Ο Νίκος Συρμαλένιος για το Γ.Ν. Σαντορίνης: «Εμπαιγμός και στο βάθος… ιδιωτικοποίηση» (video)

nosokomeio santorinis
Newsroom
08/02/2022 12:25
 
 
 

Αποκαλυπτικός για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το Νοσοκομείο Σαντορίνης υπήρξε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων «η λογική του Νοσοκομείου της Σαντορίνης δεν ήταν να είναι ένα ακόμη νοσοκομείο, ήταν να βάλει τις βάσεις και να δούμε πώς λειτουργούν σε όλο τον κόσμο τα νοσοκομεία ως αυτόνομες μονάδες που εξυπηρετούν τη δημόσια υγεία, που βρίσκονται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, αλλά και που παράλληλα λειτουργούν και με πολύ πιο ευέλικτες διαδικασίες. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι εμείς πιστεύουμε με έναν ξεκάθαρο τρόπο ότι όσο αυτά τα νοσοκομεία έχουν δυνατότητες να κινούνται και με όρους ιδιωτικού δικαίου μπορούν να παρέχουν την καλύτερη δυνατή υπηρεσία».

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε στη Βουλή στοιχεία που αποδεικνύουν την προσπάθεια υποστελέχωσης και απαξίωσης του νοσοκομείου, αλλά και στοιχεία για τα πλαστά πιστοποιητικά αρνητικών τεστ κορωνοϊού, τα οποία επισήμως χορήγησε σε συγκεκριμένα άτομα το νοσοκομείο Θήρας.

Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Κύριε Υπουργέ, τον Οκτώβριο του 2021, μετά από περιοδεία που κάναμε με τον πρώην Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό στη Σαντορίνη, καταθέσαμε ερώτηση γιατί διαπιστώσαμε ότι το Νοσοκομείο βρίσκεται σε τροχιά απαξίωσης και αποδυνάμωσης.
Μας απαντήσατε μόλις στις 31 Γενάρη – από τον Οκτώβριο που είχαμε καταθέσει, εκπρόθεσμα δηλαδή- με μία απάντηση που λίγο πολύ παρουσιάζει μια εικόνα ότι παραλάβατε μια κατάσταση διάλυσης τον Ιούλιο του 2019 και τώρα προχωράτε σε μία ριζική ανασυγκρότηση, προχωράτε δηλαδή ακάθεκτα στην ενίσχυση του Νοσοκομείου.
Ουδέν ψευδέστερον! Η απάντηση που μας στείλατε, κύριε Υπουργέ, αποτελεί – θα μου επιτρέψετε τον όρο – εμπαιγμό.
Καταρχήν, θέλω να πω ότι εμείς ανοίξαμε το Νοσοκομείο της Σαντορίνης τον Ιούλιο του 2016, όταν επί τέσσερα-πέντε χρόνια το κρατούσατε κλειστό, ένα κτίριο έτοιμο, πλήρως εξοπλισμένο, με πρόθεση να το παραδώσετε σε ιδιώτες. Ανοίξαμε το Νοσοκομείο μέσα στα μνημόνια, με προϋπολογισμό 5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, υπό την εποπτεία τότε της ΑΕΜΥ, διότι έτσι εξασφαλίζονταν ευελιξία στις προσλήψεις, στις προμήθειες, κ.λπ.

Όμως, σήμερα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Είμαστε εν μέσω πανδημίας. Δεν υπάρχουν δεσμεύσεις δημοσιονομικές. Η Σαντορίνη με τους περίπου δεκαεπτά χιλιάδες μόνιμους κατοίκους της, με τα γύρω νησιά, αλλά και με τους περίπου ενάμισι εκατομμύριο τουρίστες σε ετήσια βάση χρειάζεται και απαιτεί ένα ισχυρό και αναβαθμισμένο νοσοκομείο.

Η εικόνα που παρουσιάζετε στην απάντησή σας στις 31 Ιανουαρίου, είναι μια εικόνα – σας είπα πριν – το λιγότερο εικονική. Κι εγώ θα ρωτήσω, για να επανέλθω στη δευτερολογία μου με πιο συγκεκριμένα στοιχεία, τα εξής:

