Περιβαλλοντικοί φορείς ενώνουν δυνάμεις για την προστασία της άγριας ζωής στις Κυκλάδες

Newsroom
29/09/2023 13:17
 
 
 

 

Η ενίσχυση της φροντίδας και προστασίας της άγριας ζωής των Κυκλάδων είναι ο στόχος του δικτύου “CYCLADES CARE FOR WILDLIFE”, το οποίο συστάθηκε από πέντε περιβαλλοντικούς φορείς.

Ειδικότερα, η Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (MOm), το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών (ΑΡΙΩΝ), ο Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων (ΑΛΚΥΟΝΗ) και o Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου (ΣΠΑΓΝ), με την ενεργή υποστήριξη και συνδρομή του Cyclades Preservation Fund (CPF), συνασπίζονται στην περιοχή των Κυκλάδων και δρομολογούν την επίσημη έναρξη λειτουργίας του δικτύου μέσα στο φθινόπωρο του 2023.

Η πρωτοβουλία αναμένεται να παρουσιαστεί σε δημόσια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο στα τέλη Οκτωβρίου 2023, ενώ τους επόμενους μήνες (έως και την άνοιξη του 2024) αναμένεται να ακολουθήσουν ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις σε πολλά νησιά των Κυκλάδων.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “CYCLADES CARE FOR WILDLIFE” θα δοθεί έμφαση τόσο στη συλλογή δεδομένων, πληροφοριών και τεκμηρίωσης, όσο και στην εκπαίδευση τοπικών εθελοντών άμεσης επέμβασης για τη συντονισμένη παροχή πρώτων βοηθειών και την υποστήριξη της διάσωσης εμβληματικών και συχνά ευάλωτων ή και απειλούμενων ειδών που συναντώνται στις Κυκλάδες.

Για τον λόγο αυτό, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με αρμόδιους θεσμικούς φορείς ώστε να διερευνηθούν και συμφωνηθούν συνέργειες και μνημόνια συνεργασίας, αλλά και εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις σε εκπροσώπους φορέων και σε ενδιαφερόμενους πολίτες – εθελοντές με έδρα τα νησιά των Κυκλάδων.

Σκοπός των τοπικών παρεμβάσεων θα είναι η δημιουργία ενός μητρώου «πιστοποιημένων» εθελοντών άμεσης επέμβασης στα περιστατικά που θα είναι σε θέση τόσο να συλλέξουν με αξιοπιστία δεδομένα ως προς την παρουσία σημαντικών ως προς τη βιοποικιλότητα ειδών στις Κυκλάδες (μεσογειακή φώκια, θαλάσσια χελώνα, κητώδη, υδρόβια και αρπακτικά μεταναστευτικά ή ενδημικά πτηνά, κ.α.) όσο και να ανταποκριθούν συντονισμένα με αμεσότητα και επάρκεια, σε περιστατικά ανεύρεσης και διάσωσης ορφανών, άρρωστων, εξασθενημένων ή και τραυματισμένων ζώων.

Τα μέλη της πρωτοβουλίας καλούν ιδιώτες, με αγάπη και ενδιαφέρον για την περιοχή των Κυκλάδων και την άγρια ζωή, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής ως εθελοντές, αλλά και ιδιωτικούς φορείς να στηρίξουν το νέο δίκτυο “CYCLADES CARE FOR WILDLIFE” οπότε και αναμένεται να δρομολογήσουν επαφές με δυνητικούς υποστηρικτές – χρηματοδότες τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Στο κάλεσμα αυτό, έχει ήδη ανταποκριθεί η εταιρία EKKA YACHTS που ως επίσημος υποστηρικτής της πρωτοβουλίας και του CPF στηρίζει εμπράκτως τη διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού πλούτου των Κυκλάδων.

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος και περισσότερες πληροφορίες:
CPF Άννυ Μητροπούλου | ΜΟm |  ΑΡΙΩΝ ΑΛΚΥΟΝΗ ΣΠΑΓΝ

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 118 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*