ΕΚΠΑ: Εκπαιδευτική δράση στη Νάξο για τις γεωμορφολογικές αλληλεπιδράσεις της παράκτιας ζώνης (ανοιχτή για το κοινό)

Newsroom
29/06/2023 12:21
 
 
 

Γεωλογική ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από 40 γεωεπιστήμονες πέντε κορυφαίων πανεπιστημίων του Δικτύου Πανεπιστημίων CIVIS θα βρεθεί στη Νάξο το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, στο πλαίσιο της δράσης CIVISBIP της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα «Γεωμορφολογικές αλληλεπιδράσεις της παράκτιας ζώνης: φυσικοί και ανθρωπογενείς παράγοντες».

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (με υπεύθυνη την Καθηγήτρια κα Νίκη Ευελπίδου) και τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, υπό την ευθύνη του Δημάρχου κ. Λιανού και του Αντιδημάρχου κ. Κατσαρά. Σημαντική είναι η υποστήριξη της Actionseaze Yachting και του φορέα Laguna Coast Foundation, με την παροχή πλωτών μέσων για τη μελέτη του υποθαλάσσιου χώρου της Λαγκούνας του αεροδρομίου, μιας περιοχής με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.

Εκτός από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), η ερευνητική ομάδα αποτελείται επίσης, από το Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και το Πανεπιστήμιο του Aix-Marseille (Γαλλία), με τη συμμετοχή και του Πανεπιστημίου Charleston (Η.Π.Α.).

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι, κυρίως, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από την Ευρώπη. Στόχος είναι η εκπαίδευσή τους σε θέματα σχετικά με την παράκτια ζώνη της Δυτικής Νάξου, τις γεωμορφές που τη συνθέτουν και τις πιέσεις που ασκούνται σε αυτήν από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την κλιματική κρίση.

Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο μέρη: εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εργασία στο πεδίο. Οι εξ αποστάσεως διαλέξεις ξεκίνησαν τον Μάιο, διήρκησαν ένα μήνα και ολοκληρώθηκαν αυτή την εβδομάδα. Η εργασία πεδίου θα λάβει χώρα στις ακτές της Δυτικής Νάξου. Κατά την διάρκειά της, οι συμμετέχοντες θα μυηθούν στις παράκτιες διεργασίες, αλλά και στις τεχνικές μελέτης της, τις οποίες θα εφαρμόσουν οι ίδιοι, παρουσία και συνοδεία των καθηγητών και εκπαιδευτών.

Ταυτόχρονα, θα αναλύσουν τα δεδομένα, τα οποία συνέλεξαν στην ύπαιθρο και θα συνδυάσουν τα αποτελέσματά τους με το θεωρητικό υπόβαθρο των εξ αποστάσεως διαλέξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τις πέντε ημέρες της εργασίας πεδίου, θα υπάρχουν χρονικά διαστήματα ανοικτά για το κοινό, κατά τα οποία εκπαιδευτές από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα δείξουν, με τα μάτια του γεωλόγου, τις παραλίες της Δυτικής Νάξου, θα βοηθήσουν στην κατανόηση των διεργασιών που τις δημιούργησαν και τους κινδύνους της παράκτιας ζώνης, καθώς και βέλτιστους τρόπους προστασίας της και διατήρησής της, που μπορούν να εφαρμοστούν σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο.

Σάββατο 1η Ιουλίου (10:30-11:30 και 18:00-19:00)
Κυριακή 2 Ιουλίου, ώρα 10:30-11:30 και 18:00-19:00
Τόπος: Λαγκούνα αεροδρομίου
Ελάτε να μας συναντήσετε στην Λαγκούνα του αεροδρομίου για να συζητήσουμε πώς εξελίχθηκε τα τελευταία 6.000 χρόνια!
Θέλετε να μάθετε:
-Για τις εξορυκτικές δραστηριότητες στην περιοχή αυτή από τους αρχαίους;
-Πώς δημιουργήθηκε η λιμνοθάλασσα και πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον;
-Πού ήταν το αρχαίο φυσικό λιμάνι της Νάξου;
-Πώς και γιατί ενώθηκε το νησάκι της Παναγιάς με την ξηρά;
-Για τους υφάλους στους οποίους αφρίζει το κύμα κάθε που έχει αέρα; Πώς βρέθηκαν εκεί; Τι είναι; Γιατί έχουν αυτό το σχήμα;
Θέλετε να δείτε με τα μάτια ενός γεωλόγου το μέλλον της περιοχής αυτής; Ποιος ο ρόλος του ανθρώπου στην εξέλιξη της περιοχής;

Δευτέρα 3 Ιουλίου
10:30-11:30: Πλάκα
18:00-19:00: Καστράκι και Πυργάκι
Ελάτε να μας συναντήσετε σε μια από τις παραπάνω περιοχές, για να συζητήσουμε για τον τρόπο δημιουργίας τους, για την εξέλιξή τους στο χρόνο, για το μέλλον τους. Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς δημιουργούνται οι αμμοθίνες;
-Γιατί η ύπαρξή τους είναι σημαντική;
-Γιατί άραγε να υπάρχουν τόσες πλάκες στην Πλάκα;
-Ποιος είναι ο ρόλος τους στην προστασία των παραλιών μας;
-Γιατί η δυτική Νάξος έχει τόσο όμορφες παραλίες;
-Ποιο είναι το μέλλον τους;
-Θα τις προλάβουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας;
-Ποιος ο ρόλος του ανθρώπου στην εξέλιξη της περιοχής;

Τρίτη 4 Ιουλίου
10:30-11:30: Γλυφάδα
Ελάτε να μας συναντήσετε στη Γλυφάδα για να συζητήσουμε γιατί είναι σημαντικές οι παράκτιες λιμνοθάλασσες και ποια είναι τα οφέλη τους.
-Ποιο είναι το μέλλον τους;
-Κινδυνεύουν από την κλιματική κρίση και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας;
-Πώς δημιουργήθηκαν;
-Πώς δημιουργούνται οι αμμοθίνες;
-Ποιος ο ρόλος τους στην εξέλιξη και διατήρηση της λιμνοθάλασσας;
-Ποιος ο ρόλος του ανθρώπου στην εξέλιξη της περιοχής;

Τετάρτη 5 Ιουλίου
09:30-10:30 Μικρή Βίγλα
11:30-12:30 Αλυκό
Ελάτε να μας συναντήσετε σε κάποια από τις περιοχές αυτές για να συζητήσουμε πώς δημιουργήθηκαν.
-Θέλετε να μάθετε πώς ήταν η Μικρή Βίγλα 3.000 χρόνια πριν και πώς εξελίχθηκε όπως είναι σήμερα;
-Ποιο είναι το μέλλον αυτών των περιοχών;
-Θα συνεχίσουν να υπάρχουν όπως τις γνωρίσαμε;
-Παιχνίδι καταστροφής-δημιουργίας για το Αλυκό η μάχη ανάμεσα σε ξηρά και θάλασσα. Ποιος θα νικήσει;
-Ποιος ο ρόλος του ανθρώπου στην εξέλιξη της περιοχής;

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 496 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*