηράκλειο ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία σύνταξης των τευχών δημοπράτησης του διαγωνισμού για την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και Μονάδα Κομποστοποίησης στην Τήνο, προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: aftodioikisi.gr

(Visited 133 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*