Η Αναστασία Μηλιού από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» εξηγεί τη σημασία των λιβαδιών Ποσειδωνίας για τη βιοποικιλότητα, το κλίμα και τις παραλίες
Ως «πνεύμονες των θαλασσών μας» περιγράφει τα λιβάδια της Ποσειδωνίας η Αναστασία Μηλιού, διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», επισημαίνοντας τη ζωτική σημασία τους για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, την αποθήκευση άνθρακα και την προστασία των ακτών. Την ίδια στιγμή, προειδοποιεί ότι η ανεξέλεγκτη αγκυροβολία και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες εξακολουθούν να προκαλούν σημαντικές καταστροφές.
«Πνεύμονες των θαλασσών μας» χαρακτήρισε η Αναστασία Μηλιού, διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, μιλώντας στο ΕΡΤnews και την εκπομπή «Συνδέσεις», τονίζοντας παράλληλα το πόσο σημαντικά είναι για τη διασφάλιση της επιβίωσής μας στον πλανήτη.
Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας «αποτελούν έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο ενάντια στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Απορροφούν 35% περισσότερο άνθρακα από ότι τα τροπικά δάση.
Εκεί δημιουργείται η ζωή και γεννιούνται τα ψάρια. Χωρίς αυτά δεν μπορούμε να έχουμε υγιείς θάλασσες, ούτε ιχθυαποθέματα, ενώ παράλληλα ελευθερώνουν οξυγόνο, με το ρίζωμα τους κρατούν το ίζημα, άρα έχουμε παραλίες. Όταν τα καταστρέφουμε, υπάρχει διάβρωση παραλιών, άρα επηρεάζεται και ο τουρισμός.
Είναι ένα πολύπλευρα πολύτιμο θαλάσσιο δάσος, το οποίο περιέργως εν έτη 2026 κινδυνεύουμε να το καταστρέψουμε και να το αφανίσουμε προτού καν συνειδητοποιήσουμε τη σημασία του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Χωρίς το δάσος έχουμε την έρημο, άρα δεν μπορεί να δημιουργηθεί ζωή. Μέσα στο θαλάσσιο λιβάδι Ποσειδωνίας, είναι ένα σημαντικό οικοσύστημα για περισσότερα από 1.000 διαφορετικά είδη πανίδας. Πάνω από 300 διαφορετικά είδη φυκών συνδέονται με τα λιβάδια Ποσειδωνίας. Τα ίδια δεν είναι φύκος, είναι ένα ανώτερο φυτό το οποίο κάποτε ζούσε στη στεριά και επέστρεψε στη θάλασσα πριν από εκατομμύρια χρόνια», πρόσθεσε η Αναστασία Μηλιού.
«Τα επίσημα στατιστικά φθοράς των λιβαδιών της Ποσειδωνίας στη Μεσόγειο είναι παλιά και μιλούν για μείωση 34%», σημείωσε η κ. Μηλιού τονίζοντας ότι «εμείς βλέπουμε συνεχόμενη μείωση σε πολλές περιοχές, ιδίως εκεί όπου υπάρχει ανεξέλεγκτη αγκυροβολήση.
Σκεφτείτε τα δεκάδες χιλιάδες σκάφη που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες και τα οποία αγκυροβολούν ανεξέλεγκτα όπου θέλουν, όταν θέλουν. Πέρα από όλα τα άλλα προβλήματα με τα σκουπίδια, τα λύματα, την παράνομη αλιεία, το βασικό πρόβλημα είναι ότι σκάφη αγκυροβολούν ανεξέλεγκτα πάνω σε λιβάδια Ποσειδωνίας, κάτι που ο νόμος απαγορεύει.
Προσπαθούμε επί χρόνια και εντείνουμε την προσπάθειά μας μαζί με διάφορους νησιωτικούς δήμους, να εγκαταστήσουν τα λεγόμενα αγκυροβόλια, έτσι ώστε να μπορούν και να έχουν οργανωμένο θαλάσσιο τουρισμό και να μην καταστρέφονται τα λιβάδια Ποσειδωνίας.
Αλλά πάνω από όλα να είναι ένα μέτρο, όπως γίνεται σε περιοχές που υπάρχουν κοραλλιογενείς ύφαλοι και άλλα σημαντικά οικοσυστήματα, που θα μπορεί συνδυάζει την ανθρώπινη δραστηριότητα με ένα μέτρο, με την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη».
Κλείνοντας η Αναστασία Μηλιού τόνισε ότι «η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια ευθύνη που μας αφορά όλους, 12 μήνες τον χρόνο. Έχουμε στην Ελλάδα κάποιες από τις πιο σημαντικές θάλασσες παγκοσμίως και είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η ευθύνη για την προστασία τους είναι δική μας και της γενιάς μας που δυστυχώς καταστρέφει πιο πολύ παρά προστατεύει».
Πηγή: ertnews.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
































































