Άλλη μια νεκρή θαλάσσια χελώνα στη Νάξο (φώτος)

admin
14/08/2015 00:04
 
 
 

Άλλη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των ήδη 12 καταγεγραμμένων τους τελευταίους μήνες σε παραλίες της Νάξου.

Όπως μας ενημερώνει ο Σύλλογος “Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου”, η συγκεκριμένη χελώνα, εκβράστηκε στην ανατολική πλευρά του νησιού, κοντά στην περιοχή Κανάκι… Το άτυχο ερπετό εντοπίστηκε από λουόμενους οι οποίοι και ενημέρωσαν το Σύλλογο που έσπευσε στο σημείο για να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.

Γιατί…

Το θαλασσινό πέρασμα της χελώνας περιλαμβάνει και τη Νάξο, δυστυχώς όμως το ταξίδι για πολλές από αυτές τελειώνει εδώ…

Σύμφωνα με το Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν βρεθεί (μαζί με την αναφερόμενη στο άρθρο) 22 θαλάσσιες χελώνες νεκρές στις δυτικές παραλίες της Νάξου, κυρίως, οι περισσότερες από αυτές χτυπημένες στο κεφάλι. Μάλιστα, ανάμεσα στα νεκρά ζώα έχει εντοπιστεί και πράσινη χελώνα Mydas, η οποία εμφανίζεται πολύ πιο σπάνια στα νερά της περιοχής, από ότι τo είδος Caretta caretta. Δυστυχώς σε όλες τις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας εμφανίζονται παρόμοια φαινόμενα, αφού είναι γνωστό ότι ψαράδες συχνά θανατώνουν θαλάσσιες χελώνες, χτυπώντας τες κυρίως με τσεκούρια, μαχαίρια και καμάκια στο κεφάλι, επειδή μπλέκονται στα δίχτυα τους και πολλές φορές προκαλούν ζημιές. Ο μεγάλος αριθμός των νεκρών χελωνών στα νερά της Νάξου εκμηδενίζει ενδεχόμενο σύμπτωσης, τυχαίου συμβάντος ή μεμονωμένου περιστατικού. 

 

Βασικός εχθρός …ο άνθρωπος

Η χελώνα Caretta caretta είναι ένα κινδυνεύον είδος, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Οι χελώνες αυτές θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Βασικές απειλές από τον άνθρωπο είναι: η σύλληψη για σκοπούς εκμετάλλευσης (κρέας, μέρη σώματος), λαθροθηρία αυγών για κατανάλωση, εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία που καταλήγει σε πνιγμό ή θανάτωση από τους ψαράδες, οι παραλίες ωοτοκίας συρρικνώνονται δραματικά λόγω οικιστικής ανάπτυξης και τουριστικών δραστηριοτήτων και τέλος η ρύπανση των θαλασσών. Οι χελώνες συχνά συγχέουν πεταμένες πλαστικές σακούλες με τσούχτρες, μπάλες πίσσας ή χοντρά κομμάτια πολυαιθυλενίου με κάτι φαγώσιμο. Εάν καταπιούν αυτά τα αντικείμενα το πεπτικό τους σύστημα μπορεί να φράξει κι οι ίδιες να πεθάνουν.

 

(Visited 87 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*