ΣΥΡΙΖΑ Σύρου για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Γυάρο – “Να μην καταστρέψουμε την ιστορική και περιβαλλοντική μας κληρονομιά”

Άκης Αξαόπουλος
21/05/2021 22:51
 
 
 

 

Πρόσφατα ήρθε και πάλι στη δημοσιότητα το ζήτημα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Γυάρο. Σήμερα στον χάρτη της ΡΑΕ απαριθμούμε με θλίψη 77 εγκεκριμένες άδειες για ανεμογεννήτριες στη Γυάρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σύρου ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών κατά της εγκατάστασης ανεμομετρικού ιστού στη Γυάρο, πράξη που θεωρείται προπομπός της εγκατάστασης αιολικού πάρκου, δηλώνει τα παρακάτω:

Θεωρούμε αυτονόητη την αντίθεση κάθε πολίτη σε ένα τέτοιο έργο. Το νησί της Γυάρου είναι εξαιρετικής περιβαλλοντικής σημασίας, καθώς αποτελεί μία περιοχή σχεδόν ανέγγιχτη από το ανθρώπινο χέρι κι ένα από τα τελευταία και σημαντικότερα καταφύγια της μεσογειακής φώκιας. Στις παραλίες και τις σπηλιές της Γυάρου ζει και αναπαράγεται πάνω από ένα στα δέκα άτομα του παγκόσμιου πληθυσμού της Monachus Μonachus, του πλέον απειλούμενου με εξαφάνιση και σπάνιου θαλάσσιου είδους της Ευρώπης. Το μισό και πλέον της θαλάσσιας περιοχής του νησιού καλύπτεται από μοναδικούς κοραλλιογενείς σχηματισμούς και λιβάδια ποσειδωνίας. Για όλους τους παραπάνω λόγους, το νησί της Γυάρου και η θαλάσσια περιοχή του, είναι χαρακτηρισμένο Καταφύγιο Άγριας Ζωής και διπλά ενταγμένο στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 αριθμώντας πολλά άτομα σπάνιων ειδών βλάστησης και ορνιθοπανίδας. Η Γυάρος ταυτόχρονα, είναι και ένας τόπος τεράστιας ιστορικής σημασίας. Είναι ποτισμένη με το αίμα των εξόριστων κομμουνιστών, των πολιτικών κρατουμένων, των αγωνιστών της Δημοκρατίας. Είναι ένας τόπος μαρτυρίου που κάθε δημοκράτης πολίτης οφείλει να σέβεται και να διατηρεί. Για τον λόγο αυτό, χαρακτηρίστηκε ιστορικός τόπος το 2001 από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το νησί της Γυάρου πρέπει να αποτελεί μνημείο, για να μας θυμίζει τις θυσίες, τα βασανιστήρια και την εξόντωση που έχει υποστεί ο αγωνιζόμενος λαός.

Η σταδιακή απεξάρτηση της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά/μη-ανανεώσιμα καύσιμα είναι το μόνο βιώσιμο μέλλον. Δεν είναι δυνατόν όμως να αντιμετωπίζουμε κάθε πέτρα της χώρας μας ως ένα οικόπεδο, ως μία δυνητική βιομηχανική περιοχή. Πόσο βιώσιμο είναι ένα μέλλον χωρίς ιστορική μνήμη και με κατεστραμμένη τη βιοποικιλότητα; Για εμάς, η καταστροφή του περιβάλλοντος, με επίφαση την “προστασία” του περιβάλλοντος και με πρόδηλο σκοπό τον εύκολο πλουτισμό μεγάλων ιδιωτών-επενδυτών δεν είναι ούτε βιώσιμη ούτε ανάπτυξη.

Τα νησιά των Κυκλάδων συνολικότερα, δεν αντέχουν την εγκατάσταση τέτοιων αιολικών πάρκων-μεγαθηρίων. Οι επενδύσεις τέτοιου είδους υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον, την βιοποικιλότητα, τη φυσιογνωμία των νησιών μας, μεταλλάσσουν ανεπανόρθωτα τις χρήσεις γης σε βιομηχανικές, δεν συνάδουν με την πληθώρα προστατευόμενων περιοχών και έχουν αποδείξει ότι είναι μόνο ζημιά για το οικοσύστημα και την κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτάσσει την αξιοποίηση ΑΠΕ μικρής κλίμακας, δίνοντας βάρος στην δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων (ΕΚΟΙΝ) και την παραγωγή ενέργειας από τους ίδιους τους πολίτες.

Η οικονομική προοπτική και η βιωσιμότητα των νησιών μας, δεν χρειάζεται μεγαλεπήβολα, «φαραωνικού τύπου» επενδυτικά σχέδια, αλλά παραγωγικές και αναπτυξιακές επιλογές, που θα σέβονται τη φυσιογνωμία και το περιβάλλον των Κυκλάδων.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα του ΣΦΕΑ. Το νησί της Γυάρου ας παραμείνει ως τόπος μνήμης για τους χιλιάδες αγωνιστές που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν κι εξοντώθηκαν, ως θαλάσσιο πάρκο και καταφύγιο Άγριας Ζωής. Όχι ως εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Το οφείλουμε σε εμάς, στο περιβάλλον και τις γενιές που θα έρθουν.

(Visited 70 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*