Πρώτον, προτίθεστε να ενισχύσετε το Νοσοκομείο με μόνιμες προσλήψεις; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παραιτήσεις και αποχωρήσεις και στο ιατρικό και στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Δεύτερον, προτίθεστε να εντάξετε το Νοσοκομείο στο ΕΣΥ; Διότι εκεί υπηρετούν άνθρωποι οι οποίοι ήταν στο πρώην Κέντρο Υγείας, άρα ήταν στο ΕΣΥ. Μετά μπήκαν άνθρωποι, με τις προκηρύξεις της ΑΕΜΥ, που πληρώνονται με άλλα κριτήρια. Σήμερα, που υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, που υπάρχει ανάγκη να υπάρχει ένα ισχυρό νοσοκομείο-πόλος έλξης για ένα νησί που αποτελεί έναν από τους πρώτους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς, προτίθεστε να συνεχίσετε με μία κατάσταση, η οποία είναι εύθραυστη και λέγεται ΑΕΜΥ ή θα το εντάξετε στο ΕΣΥ, όπως είναι απαίτηση αυτή τη στιγμή όλων των φορέων της Σαντορίνης;

Τρίτον, προτίθεστε να υποχρεώσετε ή να δώσετε παραπάνω κίνητρα μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, ένα είδος κοινωνικού προϋπολογισμού, έτσι ώστε οι άνθρωποι οι οποίοι πηγαίνουν εκεί να μπορούν να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος διαβίωσης, να μπορούν να βρίσκουν στέγαση –που δεν βρίσκουν- και δυστυχώς μέχρι σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει βοηθήσει ή έχει βοηθήσει ελάχιστα προς αυτή την κατεύθυνση; Προτίθεστε να το κάνετε;

Και ένα τέταρτο ερώτημα, το οποίο γεννήθηκε χθες από ένα δημοσίευμα: Υπήρξε πράγματι νεκρός στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης από κορωνοϊό λόγω έλλειψης γιατρού;
Στη δευτερολογία μου θα επανέλθω».

Τι απάντησε ο υπουργός Υγείας
«Κύριε Βουλευτά, το Νοσοκομείο της Σαντορίνης πραγματικά ήταν μια σκέψη και μια υλοποίηση που ήταν να γίνει από την ΑΕΜΥ και σε αυτό είχε πρωταγωνιστικό ρόλο ο καθηγητής και ακαδημαϊκός κ. Ρούσσος που έδωσε όλη τη γνώση την οποία είχε, προκειμένου να υπάρξει αυτό το νοσοκομείο σαν –τι;- ένα πρότυπο νέου νοσοκομείου για το πώς πρέπει να λειτουργούν από εδώ και πέρα τα νοσοκομεία.

Η λογική του Νοσοκομείου της Σαντορίνης δεν ήταν να είναι ένα ακόμη νοσοκομείο, ήταν να βάλει τις βάσεις και να δούμε πώς λειτουργούν σε όλο τον κόσμο τα νοσοκομεία ως αυτόνομες μονάδες που εξυπηρετούν τη δημόσια υγεία, που βρίσκονται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, αλλά και που παράλληλα λειτουργούν και με πολύ πιο ευέλικτες διαδικασίες.

Είναι το πρότυπο που θέλουμε να ακολουθήσουμε εμείς και στα νοσοκομεία τα οποία είναι δωρεά του «Ιδρύματος Νιάρχος». Και εκεί πέρα έχουμε μια έντονη ιδεολογική αντιπαράθεση, διότι εμείς πιστεύουμε ότι μια νοσοκομειακή μονάδα μπορεί να λειτουργεί πιο ευέλικτα με συγκεκριμένους προϋπολογισμούς, με συγκεκριμένους στόχους, με συγκεκριμένη λειτουργία, με δυνατότητες να έχει δικά της έσοδα τα οποία θα επιστρέφει στο ίδιο το νοσοκομείο -πόσω μάλλον ένα νοσοκομείο όπως αυτό της Σαντορίνης που έχει μία τεράστια πληθώρα τουριστών- και να λειτουργεί με γνώμονα το να παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στον Έλληνα πολίτη, σκεπτόμενο, όμως, κάθε νοσοκομείο και λειτουργώντας και με όρους με τους οποίους θα έχει και την καλύτερη, δηλαδή, αναλογία κόστους και οφέλους.

Και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι εμείς πιστεύουμε με έναν ξεκάθαρο τρόπο ότι όσο αυτά τα νοσοκομεία έχουν δυνατότητες να κινούνται και με όρους ιδιωτικού δικαίου μπορούν να παρέχουν την καλύτερη δυνατή υπηρεσία.
Άλλωστε, εσείς έρχεστε εδώ πέρα και μου ζητάτε να εντάξω το συγκεκριμένο Νοσοκομείο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όταν εσείς δεν το εντάξατε. Εσείς δεν το έχετε εντάξει. Ο ίδιος είπατε ότι άνοιξε το συγκεκριμένο Νοσοκομείο, όπως άνοιξε.
Πάμε να δούμε, όμως, ποια ήταν η κατάσταση στην οποία λέτε ότι δεν φέρνουμε τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν. Υπηρετούσαν τον Οκτώβριο του 2019 είκοσι τέσσερις ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων συν οκτώ ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου. Σήμερα υπηρετούν τριάντα ένας γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και οκτώ ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου, επτά ιατροί περισσότεροι, δηλαδή.

