Σύρος – Απάνω Μεριά: Καθαρισμός μονοπατιού προς τη σπηλιά του Φερεκύδη

Newsroom
22/06/2021 11:10
 
 
 

Σε εθελοντικό καθαρισμό της περιοχής γύρω από το μονοπάτι που οδηγεί στη σπηλιά του Φερεκύδη, με σημείο εκκίνησης το Ριχωπό, καλεί τα μέλη, τους φίλους, άλλους συλλόγους και κάθε πολίτη του νησιού το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου.

Η δεύτερη αυτή δράση καθαρισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Ιουνίου στις 9 το πρωί, διακρίνεται από μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, ωστόσο έχει και μεγαλύτερη σημασία.

Κι αυτό, διότι – σύμφωνα με το Παρατηρητήριο – στη συγκεκριμένη περιοχή, ακριβώς πάνω από το ΧΥΤΑ, συντελείται μια καταστροφή του περιβάλλοντος άνευ προηγουμένου, αφού τα σκουπίδια που ο κάθε πολίτης φροντίζει να πετάει επιμελώς στους κάδους σκουπιδιών για να καταλήξουν στον ΧΥΤΑ… αυτά, λόγω αέρα αλλά και προφανώς λόγω κακής ή ελλιπούς λειτουργίας/διαχείρισης του ΧΥΤΑ βάσει της ιδιαιτερότητας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στις Κυκλάδες, καταλήγουν με τον αέρα στους λόφους και την θάλασσα.

Το μέγεθος των συσσωρευμένων απορριμμάτων στους λόφους της Απάνω Μεριάς είναι ασύλληπτο για τον κοινό νου, ασύλληπτο για πολιτισμένη κοινωνία και εκτός της περιβαλλοντικής υποβάθμισης αποτελεί και άμεση δυσφήμιση για τη Σύρο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει! Η αρχή γίνεται λοιπόν με τον συμβολικό εθελοντικό καθαρισμό αυτών των σκουπιδιών, σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Στόχος αυτής της δράσης είναι φυσικά ο καθαρισμός των περιοχών, αλλά και η ανάδειξη ενός πολύ σημαντικού προβλήματος που αντιμετωπίζει το νησί και αφορά στην λειτουργία του ΧΥΤΑ, με την ελπίδα να κατατεθούν προτάσεις και να βρεθούν λύσεις.

*Μαζευόμαστε την Κυριακή 27/06/2021 το αργότερο έως τις 9:00 στο Ριχωπό. Φυσικά όποιοι κωλύονται εκείνη την ώρα, θα είναι χρήσιμοι αν έρθουν και αργότερα.

*Φοράμε γάντια χοντρά και ρούχα κατάλληλα για περπάτημα σε βουνό με αγκάθια, φέρνουμε κάποιο εργαλείο που θα μπορεί να μας χρησιμέψει στην αποκομιδή των σκουπιδιών ανάμεσα από αγκάθια.

*Φέρνουμε το παγούρι με το νερό μας, φοράμε καπέλο, αντιηλιακό και φυσικά μάσκες!

*Πολύ σημαντικό επίσης είναι όσοι έρθουν με αυτοκίνητο να μη το χρησιμοποιήσουν μόνο για 1-2 άτομα αλλά να συνεννοηθούν και με άλλους ώστε να έρθουν όσο το δυνατόν λιγότερα οχήματα.

(Visited 61 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*