Ν. Συρμαλένιος: «Στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο όλα τα νησιά μέχρι 3.100 κατοίκους»

syrmalenios
admin
10/06/2016 15:43
 
 
 

Σημαντικό στοιχείο του νέου αναπτυξιακού νόμου χαρακτήρισε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος την ένταξη σε αυτόν όλων των νησιών με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.

Κατά την τοποθέτηση του στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τον Αναπτυξιακό Νόμο, ο κ. Συρμαλένιος πρόσθεσε ότι ήταν «πολύ θετική» η κίνηση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη, να προχωρήσει σε νομοτεχνική βελτίωση όσον αφορά στο ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων (το οποίο μειώθηκε σε 100.000 ευρώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και σε 75.000 για τις κοινωνικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις).

Ειδικότερα, σε σχέση με το Νότιο Αιγαίο, ανέφερε ότι όσοι θέλουν να κάνουν επενδύσεις στα Δωδεκάνησα, μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους στη Ρόδο, ενώ όσοι θέλουν να κάνουν επενδύσεις στις Κυκλάδες θα καταθέτουν στην Σύρο, η οποία είναι και η έδρα της Περιφέρειας.

«Να υπάρξει πρόβλεψη για τις φτωχές περιοχές»

Ο κυβερνητικός βουλευτής επεσήμανε, επίσης, ότι στον νέο νόμο θα έπρεπε να υπάρξει πρόβλεψη για τις περιοχές, οι οποίες έχουν αυξημένη ανεργία, φτώχεια και υπανάπτυξη (τόσο σε νησιά, όσο και σε άλλα μέρη).

Ανέφερε ως παράδειγμα τη Σύρο, με τα σοβαρά προβλήματα σε σχέση με τη βιωσιμότητα της ναυπηγικής και της τοπικής οικονομίας ευρύτερα, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο νησί θα έπρεπε συνολικά να τύχει ευνοϊκών ενισχύσεων από τον αναπτυξιακό νόμο.

Επίσης, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι κατ’ εξαίρεση, με ΚΥΑ, θα μπορούν πλέον να ενισχύονται επενδύσεις στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής, των ναυπηγείων, όπως επίσης υβριδικά συστήματα ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και συστήματα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης, που σχετίζονται με εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Παράλληλα, ο κ. Συρμαλένιος ανέφερε ότι η βιωσιμότητα της ανάπτυξης, άρα και η χρησιμότητα του αναπτυξιακού νόμου, έχει να κάνει και με το κατά πόσον συνάδουν οι αποφάσεις με έναν γενικότερο χωροταξικό σχεδιασμό, που πρέπει να υπάρχει στη χώρα και κατά περιοχή, έτσι ώστε να μην παρουσιάζεται αντίφαση με άλλες προτεραιότητες και επιλογές που πρέπει να υπάρξουν.

«Αμήχανη η αντιπολίτευση»

Τέλος, σχολιάζοντας εν γένει τον αναπτυξιακό νόμο, παρατήρησε ότι «είναι αξιοσημείωτη η φοβερή αμηχανία από την πλευρά όλων των κομμάτων και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διότι είναι υποχρεωμένοι από μια τυφλή αντιπολιτευτική τακτική να κρατούν υψηλούς τόνους αντιπολίτευσης, χωρίς να πιστεύουν όμως στην πραγματικότητα ότι αυτός ο νόμος είναι ένας νόμος που είναι αντίθετος με την αναπτυξιακή διαδικασία».

Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Συρμαλένιο και οι κοινωνικοί φορείς οι οποίοι προσήλθαν στη Βουλή, «ουσιαστικά ήταν όλοι αναφανδόν υπέρ του συγκεκριμένου νομοσχεδίου».

(Visited 23 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*