Συγκεκριμένα, στο Μαιευτικό-Γυναικολογικό Τμήμα υπηρετούσε ένας γιατρός και σήμερα υπηρετούν τρεις, στο Ορθοπεδικό Τμήμα υπηρετούσε ένας ιατρός και σήμερα υπηρετούν τρεις.

Η παρούσα Διοίκηση παρέλαβε άνευ λειτουργίας τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και σήμερα υπηρετεί αποσπασμένη νεφρολόγος-διευθύντρια του ΕΣΥ. Συνολικά, υπάρχουν έντεκα μηχανήματα αιμοκάθαρσης και δύο εφεδρικά. Το 2020 διεξήχθησαν χίλιες εξακόσιες εξήντα έξι αιμοκαθάρσεις, ενώ το 2021 ξεπέρασαν τις δύο χιλιάδες εξακόσιες.

Παρελήφθη κλειστό οφθαλμιατρείο και λειτουργεί σήμερα και υπηρετεί ένας γιατρός. Υπηρετούσαν δύο ακτινοδιαγνώστες και σήμερα υπηρετούν τρεις ιατροί και επιπλέον, υπηρετούσε ένας οδοντίατρος και σήμερα υπηρετούν δύο.
Με αυτή, λοιπόν, τη διαδικασία σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να πείτε ότι πάμε να απαξιώσουμε το συγκεκριμένο Νοσοκομείο. Αντιθέτως, το στελεχώνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επιπλέον, επειδή αναφέρεστε και στα θέματα διοίκησης, τα θέματα διοίκησης του 2016-2019 έχουν προκαλέσει δύο σοβαρές έρευνες από την Αρχή Διαφάνειας και παράλληλα, πολλές από αυτές έχουν γίνει και προκαταρκτικές διαδικασίες στους εισαγγελείς. Και αυτά όλα έγιναν εν μέσω πανδημίας, όπου το Εμβολιαστικό Κέντρο λειτούργησε από δύο ως πέντε γραμμές και τον Νοέμβριο του 2021 είχε κάνει το εντυπωσιακό νούμερο των σαράντα χιλιάδων εμβολιασμών.

Συνεπώς, το συγκεκριμένο Νοσοκομείο και το ενισχύουμε και θέλουμε να το αναβαθμίσουμε και θέλουμε να είναι ένα νοσοκομείο-πιλότος για το πώς μπορούν τα νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται και λειτουργούν και με όρους ιδιωτικού δικαίου και με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου και με δυνατότητες να έχουν γιατρούς και συμβάσεις με γιατρούς εκτός του σκληρού πυρήνα του ΕΣΥ, όπως το γνωρίζουμε, να παρέχουν πάρα πολύ καλή υπηρεσία στους πολίτες και να είναι ουσιαστικά ο πιλότος που θα μας οδηγήσει στο πώς θα πρέπει να λειτουργούν τα νοσοκομεία.

Οι δυνατότητες που θα δοθούν στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης θα είναι ένα υπόδειγμα για να το βλέπουμε για το πώς μπορούν να λειτουργήσουν νοσοκομεία που να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες και να έχουν και το καλύτερο όφελος για τον Έλληνα ασθενή και τον Έλληνα φορολογούμενο».

Η δευτερολογία του Νίκου Συρμαλένιου
«Κύριε Υπουργέ, με αυτά που μας είπατε μόλις παραδεχθήκατε τον ομολογημένο στόχο σας να πάει το νοσοκομείο προς ιδιωτικοποίηση, αυτό δηλαδή που δεν κατάφεραν οι προκάτοχοί σας προ του 2014 που το είχατε κλειστό, αλλά μας είχε πει ευθέως τότε ο κ. Γεωργιάδης ως Υπουργός Υγείας σε επίσκεψή μας. Ήμουν κι εγώ σ’ αυτή την επίσκεψη μαζί με τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μας είχε πει, λοιπόν, ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει και δεν αντέχει το δημόσιο να χρηματοδοτήσει αυτό το νοσοκομείο. Μάλιστα, απευθύνθηκε και στον Μητροπολίτη και τον ρώτησε εάν συμφωνεί ή όχι. Βεβαίως η Μητρόπολη το έδωσε με δωρεά και αυστηρή προϋπόθεση να λειτουργήσει το νοσοκομείο με δημόσιο χαρακτήρα, κάτι ακριβώς που κάναμε εμείς όταν το ανοίξαμε. Εσείς τώρα θέλετε να υλοποιήσετε μια ιδέα την οποία δεν καταφέρατε να υλοποιήσετε τότε.

