ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων: «ΟΧΙ στη νομιμοποίηση από τη Βουλή της διεθνούς αρχαιοκαπηλίας»

Newsroom
06/09/2022 13:20
 
 
 

 

Να αποσύρει το νομοσχέδιο νομικής κύρωσης συμφωνίας για την επιστροφή 161 Κυκλαδικών αρχαιοτήτων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά από 50 χρόνια καλεί την κυβέρνηση η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, ενώ ταυτόχρονα ζητά από τους βουλευτές του Νομού, τους Δημάρχους των Κυκλάδων, τον Περιφερειάρχη και τους Έπαρχους, τους φορείς και τις συλλογικότητες του πολιτισμού, να αντιδράσουν κι αυτοί για την απόσυρση του.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή τονίζει ότι δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί από την ελληνική Βουλή η διεθνής αρχαιοκαπηλία, υποστηρίζοντας ότι τα 161 Κυκλαδικά ειδώλια, καντήλες και άλλα αντικείμενα που αποσπάστηκαν βίαια θα πρέπει να επιστρέψουν «στα νησιά εδώ και τώρα, στις συλλογές των Μουσείων των Κυκλάδων» και να ενταχθούν στο έργο της αρχαιολογίας.

Αναλυτικά, το δελτίο Τύπου της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων έχει ως εξής:

ΟΧΙ στη νομιμοποίηση από τη Βουλή της διεθνούς αρχαιοκαπηλίας.
Χρέος μας ο επαναπατρισμός των Κυκλαδικών αρχαιοτήτων, εδώ και τώρα.

Στην Ελληνική Βουλή κατατέθηκε προχθές νομοσχέδιο κύρωσης συμφωνίας για την επιστροφή 161 Κυκλαδικών αρχαιοτήτων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά από 50 χρόνια… Πρόκειται για προϊόντα λαθρανασκαφών από τα νησιά των Κυκλάδων που κατέχει ο αρχαιοκάπηλος Leonard Stern.

Σε όλες τις περιπτώσεις εντοπισμού προϊόντων αρχαιοκαπηλίας η ελληνική και διεθνής πρακτική είναι ο επαναπατρισμός τους με διεθνή δικαστική συνδρομή. Πολιτική που έχει εφαρμοστεί από τη χώρα μας επανειλημμένα με επιτυχία και μάλιστα απέναντι σε μεγάλα μουσεία, όπως το J.P. Getty ή ευρωπαϊκά Υπουργεία Πολιτισμού.

Αντί να ακολουθήσει την πολιτική αυτή η κυβέρνηση, που θα έχει τη βοήθεια των αρχών δίωξης αρχαιοκαπηλίας των ΗΠΑ, νομιμοποιεί τη συλλογή έναντι των αμερικανικών αρχών, αναγνωρίζοντας την εξαγωγή και την παραμονή των αρχαιοτήτων στις ΗΠΑ ως νόμιμη, παραιτούμενη από κάθε ένδικο μέσο και παραδίδοντάς τις στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Νέας Υόρκης για έκθεση, επιστημονική μελέτη και εκμετάλλευση, επί 50 χρόνια.

Μετά τα 50 χρόνια μπορεί να επιστέψουν στην Ελλάδα, αλλά όχι σε κάποιο δημόσιο μουσείο και συγκεκριμένα στο πλέον σχετικό και αρμόδιο «Μουσείο Κυκλαδικού Πολιτισμού» (στη νησίδα μουσείων στο κάστρο της Νάξου) που κατασκευάζει η ΕΦΑ Κυκλάδων με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά θα επιστέψουν στο ιδιωτικό Μουσείο Γουλανδρή (Κυκλαδικής Τέχνης).

Δεν μας εκπλήσσει η θερμή συμπαράσταση της Μητσοτάκης Α.Ε. στην τριμερή παράνομη συναλλαγή (L.Stern, Μουσείο Γουλανδρή και Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης), στην πρόθεσή της να τη νομιμοποιήσει μέσω της Ελληνικής Βουλής, αφού η αποδοχή προϊόντων λαθρανασκαφών αποτελούσε παραδοσιακή δραστηριότητα της οικογένειας. Η ΕΡΕ και ο πατήρ, ήταν αυτοί που κάλυπταν τις λαθρανασκαφές και στήριζαν τους αρχαιοκάπηλους, προϊόντα των οποίων αποτελούν τα 161 Κυκλαδικά αντικείμενα. Δεν μας εκπλήσσει που θεωρεί υποχρέωσή του να τελειώσει το έγκλημα που ξεκίνησαν πριν από χρόνια.

Τα 161 Κυκλαδικά ειδώλια, καντήλες και άλλα αντικείμενα είναι κομμάτια βίαια αποσπασμένα από τα θεμέλια του πολιτισμού μας, κομμάτια της αυγής του πρώτου πολιτισμού της θάλασσας. Γι’ αυτό οι σημερινοί Κυκλαδίτες διεκδικούν τον επαναπατρισμό τους στα νησιά εδώ και τώρα, τη φυσική ένταξή τους στις συλλογές των Μουσείων των Κυκλάδων και την επιστημονική τους ένταξη στο έργο της αρχαιολογίας.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο νομικής κάλυψης της αρχαιοκαπηλίας. Τους βουλευτές του Νομού, τους Δημάρχους Κυκλάδων, τον Περιφερειάρχη και τους Έπαρχους, τους φορείς και τις συλλογικότητες του πολιτισμού, να αντιδράσουν ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Μόνο μια νέα δημοκρατική κυβέρνηση με βάση τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θα υπερασπίζεται τις ρίζες του πολιτισμού μας, θα διασφαλίζει τον πολιτισμό ως καθολικό δικαίωμα και σαν ζώσα παράδοση, ως αναπτυξιακό πυλώνα με όρους ισότητας, σεβασμού στο παρελθόν και βιωσιμότητας για το μέλλον.

(Visited 89 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*