Αδιαφορία της πολιτείας για την αναστήλωση του Πύργου του Άνω Αγίου Πέτρου της Άνδρου

Newsroom
02/11/2022 11:20
 
 
 

 

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε ερώτηση για την αδιαφορία της πολιτείας για την αναστήλωση του Πύργου του Άνω Αγίου Πέτρου της Άνδρου. Την ερώτηση συνυπογράφουν 20 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο πύργος Αγίου Πέτρου στην Άνδρο, ελληνιστικής εποχής (4ος-3ος αιώνας π.Χ.) και σημαντικό μνημείο για όλες τις Κυκλάδες, ύψους περίπου 20 μ., κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από ντόπιο σχιστόλιθο παρά την εγκατάλειψη και τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης του, καταφέρνει να σώζεται και να προσελκύει αρκετούς επισκέπτες, οι οποίοι εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους για την κατάστασή του.

Το ενδιαφέρον συλλογικών φορέων της Άνδρου και των διακεκριμένων επιστημόνων, όπως ο καθηγητής της αρχαιολογίας και μελετητής του έργου Βασίλης Λαμπρινουδάκης, ο μελετητής μηχανικός Ευάγγελος Καζολιάς, καθώς και ο Δρ. Παναγιώτης Μαστραντώνης, με τη συμμετοχή τους σε ανοικτές εκδηλώσεις ανέδειξαν την σπουδαιότητα του μνημείου αλλά και λύσεις για την αποκατάσταση του. Η δράση επίσης του προϊσταμένου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημήτρη Αθανασούλη και παράλληλα η καταβολή από το ΥΠΠΟΑ 20.000 ευρώ ήταν μια πρώτη ελάχιστη συνεισφορά επί υπουργίας Λυδίας Κονιόρδου για επείγουσες στερεωτικές και αναστηλωτικές εργασίες του Πύργου.

Σε απάντηση της με αριθ. πρωτοκόλλου 840/16.12.2020 Αναφοράς του Ψηφίσματος του Δήμου Άνδρου που κατέθεσε ο Βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος με θέμα : «Κίνδυνος κατάρρευσης του Πύργου Αγίου Πέτρου Άνδρου.», το Υπουργείο Πολιτισμού με έγγραφό του στις 7/1/2021 (απ. 713585) διαβεβαίωνε ότι για την αναγκαία εγκατάσταση προστατευτικού ικριώματος «είχε προβλεφθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ δαπάνη ποσού 100χιλ. ευρώ(Δράση 113: “Εγκατάσταση του ικριώματος για την προστασία και αποκατάσταση του Πύργου του Αγίου Πέτρου, α’ φάση”). Το ανωτέρω ποσό θα αυξηθεί ανάλογα με την πορεία και τις ανάγκες του έργου. Παράλληλα, η δαπάνη για τις επείγουσες στερεωτικές και αναστηλωτικές εργασίες, που θα απαιτηθούν κατά την εκτέλεση του ανωτέρω έργου, θα καλυφθούν από τις δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έτους 2021 “Επείγουσες στερεωτικές και αναστηλωτικές εργασίες” (δράση 105) και “Επείγουσες στερεώσεις μνημείων” (δράση 14).

Παρόλες τις παραπάνω δεσμεύσεις της Υπουργού Πολιτισμού ήδη από τις αρχές του 2021, παρόλο που έχει γίνει τοπογραφική απεικόνιση με έξοδα των πολιτών της Άνδρου και ενώ έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη αποκατάστασης του Μνημείου και καθαρισμός της γύρω περιοχής αλλά και παρά τις εκκλήσεις της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και επιφανών αρχαιολόγων, ο ελληνιστικός Πύργος του Αγίου Πέτρου εξακολουθεί να παραμένει χωρίς καμία φροντίδα από το ΥΠΠΟΑ.

Ωστόσο, τα κονδύλια έχουν προβλεφθεί και υπάρχουν, όπως αναφέρεται στην Απάντηση του ΥΠΠΟΑ, έχει δε εκπονηθεί μελέτη αποκατάστασης του Μνημείου με κεφάλαιο ιδιωτών. Το σημαντικό αυτό Μνημείο της ελληνιστικής εποχής, αποτελεί αρχιτεκτονική και ιστορική κληρονομιά της Άνδρου και όλων των Κυκλάδων καθώς και ιδιαίτερο τουριστικό πόρο με ενδιαφέρον και επισκεψιμότητα, ενώ οι διαδικασίες που απαιτούνται για την αποκατάστασή του πρέπει να γίνουν άμεσα γιατί ο Πύργος καταρρέει χωρίς καμιά προστασία.

Δείτε την ερώτηση

(Visited 106 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*