Θα σας πω, λοιπόν, εγώ γιατί εμείς τότε δεν το εντάξαμε στο ΕΣΥ και το εντάξαμε στην ΑΕΜΥ. Το εντάξαμε στην ΑΕΜΥ, γιατί τότε εν μέσω μνημονίων, κάτι που σας είπα ξεκάθαρα, ούτε προσλήψεις μπορούσαμε να κάνουμε ούτε ευελιξία στις προμήθειες υπήρχε ούτε και δυνατότητες να λειτουργήσει καινούργιο νοσοκομείο στα πλαίσια του ΕΣΥ, εφόσον θα εμφανίζονταν κάποιες εκατοντάδες προσλήψεις που έπρεπε να γίνουν για να λειτουργήσει το νοσοκομείο.

Και επειδή λέτε ότι σήμερα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από αυτή που παραλάβατε το 2019, εγώ θα σας πω ότι σήμερα δεν υπηρετούν, όπως κακώς νομίζετε, τριάντα εννέα γιατροί. Σήμερα υπηρετούν μαζί με τους αγροτικούς, είκοσι επτά συν έξι αγροτικοί, σύνολο τριάντα τρεις γιατροί. Θα καταθέσω στα Πρακτικά το πρόγραμμα εφημεριών του Φεβρουαρίου 2022, για να δείτε ποιους ακριβώς γιατρούς έχουν όλα τα τμήματα και τι εφημερίες κάνουν. Μαζί με αυτούς τους τριάντα τρεις γιατρούς υπάρχουν και δύο γιατροί που καλύπτουν τα περιφερειακά ιατρεία της Οίας και της Θηρασιάς.

Δεύτερον, δεν υπάρχει παθολόγος ούτε καρδιολόγος, ενώ οι ακτινολόγοι δεν είναι τρεις, όπως μας αναγγέλλετε, αλλά ένας. Έφυγαν δύο με απόσπαση και παραίτηση. Επίσης, στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν τριάντα άτομα, εκ των οποίων δεκατέσσερις επικουρικοί και μερικοί από αυτούς είναι έτοιμοι να φύγουν, ενώ απολύσατε δύο διοικητικούς υπαλλήλους οι οποίοι ήταν επικουρικοί, έληξε η σύμβασή τους και τους απολύσατε.

Τρίτον, οι εφημερίες που πληρώνονται σήμερα πληρώνονται μόνο με το πλαφόν των πέντε ημερών, το πλαφόν των πέντε εφημεριών και όχι οι πραγματικές εφημερίες. Οι τραυματιοφορείς είναι επτά, αλλά οι δύο είναι σε άδεια για σοβαρούς λόγους υγείας. Άρα, είναι πέντε.

Επίσης, σε ό,τι αφορά την Αρχή Διαφάνειας, σας καταθέσαμε ερώτηση τον Σεπτέμβριο για τα πλαστά πιστοποιητικά, για τα οποία κατηγόρησε μία γιατρός ότι δεν περάστηκαν μέσα από τα μικροβιολογικά εργαστήρια του νοσοκομείου και μετά υπήρχε χαρτί με σφραγίδα του νοσοκομείου που έλεγε ότι είναι αρνητικά. Θα σας τα καταθέσω και αυτά στα Πρακτικά. Υπάρχουν δύο συγκεκριμένα περιστατικά τα οποία εμφανίζονται αρνητικά, χωρίς η αρμόδια γιατρός του τμήματος να λέει ότι έχουν περάσει από τεστ στο νοσοκομείο. Αντί για προσλήψεις λοιπόν, κύριε Υπουργέ, έχουμε παραιτήσεις και αποχωρήσεις.

Επίσης, όπως πολύ καλά ξέρετε, λόγω του μεγάλου προβλήματος της στέγασης των ανθρώπων, αφού το κόστος διαβίωσης παίρνει καθημερινά την ανηφόρα με γεωμετρική ταχύτητα, δεν είναι δυνατό να μπορέσουν να μείνουν γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες. Πρέπει, λοιπόν, με κεντρική παρέμβαση, όπως κάναμε κι εμείς -ανοίξαμε τον δρόμο, δεν το λύσαμε οριστικά- η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού να στηρίξει τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και γενικότερα τους δημοσίους υπαλλήλους στα έξοδα στέγασης και σίτισης».

Σημειώνεται ότι ο βουλευτής κατέθεσε για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα.

