ΥΠΟΙΚ: Απειλούνται με κυρώσεις οι δήμοι που δεν κάνουν εξοικονόμηση ρεύματος

Newsroom
16/11/2022 11:06
 
 
 

 

«Κόφτη» στα κονδύλια για λογαριασμούς ρεύματος και ενέργειας βάζει στους ενεργειακά σπάταλους φορείς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκη. Μόνο για ρεύμα, κρατικοί φορείς και υπηρεσίες πλήρωναν 600-700 εκατ. ευρώ το χρόνο, αλλά από φέτος το κόστος έχει ανέβει 50% και φτάνει στα 900 εκατ. – 1 δισ. ευρώ! Από τα 300 εκατομμύρια ευρώ, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι πρέπει και μπορούν να εξοικονομήσουν πάνω και από 100 εκατ. ευρώ, αν επιτευχθεί μείωση κατανάλωσης τουλάχιστον 10%.

Ωστόσο ακόμα και σήμερα, πολλοί φορείς και δήμοι δεν έχουν ορίσει καν κάποιον ως διοικητικά υπεύθυνο, που θα παίρνει μέτρα στην υπηρεσία την οποία εποπτεύει όταν διαπιστώνει ότι δεν τηρούνται τα μέτρα και οι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας.

Στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν την παράλειψη. Δεν επιβάλλουν όμως κυρώσεις γιατί δεν έχουν ακόμα εκδοθεί λογαριασμοί ρεύματος, που μπορεί ενδεχομένως να έδειχναν ότι υπηρεσίες και υπάλληλοι έκαναν εξοικονόμηση 10% και άνω αυτοβούλως, χωρίς καμία συνδρομή από τους διοικητικά υπεύθυνους.

Τότε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα κρίνει ποιοι είναι οι «σπάταλοι» φορείς των οποίων θα απορρίψει αιτήματα για έξτρα κονδύλια. Στην περίπτωση των ΟΤΑ, το μπαλάκι πέφτει στους τοπικούς άρχοντες, καθώς τις συνέπειες θα υποστούν τελικά οι δημότες και τοπικές επιχειρήσεις, εφόσον αναγκαστούν σε αύξηση δημοτικών τελών, ή αν υποστούν ενεργειακές διακοπές και άλλες περικοπές. Αντιθέτως οι πιο «οικονόμοι» από τους φορείς θα μοιραστούν και έξτρα κονδύλια, σαν επιβράβευση.

Οι μετρήσεις θα γίνουν με τη βοήθεια της νέας πλατφόρμας publicenergysavings.gov.gr που βαθμολογεί (κυριολεκτικά) όλους τους κρατικούς φορείς, τα υπουργεία, τους δήμους, τις δημόσιες επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, για το πόσα ξοδεύουν και γιατί.

Όσοι φορείς δεν μειώσουν άμεσα 10% τουλάχιστον τις καταναλώσεις τους, καλούνται για εξηγήσεις και το υπουργείο Οικονομικών τους κόβει τη «στρόφιγγα» της χρηματοδότησης, ενώ ο πάροχος ενέργειας την πίστωση και το ρεύμα.

Ακόμα ψάχνουν… υπευθύνους

Έστω και με καθυστέρηση, οι κρατικοί φορείς όρισαν κάποιον υπεύθυνο ενεργειακών υποδομών/εγκαταστάσεων. Έπρεπε να ορίσουν όμως και τους διοικητικά υπεύθυνους για την υλοποίηση των μέτρων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, μέχρι σήμερα θα έπρεπε να είχαν οριστεί τουλάχιστον 20-25 χιλιάδες διοικητικά υπεύθυνοι για περίπου 212.000 «ρολόγια» (συνδέσεις) και για το σύνολο των εγκαταστάσεων ή κτιρίων κάθε φορέα.

Αποστολή τους είναι: ο χρονικός και οικονομικός προγραμματισμός των αναγκαίων παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας, οι ενέργειες για την ορθή λειτουργία των κεντρικών εγκαταστάσεων θέρμανσης – ψύξης και τη διενέργεια περιοδικής συντήρησης των λεβήτων – καυστήρων και μονάδων κλιματισμού κ.ά.

Στην προκρούστεια κλίνη μπαίνουν έτσι τα κονδύλια για όλους τους φορείς του Δημοσίου, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ακόμα και επιχειρήσεις του δημοσίου. Θα ανεβάζουν στην πλατφόρμα από τους λογαριασμούς ρεύματος, μέχρι τι ώρα σβήνουν τα φώτα στα γραφεία και αν έκαναν προληπτική συντήρηση στα συστήματα ψύξης και θέρμανσης –έπρεπε να έχουν κάνει όλοι μέχρι 31.10.2022.

Ποιοι χάνουν λεφτά

Το νέο σύστημα θέτει αυστηρούς κανόνες, ποινές αλλά και κίνητρα στους κρατικούς φορείς.

Συγκεκριμένα:

· 90 εκατομμύρια ευρώ συνολικά προβλέπεται να δοθούν σε όλους τους φορείς, για να τα φέρουν βόλτα με τις τρέχουσες συνθήκες ακρίβειας φέτος

· άλλα τόσα θα δοθούν σαν μπόνους, μόνο στους δημόσιους φορείς που θα εφαρμόσουν με επιμέλεια τα μέτρα εξοικονόμησης.

Τα 8 νέα μέτρα-κανόνες που καλούνται να εφαρμόζουν οι υπεύθυνοι στα δημόσια κτίρια είναι:

1) Καθορισμός εσωτερικής θερμοκρασίας (μέγιστης/ελάχιστης) τόσο σε θερμαινόμενα/ κλιματιζόμενα όσο και σε μη κτίρια. Η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων του δημόσιου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κατά τη θερινή περίοδο τηρείται στους 27ο C και κατά τη χειμερινή στους 19ο C.

2) Απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.

3) Απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.

4) Συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, συμπεριλαμβανομένων των κλιματιστικών μονάδων, τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος (μέχρι 31.10.2022).

5) Χρήση του νυχτερινού αερισμού των κτιρίων, όπου αυτό είναι δυνατό.

6) Σκίαση του κτιρίου προς βελτίωση της ενεργειακής του συμπεριφοράς, εφόσον αυτό δεν μειώνει σε μη ανεκτό επίπεδο τον φυσικό φωτισμό των εσωτερικών χώρων.

7) Μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10% τουλάχιστον, ενδεικτικά μέσω βελτιστοποίησης του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού και εξορθολογισμού του καλλωπιστικού/διακοσμητικού φωτισμού.

8) Δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των αντλιοστασίων (π.χ. τοποθέτηση inverter).

 

Πηγή: newmoney.gr

(Visited 61 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*