Σημαντικές συναντήσεις του Γιώργου Σταθάκη και αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στη Μήλο

Newsroom
04/10/2022 23:55
 
 
 

 

Στο προσκήνιο τα ζητήματα της ενέργειας, της ακρίβειας, του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης

Σημαντικές συναντήσεις είχε στη Μήλο τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης, συνοδευόμενος από το βουλευτή Κυκλάδων Νίκο Συρμαλένιο, από το μέλος της Κ.Ε. και πρώην βουλευτή Νίκο Μανιό, από τα μέλη της Ν.Ε. Ελένη Γαϊτανή και Χρήστο Βενιανάκη και στελέχη της Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Μήλου.

Καταρχήν η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της μεγάλης εξορυκτικής βιομηχανίας IMERYS στην περιοχή Βούδια, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της εταιρείας στη Μήλο Γιάννη Σανούδο και άλλα διευθυντικά στελέχη. Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής αναφορά για το έργο της εξόρυξης και ειδικότερα για τη δραστηριότητα στη Μήλο, με την εξόρυξη κατά κύριο λόγο του μπετονίτη και του περλίτη. Ενημερωθήκαμε ότι η εταιρεία απασχολεί άμεσα 210 εργαζόμενους, ενώ μαζί με τους εργολάβους φθάνουν περίπου τους 450, ενώ εξάγουν ετησίως 1.000.000 τόνους μπετονίτη και 350.000 τόνους περλίτη. Φυσικά η ακρίβεια έχει πλήξει και τη συγκεκριμένο κλάδο, ιδιαίτερα στις μεταφορές. Επίσης ενημερωθήκαμε για τη στήριξη φορέων και έργων που υλοποιούνται στο νησί, πάντα με προτεραιότητες που βάζει ο Δήμος. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τους χώρους των εγκαταστάσεων και συνομιλήσαμε με εργαζόμενους στα διάφορα τμήματα, τους χώρους παραγωγής και επεξεργασίας των ορυκτών.

Η δεύτερη συνάντηση έγινε στο Δήμο με αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής και μέσω zoom με το δήμαρχο Μανώλη Μικέλη, λόγω της συμμετοχής του σε συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου στην Αθήνα και επίσης με την Έπαρχο Έλλη Χωριανοπούλου. Στη συνάντηση αναφέρθηκαν το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα ένα νησιωτικό δήμο. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκαν τα ζητήματα έλλειψης οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των δήμων, τόσο σε ότι αφορά τη δυνατότητα στελέχωσης και προσλήψεων, όσο και της υλοποίησης έργων που λόγω πολύπλοκων διαδικασιών καθυστερούν ανεπίτρεπτα, παρά την ένταξη τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα όλα αυτά τα τελευταία χρόνια. Τέθηκαν επίσης τα ζητήματα ενέργειας και η θετική αντιμετώπιση της γεωθερμίας χαμηλής ενθαλπίας, καθώς και η αντίθεση της δημοτικής αρχής για εγκρίσεις εγκατάστασης 90 περίπου ανεμογεννητριών. Στο θέμα αυτό ο Γιώργος Σταθάκης τόνισε κατηγορηματικά την αντίθεση σε τέτοιου είδους αποφάσεις, που όπως είπε είχαν εγκριθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά και για όλη την Ελλάδα, αποφάσεις στις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιτάχθηκε τόσο με το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, το οποίο ακόμα δεν ολοκληρώθηκε, όσο και με τη θεσμοθέτηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων, με στόχο βάσει του προγράμματος μας να αναλάβουν το 50% της παραγωγής ενέργειας,μέσω ΑΠΕ. Τέλος στη συνάντηση τέθηκε πάλι το ζήτημα της ενίσχυσης του Κέντρου Υγείας με γιατρούς ειδικοτήτων, όσο και το θέμα της στέγασης των γιατρών, των εκπαιδευτικών, αλλά και των λοιπών δημοσίων υπαλλήλων.

Η τρίτη συνάντηση έγινε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου με τους επαγγελματικούς και παραγωγικούς φορείς και πιο συγκεκριμένα, με το Εργατικό Κέντρο Μήλου και τον πρόεδρο του Αντώνη Καβαλιέρο, το Σωματείο Συνταξιούχων και τον πρόεδρο του Γιώργο Μάλλη, το Σωματείο Ξενοδόχων και τον πρόεδρο του Δημήτρη Μωραΐτη, το Σύνδεσμο Επαγγελματιών και τον εκπρόσωπο του Μάρκο Ζούλια και το Σωματείο Τουριστικών Σκαφών και τον πρόεδρο του Ηλία Καναβό. Στη συνάντηση τέθηκαν κυρίως τα ζητήματα της ακρίβειας και ειδικότερα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, το ζήτημα της μεγάλης καθυστέρησης της πληρωμής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, της ανάγκης στήριξης του Δήμου από την κεντρική διοίκηση, το κρίσιμο επίσης ζήτημα της ανάπτυξης ποιοτικού τουρισμού, της ανεπάρκειας των υποδομών, αλλά και της ανάγκης προσδιορισμού της φέρουσας ικανότητας. Επίσης σε ότι αφορά τα λιμενικά έργα, την επιτακτική ανάγκη ολοκλήρωσης του master plan του λιμανιού. Σε ότι αφορά τα ζητήματα των εργαζομένων, επισημάνθηκε η ανεξέλεγκτη κατάσταση στα εργασιακά, ενώ για τη ζητήματα των συνταξιούχων, τονίστηκε για μια ακόμα φορά, ο εμπαιγμός τους σε ότι αφορά την καταβολή των αναδρομικών τους και τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Σε όλα τα παραπάνω ζητήματα, ενημερώσαμε τους φορείς για τις προτάσεις μας αλλά και την πληθώρα κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων που έχουμε προωθήσει.

Τέλος το βράδυ, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση υποδοχής των νέων μελών του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., όπου βεβαίως η συζήτηση περιστράφηκε στην επιτακτική ανάγκη νίκης στις επερχόμενες εκλογές. Τονίστηκε από πολλούς ομιλητές η ανάγκη έντασης της επικοινωνίας με τον κόσμο, έτσι ώστε να μεταφερθούν οι προτάσεις και το εκλογικό μας πρόγραμμα σε όλους τους κοινωνικούς χώρους.

(Visited 79 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*