Φίλιππος Φόρτωμας: «Στόχος μας η ενεργειακή ασφάλεια και η αειφόρος ανάπτυξη της χώρας»

Άκης Αξαόπουλος
09/03/2022 11:52
 
 
 

 

Συζητήθηκαν στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου τρία σχέδια νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με εισηγητή τον Βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φίλιππο Φόρτωμα. Πρόκειται για την Κύρωση δύο Μνημονίων με τα αντίστοιχα Υπουργεία Περιβάλλοντος της Ινδίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αναφορικά με τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της Συμφωνίας – Πλαισίου για την ίδρυση της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας.

Στην εισήγησή του ο κ. Φόρτωμας, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της ενεργειακής και κλιματικής κρίσης και στην ανάγκη επιλογής των κατάλληλων πολιτικών για την προώθηση της πράσινης μετάβασης και τη σταδιακή αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής Κυκλάδων τόνισε πως τα προς Κύρωση κείμενα προσβλέπουν στην ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειρίας, μέσα από την κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού, που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη κοινών ερευνητικών και τεχνικών έργων. Επιπλέον, αποδεικνύουν ότι υπάρχει αμοιβαία θέληση συνεργασίας και στον τομέα της ενέργειας, κυρίως δε ως προς την έρευνα και εκμετάλλευση των πόρων υδρογονανθράκων και την προώθηση σχεδίων αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα. Τέλος, μέσα από τη Συμφωνία ίδρυσης της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας, κινητοποιούνται τεράστιες επενδύσεις στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και βελτιώνεται η ποιότητα και η χρήση της, με σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, με τρόπο βιώσιμο και προσιτό.

«Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση ως μία ευκαιρία για να στραφούμε σε άλλες μορφές ενέργειας, πιο οικονομικές και πιο βιώσιμες. Για να είναι αυτή η μετάβαση ασφαλής και εφικτή, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη τεχνογνωσία και εκπαίδευση, ακόμα και μέσα από συνεργασίες με άλλες χώρες, πιο ανεπτυγμένες στον τομέα αυτό. Στο πνεύμα αυτό κινούνται οι τρεις Συμβάσεις που καλούμαστε να κυρώσουμε», είπε στην τοποθέτησή του ο κ. Φόρτωμας.

(Visited 113 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*