Εκδήλωση για τη διαχείριση απορριμμάτων και λυμάτων στη Μήλο

ekdilosi lymata 2017
admin
06/11/2017 15:29
 
 
 

Παρουσία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων Βαγγέλη Καπετάνιου και του μέλους του Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Μπάμπη Μπιλίνη πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Μήλο εκδήλωση με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων και των λυμάτων του νησιού.

Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Μήλου, εισήγηση έκανε, επίσης, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, ενώ τοποθετήθηκαν ο δήμαρχος και πλήθος παρευρισκομένων.
Ο κύριος ομιλητής κ. Καπετάνιος αναφέρθηκε αναλυτικά στον εθνικό, περιφερειακό και τοπικό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων που έγινε τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς και στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να σταματήσει η λειτουργία των ΧΑΔΑ στη χώρα μας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή – από την Ε.Ε. – προστίμων δεκάδων εκατομμυρίων στους υπόλογους δήμους, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται και ο δήμος Μήλου. Όσον αφορά ειδικότερα στον ΧΑΔΑ Μήλου, συζητήθηκε η πορεία αποκατάστασης του, η προμήθεια δεματοποιητή και ο σχεδιασμός της εναλλακτικής διαχείρισης με βάση και τον πρόσφατο νόμο.
Για τα λύματα της Μήλου, ο κ. Καπετάνιος επισήμανε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», αφενός γιατί ο βιολογικός καθαρισμός της Αγίας Στυλιανής είναι ανεπαρκής και χωρίς πλήρη αδειοδότηση κι αφετέρου γιατί, όπως είπε, μόλις πρόσφατα απεστάλησαν στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης τα τεχνικά δελτία για τις compact εγκαταστάσεις που η κυβέρνηση έχει εγκρίνει να καλύψουν προσωρινά τις ανάγκες των οικισμών Αδάμαντα και Πολλώνια.
Από την πλευρά του, ο κ. Συρμαλένιος τόνισε ότι δήμος και αρμόδιο υπουργείο πρέπει να συμφωνήσουν σε έναν «οδικό χάρτη», που θα βασίζεται: α) στην άμεση παύση των όποιων ανεξέλεγκτων ροών λυμάτων β) στην αδειοδότηση επαρκούς μονάδας βιολογικού καθαρισμού είτε στη σημερινή τοποθεσία, είτε σε νέα χωροθέτηση και γ) στην εγκατάσταση των compact βιολογικών μέχρι την καλοκαιρινή περίοδο για να αποφευχθούν τα σοβαρά προβλήματα των δύο τελευταίων χρόνων.
(φωτό: mileikanea.gr)

(Visited 14 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*