Η δευτερολογία του Υπουργού Υγείας
«Σας ανέφερα συγκεκριμένα και τα τμήματα που ήταν κλειστά και λειτουργούν σήμερα, ενώ δεν λειτουργούσαν επί των ημερών σας, όπως αντίστοιχα σας αναφέρω και τους ελέγχους οι οποίοι έχουν γίνει για τις διοικήσεις στις οποίες αναφέρεστε, την περίοδο 2016-2019.

Από εκεί και πέρα, το θέμα ξεκινάει από το πώς αντιλαμβάνεστε και εσείς το σκέλος της δημόσιας υγείας. Ακριβώς με ό,τι περιγράψατε -και πήγατε στην ΑΕΜΥ την εποχή του μνημονίου- αντιστοίχως δίνονται οι δυνατότητες ευελιξίας, όταν τα νομικά πρόσωπα αυτά λειτουργούν με όρους ιδιωτικού δικαίου. Αυτή είναι η πραγματικότητα, πολύ πιο ευέλικτα σχήματα και για τις προμήθειες και για τις προσλήψεις και για το σύνολο της λειτουργίας τους.

Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης -και είμαστε σε συνεννόηση και με τη νέα διοίκηση και με τον καθηγητή τον κ. Ρούσσο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον- θα το έχουμε πρότυπο. Και θα δείτε πώς θα λειτουργήσει και θα μπορεί να έχει πόρους από τον τουρισμό, πόρους τους οποίους θα τους επιστρέφει πίσω στη δημόσια υγεία προς όφελος των πολιτών.

Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε το ότι ένα νοσοκομείο το οποίο βρίσκεται στη Σαντορίνη δεν μπορεί να έχει τεράστια έσοδα από ένα νησί το οποίο έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, τεράστιο αριθμό τουριστών. Και ειδικά η μονάδα τεχνητού νεφρού από μόνη της μπορεί να είναι πόλος έλξης, καθώς υπάρχουν πάνω από εκατό χιλιάδες νεφροπαθείς στην Ευρώπη που θέλουν να κάνουν διακοπές σε χώρες και νησιά που έχουν αξιόπιστες μονάδες για να μπορούν να κάνουν τη θεραπεία τους.

Εμείς, λοιπόν, το Νοσοκομείο της Σαντορίνης το βλέπουμε με ένα όραμα, δεν το βλέπουμε ως ένα ακόμη νοσοκομείο και αντιθέτως πιστεύουμε ότι αν λειτουργήσει με αυτούς τους όρους -γιατί δεν είναι μόνο για να εξυπηρετεί τους πολίτες, που είναι η βασική προτεραιότητα, αλλά συνολικά τον πληθυσμό που επισκέπτεται τη Σαντορίνη και τους θερινούς μήνες- το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο για το νοσοκομείο και για τα έσοδά του και για τη λειτουργία του και θα μπορεί με αυτά τα έσοδα που θα έχει να κάνει και τις συμβάσεις τις οποίες χρειάζεται και με ιδιώτες ιατρούς.

Είναι ένα μοντέλο το οποίο γνωρίζω ότι δεν το πιστεύετε, γι’ αυτό και καταψηφίζετε αύριο και το νομοσχέδιο για το ιδιωτικού δικαίου Παιδιατρικό της Θεσσαλονίκης. Εμείς θα σας δείξουμε πλήρως το σχέδιο και το πρόγραμμα που έχουμε στο νέο ΕΣΥ. Στο νέο ΕΣΥ η φιλοσοφία μας είναι αυτές οι μονάδες να λειτουργούν όσο το δυνατόν καλύτερα με τις πρακτικές του ιδιωτικού δικαίου και όχι με λογικές του σκληρού πυρήνα που τελικά έχει δείξει ότι πολλές φορές οδηγούσε και σε έναν φαύλο κύκλο. Αυτή είναι μια πολιτική την οποία την έχουμε στο πρόγραμμά μας, την έχουμε εξαγγείλει, την πιστεύουμε και πιστεύουμε ότι το δημόσιο αγαθό της υγείας μπορεί να εξυπηρετηθεί όχι με τις ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες λέτε, αλλά και με τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, όπου αυτές είναι δυνατές.

Στο Νοσοκομείο, λοιπόν, της Σαντορίνης έχουμε βάλει τις βάσεις και θα δείτε από εδώ και πέρα την πορεία του. Αντιστοίχως τα νοσοκομεία τα οποία θα λειτουργούν με τους νέους όρους θα λειτουργούν ακριβώς προς όφελος και εξυπηρέτηση της υγείας των ασθενών».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου

(Visited 99 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*