Στην Πάρο η 4η Συνάντηση Νησιωτών για το Περιβάλλον

Newsroom
28/11/2022 20:24
 
 
 

 

Στην Πάρο, πραγματοποιήθηκε φέτος η ετήσια διοργάνωση-θεσμός του Cyclades Preservation Fund «CPF Islanders Forum/ Συνάντηση Νησιωτών για το Περιβάλλον 2022» η οποία φέρνει κοντά τοπικούς φορείς και ενεργούς πολίτες των Κυκλάδων που είναι δραστήριοι σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος των νησιών τους. Στην φετινή, 4η ετήσια Συνάντηση Νησιωτών για το Περιβάλλον[1] του CPF που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου, προσκλήθηκαν και συμμετείχαν για πρώτη φορά και φορείς από νησιωτικές περιοχές εκτός Κυκλάδων, με κύρια πάντα επιδίωξη τη δικτύωση και την ανταλλαγή γνώσης μεταξύ εκπροσώπων των νησιωτικών κοινοτήτων που μπορούν να οδηγήσουν σε διμερείς και πολυμερείς συνέργειες, συνεργασίες, και ωφέλειες για τον τόπο τους.

Πενήντα (50) συμμετέχοντες από τριάντα (30) φορείς και δεκαεπτά (17) νησιά, εκ των οποίων δεκατρία (13) νησιά των Κυκλάδων (Πάρος, Αντίπαρος, Νάξος, Σίφνος, Ίος, Κύθνος, Σαντορίνη, Σύρος, Άνδρος, Ηρακλειά, Αμοργός, Ανάφη, Κίμωλος) και τέσσερα (4) νησιά εκτός των Κυκλάδων (Κέρκυρα, Παξοί, Πάτμος, Αίγινα), συμμετείχαν στο πρόγραμμα της διοργάνωσης του CPF που φιλοξενήθηκε στο Parilio Hotel στην Πάρο και περιελάμβανε:

α. παρουσιάσεις του έργου των φορέων, με έμφαση σε πρόσφατες δράσεις και μελλοντικά σχέδια, καθώς και σε νέες ιδέες, σκέψεις και προβληματισμούς, πάντα σχετικά με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την ευημερία των κοινοτήτων και την προώθηση βιώσιμων πρακτικών,

β. συζητήσεις και ανοιχτά καλέσματα αλληλοϋποστήριξης και αναζήτησης συνεργειών για τρέχουσες και προγραμματιζόμενες πρωτοβουλίες καθώς και για αναζήτηση νέων πηγών και τρόπων χρηματοδότησης των δράσεών τους,

γ. προβολές αντιπροσωπευτικών βίντεο των συμμετεχουσών πρωτοβουλιών, καθώς και

δ. επιτόπιες επισκέψεις στο Νοσοκομείο Άγριας Ζωής Αλκυόνη στις Καμάρες, στο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου στη χερσόνησο του Άι Γιάννη Δέτη, καθώς και στα αρχαία λατομεία μαρμάρου στο Μαράθι, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη και συν-διοργάνωση από το Σύλλογο Περίθαλψης & Προστασίας Άγριων Ζώων Αλκυόνη, το Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου, το Σωματείο Φίλων Πάρκου Πάρου, τον Ναυτικό Όμιλο Νάουσας Πάρου ΝΑΪΑΣ και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχίλοχος.

Η Συνάντηση αξιολογείται ως επιτυχής καθώς πέραν της μεγάλης συμμετοχής, φαίνεται πως συντέλεσε τον σκοπό της λειτουργώντας ως γέφυρα και στέρεα βάση για νέες συνεργασίες για την προστασία, αποκατάσταση και καλύτερη δυνατή διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Επιπλέον, στο πλαίσιο των εργασιών της επιβεβαιώθηκε η επιθυμία και επιδίωξη αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των εκπροσώπων διαφορετικών νησιών.

Ενδεικτικές είναι κάποιες από τις δηλώσεις των συμμετεχόντων:

«Ευχαριστούμε για ακόμα μια φορά για την υπέροχη συνάντηση στην Πάρο. Ήταν μια πραγματική ανάσα έμπνευσης και αισιοδοξίας! Οι νησιώτες, ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά», Ηώ Σταυρίδη, ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά, Σύρος.

«Στη συνάντηση, δημιουργήθηκαν συνθήκες για νέες συνεργασίες. Πολύ περισσότερες από αυτό που περιμέναμε. Ευχαριστούμε για την ευκαιρία που δίνετε στις περιβαλλοντικές οργανώσεις των Κυκλάδων να ανταλλάσσουν απόψεις και ιδέες για το μέλλον των νησιών μας», Δημήτρης Καμπανός, Dive in Action, Σαντορίνη.

