VIDEO: Στη Νάξο “έκοψε κορδέλα” το πρόγραμμα sweartocare!4islands – Ζεστή φιλοξενία και συνεργασία με το Σύλλογο “Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου” (φώτος)

MEDASSET NAXOS 5
admin
15/09/2017 22:13
 
 
 

Από τη Νάξο ξεκίνησε την Παρασκευή το πιλοτικό πρόγραμμα sweartocare!4islands που συνδιοργανώνουν το MEDASSET και το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου από τη Νάξο και θα συνεχιστεί μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, στα νησιά, Σίκινο, Φολέγανδρο, Κίμωλο και Σέριφο, υπό την αιγίδα των αντίστοιχων δήμων, στο πλαίσιο της εκστρατείας του MEDASSET «Υπόσχεσή μας: Καθαρές θάλασσες».

 MEDASSET NAXOS 1

Μέλη των διοργανωτών και εθελοντές κατέφθασαν στη Νάξο το πρωί της Παρασκευής όπου στο λιμάνι τους προϋπάντησε ο πρόεδρος του Συλλόγου “Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου” Γιάννης Ορφανός.

MEDASSET NAXOS 6

Η πρώτη γνωριμία του δραστήριου Ναξιώτικου Συλλόγου με τα μέλη του MEDASSET και του προγράμματος sweartocare!4islands πραγματοποιήθηκε στο “ΙRINI’S” RESTAURANT στην παραλία της Νάξου όπου ο Σύλλογος φιλοξένησε την “ομάδα” προσφέροντας πλούσιο γεύμα. Παρόντες μεταξύ άλλων η υπεύθυνη εξεύρεσης πόρων και εκστρατειών του MEDASSET Ειρήνη Γκιουλάκου, η εκτελεστική διευθύντρια του ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη Αγγελική Κοσμοπούλου, ο εκπρόσωπος της σχολής ΕΝΑΛΕΙΑ Γιώργος Τσώλης, ο υπεύθυνος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης MEDASSET Κώστας Θωμόπουλος καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου “Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου” Γιάννης Ορφανός και άλλα μέλη του Συλλόγου.

MEDASSET NAXOS 7

Καθότι το MEDASSET είναι μία διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση που εργάζεται για την προστασία των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων στη Μεσόγειο, με επίκεντρο τη θαλάσσια χελώνα, ο κ. Ορφανός άδραξε την ευκαιρία και συζήτησε με τα μέλη του, σχετικά με τις θαλάσσιες χελώνες της Νάξου και την προστασία τους. Μάλιστα τους παρουσίασε άλμπουμ με τις 45 καταγεγραμμένες χελώνες από το Σύλλογο, οι οποίες κυκλοφορούν στη θαλάσσια περιοχή του νησιού, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις θανατωμένες χελώνες και στο φαινόμενο των δολοφονιών τους. Στη συνάντηση -σε χαλαρό και φιλικό κλίμα- συζητήθηκαν ακόμα η ελλιπής περιφρούρηση των θαλασσών από τα αρμόδια όργανα, τα κίνητρα τα οποία θα πρέπει να δοθούν στους αλιείς για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών αλλά και γενικότερα η πλούσια δράση του Ναξιώτικου Συλλόγου για την προστασία της άγριας ζωής του νησιού.

MEDASSET NAXOS 8

Τόσο οι εκπρόσωποι του MEDASSET όσο και η εκτελεστική διευθύντρια του ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη, υποσχέθηκαν ότι θα βρίσκονται σε επαφή με το Σύλλογο και θα υπάρξει συνέχεια και συνεργασία μεταξύ τους για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και άλλες δράσεις.

 MEDASSET NAXOS 9

Στη συνέχεια η “ομάδα” του προγράμματος sweartocare!4islands συνοδευόμενη από το Σύλλογο “Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου” επισκέφτηκε το δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλη Μαργαρίτη σηματοδοτώντας ουσιαστικά και την έναρξη του προγράμματος.

