Παρέμβαση Μπάιλα για το θέμα της έδρας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

mpailas dimitris
admin
28/07/2016 08:00
 
 
 

Το θέμα της μεταφοράς της έδρας της Περιφέρειας από τη Σύρο στη Ρόδο, το οποίο ανακίνησαν οι υπάλληλοι της Π.Ε. Δωδεκανήσου πριν από λίγες μέρες, σχολιάζει σε νέα του παρέμβαση ο πρώην νομάρχης και πολιτευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Μπάιλας.

Ο κ. Μπάιλας, αφού κάνει πρώτα μια ιστορική αναδρομή, τονίζει ότι οι Κυκλάδες πρέπει να κινητοποιηθούν για να διασφαλίσουν και να κατοχυρώσουν ότι η έδρα θα παραμείνει στη Σύρο, ενώ προτείνει ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσω του επανακαθορισμού της γεωγραφικής δομής της Περιφέρειας.

Το πλήρες περιεχόμενο της παρέμβασης του πρώην νομάρχη είναι το εξής:

Όταν το 2009 επισκέφτηκα τον τότε Υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση που μαγείρευε τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και ζήτησα να μάθω την έδρα της Περιφέρειας, και μου απάντησε ότι αυτό δεν ήταν το κυρίαρχο θέμα, κατάλαβα ότι κάτι… βρωμούσε.

Έχοντας εμπειρία 7 χρόνων, από την στάση των Δωδεκανησίων και ιδιαίτερα των Ροδίων στα περιφερειακά συμβούλια, στα οποία με κάθε ευκαιρία αναμασούσαν το θέμα της έδρας, και βλέποντας ότι ιδιαίτερα η Ρόδος είναι ένας γίγαντας έτοιμος να πατήσει τις μικρές Κυκλάδες πρότεινα στο συνδυασμό μου, και όλοι μαζί, πλην μιας, το αποδέχθηκαν και το προτείναμε στο Ν.Σ. «Ο Νομός Κυκλάδων να αποτελέσει μια περιφέρεια είτε μόνος του, είτε με τον νομό Σάμου – Ικαρίας» με τον οποίο είμαστε πιο κοντά, είχαμε ανέκαθεν και έχουμε συχνή επικοινωνία, εδώ και πολλά χρόνια είχαμε αναπτύξει εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις, πολλοί κάτοικοι τους ζουν στα νησιά μας, και γενικά γιατί ιστορικά αποτελεί τον «ΑΔΕΛΦΟ» Νομό των Κυκλάδων.

Την δυνατότητα αυτή για να προτείνω κάτι τέτοιο μου την έδινε απόφαση της ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας που με πρόεδρο την πάντα ευαίσθητη για τα νησιά μας Φώφη Γεννηματά είχε εξαιρέσει τον νησιώτικο χώρο από τον Γενικό Κανόνα των ορίων των παλαιών κρατικών Περιφερειών.

Τότε, απέναντι σε αυτή την πρόταση σχηματίστηκε και αντιτάχτηκε με επιμονή και σφοδρότητα ένα περίεργο, αφύσικο πολιτικά μέτωπο που το αποτελούσαν: Ο τότε βουλευτής κ. Ρήγας, η σύζυγός του κ. Προυσαλόγλου Ν.Σ. του συνδυασμού μου, ο τότε δήμαρχος κ. Δεκαβάλλας [ΠΑΣΟΚ], ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Λεονταρίτης και κάποιοι υποτακτικοί από τον συνδυασμό του [Ν.Δ] και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας και τώρα βουλευτής κ. Συρμαλένιος [ΣΥΡΙΖΑ].

Όλοι αυτοί, άλλος γιατί δεν ήθελε να εκλεγεί ποτέ Κυκλαδίτης Περιφερειάρχης, ώστε να ελέγχει το νομό και να έχει εξασφαλισμένη την καρέκλα του, άλλος για προσωπικούς ή λόγους κομματικής εξάρτησης από άλλους, άλλος γιατί ασκούσε εμπαθή και χωρίς φραγμούς αντιπολίτευση στο συνδυασμό μου, άλλος γιατί κρυπτόμενος πίσω από την αριστερή τάχα μου προοδευτική ιδεολογία έκανε τον δικό του υπόγειο πόλεμο κατά του συνδυασμού μου, πολέμησαν με μανία αυτή την πρόταση και θέτοντας ο κάθε ένας τον δικό του λόγο, και όλοι μαζί το κομματικό τους συμφέρον πάνω από το συμφέρον του νομού, οδήγησαν τις Κυκλάδες να περπατούν σε ένα τεντωμένο σχοινί, να τα έχουν χάσει όλα, να αποτελούν τον φτωχό συγγενή της Δωδεκανήσου που περιμένει να πάρει από υπόλοιπα.

Με υπηρεσίες διασπασμένες και εγκατεστημένες ήδη τις περισσότερες στην Ρόδο, με τον Περιφερειάρχη άφαντο από το νομό [η παρουσία του στην έδρα της Περιφέρειας και τις Κυκλάδες να αποτελεί είδηση], και έχοντας ουσιαστικά μεταφέρει την έδρα της Περιφέρειας στην Ρόδο, έρχονται τώρα, πάλι μέσω τρίτων, όπως γινόταν πάντα, να θέτουν το θέμα και της τυπικής πλέον μεταφοράς της έδρας στην Ρόδο, κάτι που θα το κάνουν μέχρι να το πετύχουν!

Και οι μεν Κυκλαδίτες παράγοντες, που με ευθύνη τους τότε οδήγησαν τα πράγματα σε αυτό το χάλι… ξεσπαθώνουν ηρωικά ή αναμασούν την ίδια τσίχλα για… Περιφερειακή Συνείδηση και άλλα δημαγωγικά, ο δε κ. περιφερειάρχης πουλάει… καινοτόμες νουθεσίες, αλλά όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο δήμαρχος Σύρου- Ερμούπολης για την ταμπακέρα ούτε κουβέντα.

Οι φορείς και οι κάτοικοι της Ρόδου τον περιμένουν στη γωνία αν τολμήσει να δηλώσει ότι είναι υπέρ της παραμονής της έδρας στη Σύρο!

Όμως και εμείς εδώ στις Κυκλάδες, και ιδιαίτερα στη Σύρο αν και είμαστε μειοψηφία τον περιμένουμε να δούμε τι θα δηλώσει.

Πάντως, όπως φαίνεται, είναι καιρός βλέποντας ότι οι Κυκλάδες έχουν χαθεί, να κινητοποιηθούμε για να διασφαλίσουμε μια για πάντα την έδρα της Περιφέρειας στη Σύρο, που σε δύσκολους καιρούς για το νησί την έδωσε ο Α. Παπανδρέου, μαζί με το Πανεπιστήμιο, το Καζίνο, το Νεώριο με 800 εργαζομένους και τα τεράστια προγράμματα για τους ανέργους! Η δε Φώφη Γεννηματά, κουβαλώντας τις ευαισθησίες του πατέρα της για τις Κυκλάδες, προσπάθησε να την κατοχυρώσει. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αλλιώς πάρα εάν, επανακαθοριστεί η γεωγραφική δομή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου!

Δημήτρης Μπάιλας

π. Νομάρχης- Υποψήφιος βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης

(φωτό: info-cyclades.gr)

(Visited 23 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*