Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, επομένως οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και πολύ καλά ενημερωμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τσιμπήματος (Δείτε: ΕΔΩ).
Ευτυχώς μέχρι σήμερα οι θάλασσες της Νάξου είναι “καθαρές” από μωβ μέδουσες όμως η απειλή υπάρχει αφού έχουν κάνει την εμφάνιση τους σε πολλές θάλασσες της χώρας.
Ο Σύλλογος “Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου” (Naxos island wildlife protection) αναδημοσίευσε ένα βίντεο από το περσινό καλοκαίρι που δείχνει πώς μια θαλάσσια χελώνα μπορεί εύκολα να λύσει το πρόβλημα που δημιουργείται όταν σε μια παραλία έχουν μαζευτεί πολλές μέδουσες.
«Επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca), θυμηθήκαμε την περσινή μας παρατήρηση με τον Μάριο, μια από τις μόνιμες θαλάσσιες χελώνες της Νάξου, που μέσα σε μισή ώρα καταβρόχθισε πάνω από 100 μέδουσες» επισημαίνεται στο κείμενο που συνοδεύει το βίντεο.
Και προστίθεται: «Η παρατήρησή μας αυτή δείχνει την καθοριστική σημασία της θαλάσσιας χελώνας στην ισορροπία του οικοσυστήματος και τα οφέλη της στον έλεγχο του υπερπληθυσμού του είδους αυτού».
Μωβ μέδουσες – Τι είναι – Τα χαρακτηριστικά τους
Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού στις μωβ μέδουσες. Η μωβ μέδουσα είναι πελαγικό είδος και ζει σε τροπικά νερά.
1. Εντοπίζεται σε βάθη από 0 μέχρι 1.600 μέτρα.
2. Μέγιστο μήκος τα 10 εκατοστά σε διάμετρο.
3. Το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10 μέτρα.
4. Τρέφεται κυρίως με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών.
5. Οι μεγαλύτεροι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας είναι η δερματοχελώνα, η καρέτα καρέτα, ο τόνος, ο ξιφίας και το φεγγαρόψαρο. Όταν είναι νεαρή, το χρώμα της είναι πορτοκαλο-καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.