MEDASSET NAXOS 11

Ακολούθησε ο καθαρισμός της παραλίας της Γρόττας στον οποίο εκτός από τους εθελοντές του προγράμματος και τα μέλη του Συλλόγου “Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου” συμμετείχαν ελάχιστοι Ναξιώτες.

MEDASSET NAXOS 17

Στην κάμερα του www.naxostimes.gr για το MEDASSET, το πιλοτικό πρόγραμμα και την επίσκεψη στη Νάξο και τα άλλα Κυκλαδονήσια μίλησαν η Υπεύθυνη Εξεύρεσης Πόρων και Εκστρατειών του MEDASSET Ειρήνη Γκιουλάκου, η Εκτελεστική Διευθύντρια του ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη Αγγελική Κοσμοπούλου, ο εκπρόσωπος της Σχολής ΕΝΑΛΕΙΑ Γιώργος Τσώλης και ο Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης MEDASSET Κώστας Θωμόπουλος.

MEDASSET NAXOS 12

Όπως σημείωσαν, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
● Ενημέρωση για θέματα θαλάσσιας και παράκτιας προστασίας καθώς και για τις περιβαλλοντικές συνθήκες
● Κινητοποίηση των κατοίκων των νησιών για συμμετοχή σε δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον
● Ενημέρωση των ψαράδων για τις αρχές της βιώσιμης αλιείας, με την υποστήριξη της σχολής «Εναλεία»
● Παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας «Healthy Seas: Νήμα βγαλμένο από τη θάλασσα»
● Ενημέρωση για τις δυνατότητες που παρέχονται σε νέους επιχειρηματίες, με την υποστήριξη του «The People’s Trust»
● Πρόγραμμα δημιουργικής εκμάθησης και ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον «Νιρέττα η Καρέττα» για μαθητές Δημοτικού και «Citizen Science» για μαθητές γυμνασίου και λυκείου
● Οργανωμένη δράση καθαρισμού ακτών με καταγραφή των απορριμμάτων για επιστημονική χρήση
● Υποθαλάσσιους καθαρισμούς λιμανιών (Σίκινος, Φολέγανδρος)

https://www.youtube.com/watch?v=dTNuUl_Ee9M&t=15s

Το πρόγραμμα αποτελεί μια ολιστική παρέμβαση στην τοπική κοινωνία με σκοπό να ευαισθητοποιήσει, να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει σε βασικά ζητήματα προστασίας του θαλάσσιου και παράκτιου οικοσυστήματος, να θέσει θεμελιώδη θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής, να προτείνει την εφαρμογή καλών πρακτικών σχετικά με την αλιευτική δραστηριότητα και να παρουσιάσει εφαρμοσμένα παραδείγματα κυκλικής οικονομίας.

MEDASSET NAXOS 16

Μετά τον καθαρισμό της παραλίας της Γρόττας η ομάδα σάλπαρε για Σίκινο (15-16 Σεπτεμβρίου), Φολέγανδρο (17-18 Σεπτεμβρίου), Κίμωλο (19-20 Σετεμβρίου) και Σέριφο 20-23 Σεπτεμβρίου).

MEDASSET NAXOS 15

Τι είναι το MEDASSET

Το MEDASSET (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών) είναι διεθνής, μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) που ιδρύθηκε το 1988 με σκοπό την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους σε όλη τη Μεσόγειο, μέσω ερευνητικών προγραμμάτων, ενημερωτικών εκστρατειών, της εκπαίδευσης και της ενεργού παρέμβασης σε αρμόδιους φορείς. Από την ίδρυσή του είναι μόνιμο Μέλος/Παρατηρητής της Σύμβασης της Βέρνης (Συμβούλιο της Ευρώπης). Συνεργάζεται με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP/MAP) του οποίου είναι Εταίρος για την εφαρμογή του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών.

Περισσότερες φωτογραφίες:

MEDASSET NAXOS 14

MEDASSET NAXOS 18

MEDASSET NAXOS 19

MEDASSET NAXOS 20

MEDASSET NAXOS 21

MEDASSET NAXOS 22

MEDASSET NAXOS 2

MEDASSET NAXOS 10

MEDASSET NAXOS 13

 

(Visited 88 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*