Δημήτρης Μάρδας (υφυπουργός Εξωτερικών): «Η χώρα μας έχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον»

mardas dimitris
admin
21/06/2016 08:16
 
 
 

Τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης Δημήτρη Μάρδα φιλοξένησαν στην εκπομπή τους «Δέκα με τόνο» του AegeanVoice 107.5 η Πόπη Αλιμπέρτη και ο Γιώργος Καμβύσης.

Ο κ. Μάρδας αναφέρθηκε αρχικά στις εργασίες και τα συμπεράσματα του 20ου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, στο οποίο συμμετείχε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια τέτοιων συναντήσεων, όπου συμμετέχουν ισχυροί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες από ολόκληρο τον κόσμο, καλλιεργείται κλίμα συνεργασίας, ενώ δίνεται η ευκαιρία και για ανταλλαγή απόψεων. Έκανε, επίσης, λόγο για τη μεγάλη αλληλεξάρτηση που παρουσιάζουν οι οικονομίες των χωρών, οι οποίες είναι τόσο διασυνδεδεμένες μεταξύ τους, ώστε οποιαδήποτε κίνηση κάποιας χώρας μπορεί να έχει άμεση επίπτωση και πολλαπλές «παρενέργειες» στην οικονομία κάποιας άλλης.

 

Κανονικά η χορήγηση βίζας στους Ρώσους

Όσον αφορά στις επιπλοκές που είχαν παρουσιαστεί στη χορήγηση βίζας στους Ρώσους τουρίστες, ο κ. Μάρδας υποστήριξε ότι ξεπεράστηκαν τα εμπόδια και πλέον «υπάρχει μια κανονική ροή στις εγκρίσεις βίζας». «Ήδη υπάρχει ένα αυξημένο ρεύμα τουριστών από τη Ρωσία […] Τον Μάιο είχαμε 85.000 περισσότερο κόσμο απ’ ό,τι περιμέναμε» δήλωσε, μεταξύ άλλων.

Με αφορμή, μάλιστα, ερώτηση της Πόπης Αλιμπέρτη για τη «χρυσή βίζα», ο υφυπουργός επικεντρώθηκε στο θέμα της γραφειοκρατίας, η οποία – όπως είπε – «είναι κάτι που μας διαπερνά χρόνια, αλλά σε ορισμένους χώρους αγγίζει τα όρια της διαστροφής». «Είναι δύσκολο να την λύσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και κάποιοι βιάζονται πάρα πολύ για να λυθεί άμεσα, ενώ περίμεναν 40 χρόνια τώρα» τόνισε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι έχει ετοιμαστεί πρόταση για τον περιορισμό της, δεδομένου ότι βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των παραγόντων που αποτρέπουν τους επενδυτές από το να έρθουν στην Ελλάδα.

 

«Οι επενδυτές βλέπουν μακροχρόνια»

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, οι τομείς που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι ο τουρισμός, η ενέργεια και η παραγωγή τροφίμων, ωστόσο γίνεται προσπάθεια ώστε να επεκταθεί το ενδιαφέρον αυτό και σε χώρους «όπου η Ελλάδα διαθέτει μικρές ανταγωνιστικές εταιρείες, που ψάχνουν χρήματα για να γίνουν ακόμη καλύτερες».

«Ψάχνουμε τρόπους για να ενισχύσουμε αυτή τη ροή του χρήματος» είπε ο υφυπουργός, ο οποίος υποστήριξε ότι ο προγραμματισμός των επενδυτών είναι μακροχρόνιος κι επομένως δεν λαμβάνει υπόψη τα φορολογικά βάρη που ισχύουν αυτή την στιγμή στη χώρα μας, καθώς «έχουν βραχυχρόνιο χαρακτήρα και θα αρχίσουν να υποχωρούν όταν η οικονομία πατήσει γερά στα πόδια της».

«Μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε θετικές προσδοκίες […] Σε κάθε χώρα που αντιμετωπίζει κρίση, κερδισμένοι είναι οι επενδυτές που ρισκάρουν πολύ να επενδύσουν σε αυτή την χώρα, ώστε να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν όταν απογειωθεί αυτή η χώρα […] Η χώρα μας έχει επενδυτικό ενδιαφέρον και οι ξένοι έχουν μια σαφή και βαθιά γνώση της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε σε άλλο σημείο ο κ. Μάρδας, που δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στις εμπορικές αποστολές που οργανώνονται σε διάφορες χώρες εντός και εκτός Ευρώπης, προκειμένου να ενισχυθεί η εξαγωγή ελληνικών προϊόντων.

(φωτό: ipop.gr)

(Visited 18 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*