«Όλες οι δράσεις είχαν ενδιαφέρον για συνεργασία», Θεοδόσης Ρούσσος, Επιτροπή Ανακύκλωσης, Αντίπαρος.

«Δρομολογήθηκαν νέες συνεργασίες με τουλάχιστον πέντε φορείς», Σαββίνα Παππά, Discover Iraklia / Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος, Ηρακλειά.

«Βαθιά εμπνευσμένη συνάντηση ομοϊδεατών και ευγενικών ανθρώπων, έτοιμων να μοιραστούν γνώση και εμπειρία», Michael Fischer, Save Ios, Ίος.

«Δεν είμαστε μόνοι», Τάσος Κασαπίδης, Φίλοι του Πάρκου Πάρου / Πάρκο Πάρου / ΝΑΪΑΣ, Πάρος

«Οι ομιλητές είχαν μεγάλο κίνητρο από τις δραστηριότητες που παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους. Αυτό μεταδίδεται και σου δίνει την επιθυμία και το κουράγιο να ολοκληρώσεις και εσύ το έργο σου ή τουλάχιστον να βρεις νέες ιδέες.» Κορίν Μποντμέρ, Η Πάτμος των Χρωμάτων, Πάτμος

«Είναι η πρώτη φορά που το παρακολούθησα και ομολογώ πως έμεινα ενθουσιασμένος από τις παρουσιάσεις και τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις για τα τόσα σημαντικά θέματα που αφορούν στα Κυκλαδονήσια. Πολλά μπράβο για τις προσπάθειες συσπείρωσης των υπεύθυνων φορέων και τη συμβολή σας στα νησιά του Αιγαίου. Να είμαστε καλά να ξαναβρεθούμε.» Φώτης Μαρινάκης, Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου, Κίμωλος.

«Το CPF συνεργάζεται ποικιλοτρόπως με όλους όσοι συμμετέχουν στην ετήσια Συνάντηση Νησιωτών για το Περιβάλλον, ενώ διαχρονικά προσπαθούμε να στεκόμαστε στο πλευρό τους με κάθε δυνατό τρόπο. Οι καλεσμένοι μας εκπροσωπούν τοπικούς νησιωτικούς φορείς με κοινούς προβληματισμούς αλλά και χαρακτηριστικά ως προς τον τρόπο δράσης τους στα νησιά όπου έχουν έδρα και δραστηριότητα. Με σεβασμό και εκτίμηση στο έργο όλων, προσπαθήσαμε μέσω του CPF Islanders Forum να προσφέρουμε τον κατάλληλο χώρο και χρόνο για να παρουσιάσουν το έργο τους, να συζητήσουν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν ιδέες, εμπειρίες, γνώση αλλά και ανησυχίες, να εμπνευστούν ο ένας από τον άλλον και να αλληλοϋποστηριχθούν για να συνεχίσουν, να ενισχύσουν και να διευρύνουν τη δράση τους. Είμαστε ευγνώμονες για την εμπιστοσύνη και τα καλά τους λόγια, αλλά και για τις προτάσεις και συνδρομή των συμμετεχόντων στο σχεδιασμό των επόμενων βημάτων μας. Με την ευκαιρία ευχαριστούμε και όσους μας βοήθησαν να κάνουμε αυτή την Συνάντηση πραγματικότητα, παρά τις πρακτικές της δυσκολίες», δήλωσε η υπεύθυνη της διοργάνωσης Νάσια Κασσελά, Σύμβουλος Προγραμμάτων και Αντικτύπου του Cyclades Preservation Fund (CPF).

Η διοργάνωση CPF Islanders Forum 2022 πραγματοποιήθηκε με την συγχρηματοδότηση των Kanava Hotels & Resorts, της Attica Group, της Thenamaris Ships Management Inc., του A.G. Leventis Foundation, του MAVA Foundation και του Cyclades Preservation Fund (CPF).

Η ετήσια Συνάντηση Νησιωτών για το Περιβάλλον/ CPF Islanders Forum εντάσσεται πλέον στην ευρύτερη πρωτοβουλία CycladoScope του CPF που αποτελεί την ομπρέλα για ένα σύνολο δραστηριοτήτων του οργανισμού που στοχεύουν στην δικτύωση, ανταλλαγή γνώσης και έμπρακτη ενίσχυση τοπικών φορέων που ασχολούνται με την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος των Κυκλάδων και η οποία συνδιαμορφώνεται και εξελίσσεται με συνεργατικό τρόπο.

(Visited 116 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*